Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
11:49 | 29/06/2021

Κοινές δηλώσεις έκαναν την Τρίτη ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη για τους δύο πολύτιμους πίνακες που είχαν κλαπεί το 2012 από την Εθνική Πινακοθήκη και εντοπίστηκαν τη Δευτέρα στην Κερατέα. 

«Η Πινακοθήκη επουλώνει το μέγιστο τραύμα της, το 2021 είναι η χρονιά της Εθνικής Πινακοθήκης, καθώς συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Το έργο επιστρέφει σε ένα νέο μουσείο που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα αντίστοιχα του εξωτερικού», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη κατά τη συνέντευξη τύπου, κάνοντας λόγο για «ξεχωριστή μέρα, μεγάλη χαρά και μεγάλη συγκίνηση».

«Ο πίνακας έχει ιδιαίτερη αξία για τον ελληνικό λαό καθώς τον αφιέρωσε ο ίδιος ο ζωγράφος με ιδιόχειρη αφιέρωση στον ελληνικό λαό για την αγώνα του. Ήταν αδύνατον ο πίνακας αυτός να πουληθεί ή να εκτεθεί πουθενά. Ήταν σαφές ότι ήταν προϊόν κλοπής. Η Πινακοθήκη έκλεισε λίγο μετά την κλοπή για να ξεκινήσει το μεγάλο έργο της ανακαίνισής της» πρόσθεσε.

Παράλληλα, η κυρία Μενδώνη συνεχάρη την Ελληνική Αστυνομία για την προσήλωσή της στην ανεύρεση των κλεμμένων πινάκων.

«Eύχομαι όλα τα έργα στην πατρίδα μας να βρουν τη θέση που τους αρμόζει» ανέφερε από τη μεριά του ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Τους δύο πίνακες του Πάμπλο Πικάσο και του Πιετ Μοντριάν που είχαν κλαπεί τα ξημερώματα της 9ης Ιανουαρίου του 2012, εντόπισαν οι αστυνομικοί σε μια «καβάτζα» στην περιοχή της Κερατέας.

Για την κλοπή, συνελήφθη ένας 49χρονος, το οποίο φέρεται να είναι και ο δράστης της κλοπής που είχε γίνει πριν από εννιά χρόνια στην Εθνική Πινακοθήκη.

Εικόνα

Ο 49χρονος αναμένεται μετά τις 12:00, συνοδευόμενος από τον δικηγόρο του κύριο Σάκη Κεχαγιόγλου, να μεταβεί στον εισαγγελέα προκειμένου να λάβει προθεσμία, για να απολογηθεί.

Πρόκειται για τους πίνακες το «Γυναικείο κεφάλι» της Ντόρα Μάαρ του Πάμπλο Πικάσο και τον «Ανεμόμυλο Στάμμερ» του Πιετ Μοντριάν.

anenomilioi-600x375.jpg

O «Ανεμόμυλος Στάμμερ» του Πιετ Μοντριάν.

Ο Πικάσο είχε φιλοτεχνήσει τον πίνακα «Γυναικείο Κεφάλι», το 1939. Δέκα χρόνια μετά, το 1949, πρόσφερε το συγκεκριμένο έργο στον ελληνικό λαό για τη συμβολή του στην αντίσταση κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής.

PINAKES.jpg

Στον πίνακα «Γυναικείο Κεφάλι» του Πικάσο υπήρχε και χειρόγραφη αφιέρωση του Ισπανού ζωγράφου.

Στο πίσω μέρος του πίνακα υπάρχει και χειρόγραφη αφιέρωση του Ισπανού ζωγράφου, που αναφέρει: «Pour le Peuple Grec, Hommage de Picasso» (μετ. Για τον ελληνικό λαό, Φόρος τιμής από τον Πικάσο).

Εκτός από τους δύο πίνακες που βρέθηκαν, από την Εθνική Πινακοθήκη είχε κλαπεί ένα ακόμη έργο και συγκεκριμένα ένα σχέδιο θρησκευτικής απεικόνισης του Ιταλού Γουλιέλμο Κάτσια για το οποίο δεν έχει ανακοινωθεί κάτι επίσημα από την αστυνομία .

Το χρονικό της διάρρηξης

Η διάρρηξη στην Εθνική Πινακοθήκη είχε γίνει στις 04:30 τα ξημερώματα στις 9 Ιανουαρίου 2012, όταν ο δράστης απενεργοποίησε τον συναγερμό, παραβίασε την πόρτα αλουμινίου στον εξωτερικό χώρο και συγκεκριμένα σε ένα μπαλκόνι και κατάφερε να μπει στο εσωτερικό του κτηρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την πρώτη στιγμή οι κάμερες ασφαλείας είχαν αποτυπώσεις τη δράση του διαρρήκτη και συγκεκριμένα είχε αποτυπωθεί μία φιγούρα ενός λεπτού κι αρκετά νεαρού σε ηλικία άνδρα, ο οποίος είχε καταφέρει να αφαιρέσει τους πίνακες και να εξαφανιστεί, χωρίς να αφήσει κανένα στοιχείο πίσω του.

Από την πρώτη στιγμή, πάντως, οι γνώστες ανέφεραν ότι θα ήταν πολύ δύσκολο κάποιος να πουλήσει ή να βγάλει στο εξωτερικό τους πίνακες, παρά το γεγονός, όπως φαίνεται, ότι ο 49χρονος είχε προσπαθήσει να τους βγάλει στη «μαύρη» αγορά.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι είχε πάθος με τα έργα τέχνης και ήθελε να τα έχει σπίτι του.

Τα είχε κρύψει σε μια ρεματιά στον Κουβαρά και όπως υποστηρίζει ο ίδιος το είχε βάρος στην συνείδησή του. 

Τα έργα τέχνης του Πικάσο, του Μοντριάν και του Ιταλού Guglielmo Caccia (Moncalvo) ήταν κρυμμένα στην κρύπτη μέσα στην τουαλέτα και ποτέ δεν βγήκαν στο εξωτερικό.

Τα έργα τέχνης τα είχε συσκευάσει και τα μετέφερε στην ρεματιά μετά από κάποια δημοσιεύματα καθώς φοβήθηκε. 

Ο συγκεκριμένος άνδρας 49 ετών είναι χωρισμένος με δυο παιδιά και είχε φίλους στον καλλιτεχνικό χώρο. Είχε απασχολήσει στο παρελθόν τις αρχές για κλοπές σε καταστήματα.

Πηγή: cnn.gr

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis