Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
10:17 | 12/10/2020

Το ερώτημα αυτό επανέρχεται στην επικαιρότητα, ύστερα από την απόφαση  του δικαστηρίου που όρισε την «Χρυσή Αυγή» ως «εγκληματική οργάνωση». Καθ’ ότι την περίοδο 2013-2014 είχε πραγματοποιηθεί μυστική έρευνα της Αντιτρομοκρατικής  Υπηρεσίας (σ.σ. που είχε το κύριο βάρος για την εξάρθρωσή της)  σε τουλάχιστον 10 σημεία σε όλη τη χώρα- στην  Αττική, στη Θεσπρωτία, στα Ιωάννινα, στην Κορινθία κι αλλού-  προκειμένου να βρεθεί κρυμμένος οπλισμός της. Κι αυτό,  όπως προέκυπτε από αναλυτικές καταθέσεις τουλάχιστον τεσσάρων μαρτύρων «υπό προστασία».   Κάτι όμως που δεν συνέβη , αφήνοντας τεράστια ερωτηματικά αν ακόμη και σήμερα μπορεί να υπάρχουν «αόρατες» γιάφκες της ακροδεξιάς οργάνωσης και ποια μπορεί να είναι η τυχόν μελλοντική  χρήση τους.

Σε κατάθεση του λοιπόν,  λίγες ημέρες μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα είχε αναφέρει «με εντολή ενός ηγετικού μέλους από τους “πυρήνες” στον Πειραιά  μεταφέραμε κοντάρια, ασπίδες, πιστόλια, πιστόλια εκτόξευσης ναυτικών φωτοβολίδων, ναυτικές φωτοβολίδες, κροτίδες κα σε αποθήκη η οποία βρίσκεται στην περιοχή του Ασπροπύργου, πίσω από τις αποθήκες της εταιρείας (σ.σ. μνημονεύει τα όνομα της εταιρείας) κοντά στην Αττική Οδό. Η αποθήκη ήταν περίπου 100-150 τ.μ. και τα κλειδιά της τα είχε ο άνθρωπος αυτόν από τον «πυρήνα».   Επί πολλές ημέρες κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής πραγματοποίησε  έρευνα στην περιοχή Αμμο Σούρεζα, του Ασπροπύργου, σχετικά κοντά στην 4η έξοδο της Αττικής οδού  για να εντοπισθεί η εν λόγω αποθήκη. Χωρίς όμως αποτέλεσμα….

«Οπλα σε μοναστήρια»

Άλλος προστατευόμενος μάρτυρας είχε καταθέσει ότι «σε δύο μοναστήρια στις αρχαίες Κλεωνές είχαν κρυφθεί όπλα της Χρυσής Αυγής με εμπλοκή βουλευτή του κόμματος». Με βάση αυτή την κατάθεση υπήρξε έρευνα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας σε δύο εγκαταλελειμμένα μοναστήρια στο όρος Φωκάς, πάνω από τα χωριά Κοντόσταβλο και Αηδόνια, ωστόσο δεν βρέθηκαν όπλα. Όμως στελέχη της ΕΛΑΣ εξέταζαν το ενδεχμενο  ο οπλισμός από εκεί  να  είχε μεταφερθεί   σε άλλο σημείο.

Επιπλέον εκτεταμένοι έλεγχοι για οπλοστάσια της «Χρυσής Αυγής»  υπήρξαν στη Θεσπρωτία και στα Ιωάννινα όπου φέρεται να είχε προχωρήσει σε σχετικές ενέργειες ο πρώην βουλευτής του κόμματος Χρήστος  Παππάς. Ακόμη ελέγχθηκε εκτενώς αν  είχαν σχέση με τη «Χρυσή Αυγή» και τα άγνωστα σχέδιά της μεγάλος αριθμός όπλων που βρέθηκαν, τον Οκτώβριο του 2013 στην κατοικία και σε κοντέινερ επιχειρηματία. Για αυτόν τον συσχετισμό φέρεται να υπήρχαν σχετικές καταθέσεις  που δεν επιβεβαιώθηκαν στην συνέχεια. Ακόμη είχε εξετασθεί ενδελεχώς κατάθεση  άλλου μάρτυρα που σημείωνε ότι  «κάθε Σαββατοκύριακο κάναμε εκπαίδευση σκοποβολής σε ανοικτό χώρο δίπλα από το σκοπευτήριο στο Χαϊδάρι ώστε να μην τραβήξουν οι δικοί μας πυροβολισμοί την προσοχή της Αστυνομίας». Μία αναφορά όμως που και γι αυτή δεν υπήρξε επαλήθευση.

Σημειώνεται πάντως ότι στο πλαίσιο συνολικών ερευνών της ΕΛΑΣ σε 26 περιπτώσεις  -στο Πέραμα, στον Βύρωνα, στον Αγιο Παντελεήμονα, στην Πάτρα, τα Χανιά, στο Ηράκλειο, στην Ιεράπετρα, στην Καβάλα, τις Σέρρες  κλπ- βρέθηκαν  19 πιστόλια, 30 τουφέκια και καραμπίνες, πάνω από 2.000 φυσίγγια, 27 αεροβόλα, 69 μαχαίρια (πεταλούδες, σουγιάδες, κλπ), 31 γκλομπ, 12 σπρέι, 7 σιδερογροθιές και πλήθος άλλων αντικειμένων (από χειροπέδες ασύρματους, καπνογόνα μέχρι τσεκούρια, σπαθιά και ούτω καθεξής), τα οποία ωστόσο δεν θεωρούντο ότι σχετίζονταν με τα τυχόν «κεντρικά οπλοστάσια» της οργάνωσης.

Στρατιωτική εκπαίδευση

Είναι ακόμη ενδεικτικό ότι σε τηλεφωνικές παρακολουθήσεις μελών της «Χρυσής Αυγής» από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία (σ.σ. μερικές είχαν ξεκινήσει και πριν από τη δολοφονία  του Παύλου Φύσσα) είχαν καταγραφεί συνομιλίες  όπου δραστήριο μέλος της οργάνωσης σημείωνε  «φαντάζομαι να έχει πέσει σύρμα στους δικούς μας να μην υπάρχουν τίποτα πράγματα παντού». Για να του απαντήσει ο συνομιλητής του: «Ναι, έχει πέσει σύρμα, αλλά σκέψου ότι εγώ έχω έναν καραγκιόζη μέσα στο σπίτι και δεν μ’ αφήνει να τα βγάλω».

Μνημονεύεται  τέλος ότι σε σημειώματα και έγγραφες εντολές που δίνονταν σε μέλη των «πυρήνων» της «Χρυσής Αυγής» υπήρχαν αναφορές για εκπαίδευση με όπλα κι ότι «θα πραγματοποιηθούν βολές υπό την επίβλεψη του υπεύθυνου πολιτικής δράσης (ΣΣ κατηγορούμενου για την δολοφονία του Π. Φύσσα)  κι είναι προαιρετικό να υπάρχει φούμο».

Η στρατιωτική εκπαίδευση όμως προέβλεπε και γενική νυχτερινή επιφυλακή για αντεπίθεση με όπλα εναντίον του «άγνωστου εχθρού». Όπως σημειώνεται στο πρόγραμμα της εκπαίδευσης: «ώρα ύπνου και συνεννόηση με τους σκοπούς για βραδινό συναγερμό (πεζοπορία έρπινκ και κάλυψη από τον εχθρό με τα όπλα. Όλα, οι συναγωνιστές και τα όπλα, θα ντυθούν από φύλλα και θα φτιάξουν από τη φύση φούμο».  Επιπλέον υπήρχε αναφορά για  «ένα ακόμα μάθημα σκοποβολής και εκπαίδευσης κάλυψης βολής επίθεσης και άμυνας».  Σημειώνεται ότι φωτογραφίες από τη συγκεκριμένη εκπαίδευση μελών της οργάνωσης βρέθηκαν και σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές σημαντικών μελών της.

Λαμπρόπουλος Βασίλης Γ.

tovima.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis