Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
09:55 | 08/06/2019

Όταν στις 23 Μαΐου ο Δημήτρης Κουφοντίνας δήλωνε ότι σταματά την απεργία πείνας που είχε ξεκινήσει σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το εισαγγελικό «βέτο» στο αίτημά του για χορήγηση νέας άδειας εξόδου από τη φυλακή, πολλοί ήταν εκείνοι που είχαν αναρωτηθεί αν και οι υπόλοιποι καταδικασθέντες για συμμετοχή στην «17Ν» απολαμβάνουν το συγκεκριμένο ευεργέτημα του νόμου, αν δηλαδή λαμβάνουν και εκείνοι άδειες εξόδου από τα σωφρονιστικά καταστήματα όπου εκτίουν τις ποινές τους, όπως ο αποκαλούμενος «Λουκάς» της οργάνωσης.

[custom:google-ads]

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας βρέθηκε (και πάλι) τον περασμένο μήνα στο επίκεντρο της δημοσιότητας. Ο καταδικασθείς σε 11 φορές ισόβια και επιπλέον 25 χρόνια κάθειρξη «Λουκάς» της 17Ν, είχε προχωρήσει από τις 2 Μαΐου σε απεργία πείνας. Αιτία ήταν ήταν η απορριπτική πρόταση του αρμόδιου εισαγγελέα επί του αιτήματός του για χορήγηση και νέας άδειας εξόδου του από τις φυλακές Βόλου. Μάλιστα, το «όχι» του εισαγγελέα επί του συγκεκριμένου αιτήματος, επικύρωσε λίγο αργότερα με βούλευμά του το δικαστικό συμβούλιο Βόλου κρίνοντας τους τυπικούς αλλά και ουσιαστικούς λόγους, οι οποίο, σύμφωνα με τους δικαστές, δεν θα μπορούσαν να ανοίξουν την πόρτα των φυλακών στο «Λουκά» της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Λίγο πολύ η συνέχεια της υπόθεσης είναι γνωστή: Ο Δημήτρης Κουφοντίνας συνέχισε την απεργία πείνας και νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο του Βόλου και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου άσκησε αναίρεση στο απορριπτικό βούλευμα που εξέδωσε το δικαστικό συμβούλιο. Η αναίρεση της κυρίας Δημητρίου έγινε δεκτή από το αρμόδιο τμήμα του Αρείου Πάγου και η υπόθεση οδηγήθηκε μοιραία για νέα κρίση στο δικαστικό συμβούλιο Βόλου, το οποίο και θα αποφανθεί επί του αιτήματος Κουφοντίνα, αφού συνεδριάσει με διαφορετική σύνθεση δικαστών. Στο μεταξύ – και ενώ αναμένονταν η απόφαση του Αρείου Πάγου επί της αίτησης αναίρεσης – μέλη του «Ρουβίκωνα» επιτέθηκαν στη Βουλή με καπνογόνα και μπογιές σε ένδειξη συμπαράσταση στον «Λουκά» της «17Ν» και τον «δίκαιο αγώνα του».

Έξι άδειες μέχρι σήμερα

Ανεξάρτητα με το ποια θα είναι η νέα κρίση του δικαστικού συμβουλίου Βόλου – το σχετικό βούλευμα αναμένεται το επόμενο διάστημα – ο Δημήτρης Κουφοντίνας έχει λάβει έως σήμερα έξι άδειες εξόδου του από τις φυλακές. Τέσσερις εξ αυτών ήταν 48ωρης διάρκειας και δυο είχαν διάρκεια έξι ημερών. Κάθε φορά, δε, που ο «Λουκάς» της «17Ν» έβγαινε από τις φυλακές, είχε την υποχρέωση να παραμένει στο σπίτι του στο Βαρνάβα Αττικής και να παρουσιάζεται κάθε ημέρα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.

Αργότερα, όμως, στις επόμενες άδειες, οι όροι αυτοί χαλάρωσαν. Άλλωστε και ο ίδιος δεν είχε δώσει ποτέ κανένα δικαίωμα καθώς ήταν τυπικός στην τήρησή τους. Κατά τις τελευταίες άδειες, ο Δημήτρης Κουφοντίνας είχε μόνο την υποχρέωση να εμφανίζεται στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του και όχι να μένει κλεισμένος στο σπίτι του στο Βαρνάβα.

Οι άδειες δίνονταν στο «Λουκά» της «17Ν» κάθε δυο μήνες με τους δικαστές να κρίνουν πως ο συγκεκριμένος κρατούμενος πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις που θέτει η σχετική νομοθεσία. Πρόκειται, επί της ουσίας, για νομοθετικό πλαίσιο του 1999 το οποία επανήλθε σε ισχύ μετά την κατάργηση από την παρούσα κυβέρνηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας τις οποίες είχε θεσμοθετήσει η Νέα Δημοκρατία.

Τι ισχύει για τους υπολοίπους κρατούμενους για τη «17Ν»

Σήμερα, στις φυλακές βρίσκονται πέντε συνολικά άτομα από τα 15 συνολικά που κρίθηκαν και καταδικάσθηκαν από την ελληνική δικαιοσύνη ως μέλη της «17Ν».

Εκτός από τον Δημήτρη Κουφοντίνα, πρόκειται για τους Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, Σάββα και Χριστόδουλο Ξηρό και Βασίλη Τζωρτζάτο. Οι υπόλοιποι δέκα καταδικασθέντες για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση έχουν αποφυλακιστεί.

Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, (καταδικασμένος σε 17 φορές ισόβια) δεν έχει καταφέρει να βρεθεί εκτός φυλακής, μολονότι έχει υποβάλλει και εκείνος, κατά το παρελθόν σχετικά αιτήματα. Ωστόσο, κανένα από αυτά δεν έχει γίνει δεκτό μέχρι σήμερα.

Ο Χριστόδουλος Ξηρός (καταδικασμένος σε έξι φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη) είχε λάβει επτά συνολικά άδειες εξόδου από τη φυλακή. Ωστόσο, όλα άλλαξαν το 2014, όταν ο ίδιος αποφάσισε να μην επιστρέψει πίσω στο κελί του έπειτα από τη λήξη άδειας εξόδου που είχε λάβει διάρκεια εννέα ημερών. Τελικά, έπεσε στα χέρια των αρχών έπειτα από περίπου ένα χρόνο που ήταν καταζητούμενος.

Ο Σάββας Ξηρός (καταδικασμένος σε πέντε φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη) κατάφερε το 2015 να λάβει άδεια έξοδου του από τη φυλακή αλλά ο ίδιος δεν θέλησε να κάνει χρήση αυτής, αρνούμενος να φορέσει «βραχιολάκι» επικαλούμενος θρησκευτικούς λόγους. Το 2018 ο ίδιος ζήτησε την αποφυλάκισή του για λόγους υγείας, όμως η σχετική αίτησή του απερρίφθη από το Συμβούλιο Εφετών Πειραιά.

Τέλος, ο Βασίλης Τζωρτζάτος (καταδικασμένος σε τέσσερις φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη) λαμβάνει άδειες για εκπαιδευτικούς και οικογενειακούς λόγους.

lawandorder.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis