Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
13:14 | 25/03/2016

«Δεν φορούν πιθανόν κανένα γάντι οι δράστες της βομβιστικής επίθεσης στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών».

 Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν Ελληνες αξιωματούχοι αλλά και ειδικοί για θέματα εκρηκτικών με τους οποίους επικοινώνησε «Το Βήμα», το τελευταίο 24ωρο σχετικά με την «ανάλυση» δημοσιευθείσας εικόνας από κάμερα του αεροδρομίου, η οποία απεικονίζει τους τρεις τζιχαντιστές που προκάλεσαν την αιματοχυσία. 
Όπως έλεγαν οι αναλυτές της ΕΛ.ΑΣ «πρόκειται πιθανόν για μια οφθαλμαπάτη, λόγω της γωνίας λήψης της φωτογραφίας από τις κάμερες του αεροδρομίου όπου το γυμνό χέρι τους καλύπτει η μαύρη πλαστική επένδυση του μοχλού κράτησης στα καροτσάκια που σέρνουν. Και αυτό σε συνδυασμό με το ότι οι δύο βομβιστές -στο κέντρο κα αριστερά- φορούν μαύρα ρούχα, δημιουργεί την λανθασμένη εντύπωση ότι φορούν γάντι στο αριστερό χέρι τους. Είναι μια ψευδαίσθηση που δημιουργεί το θολό μαύρο σημείο, σε εκείνο το τμήμα της εικόνας. Αν προσέξει κάποιος τον βομβιστή που κινείται στο κέντρο, η γωνία λήψης επιτρέπει να φανεί ένα μικρό τμήμα του αριστερού χεριού του. Στον άλλο που στέκεται αριστερά (στη φωτογραφία) η γωνία λήψης είναι τέτοια που το πλαστικό της λαβής κρύβει τελείως το χέρι του. Εξ άλλου δεν έχει καμία εξήγηση ότι φορούσαν ένα γάντι ο καθένας - ώστε να κινήσουν υποψίες - ούτε μπορεί να εξηγηθεί τεχνικά τέτοια προσπάθεια υποτιθέμενης συγκάλυψης του πυροδοτικού μηχανισμού, ούτε φαίνεται από την λαβή του καροτσιού μέχρι την βαλίτσα να υπάρχουν καλώδια. Μια άλλη φωτογραφία των τριών κινουμένων δραστών θα μπορούσε να διευκρίνιζε το θέμα».
 
Η «μητέρα του σατανά»
 
 Όπως επισημαίνει ο ειδικός σε θέματα εκρηκτικών και πρώην διοικητής των ΤΕΕΜ κ.Αλέξιος Ξανθάκος «η εκρηκτική ύλη που χρησιμοποιήθηκε είναι το ΤΑΡΤ που χρησιμοποιείτο συχνά από βομβιστές αυτοκτονίας στο Ισραήλ αλλά και σε άλλες επιθέσεις στη Μέση Ανατολή. Τέτοιου είδους εκρηκτική ουσία είχε ανιχνευθεί το 2011 σε παπούτσι, σε πτήση της American Airlines από το Παρίσι για το Μαϊάμι. Μπορεί εύκολα να παρασκευαστεί με υλικά που μπορεί κάποιος να βρει σε φαρμακεία και καταστήματα καλλυντικών. Το μόνο που χρειάζεται είναι η ακετόνη, το υπεροξείδιο του υδρογόνου (3% υπεροξείδιο φάρμακα δεν συγκεντρώνεται αρκετό), και ένα ισχυρό οξύ όπως το υδροχλωρικό ή θειικό οξύ. Η πυροδότηση μπορεί να γίνει με μία απλή παροχή ρεύματος - σπινθήρα χωρίς πυροκροτητή. Η ταχύτητα έκρηξης είναι περίπου 5300 μέτρα το δευτερόλεπτο, μεγαλύτερη από τις εμπορικές δυναμίτιδες. Εχει όμως μεγάλη υπερευαισθησία στην κρούση, τριβή, θερμοκρασία γι αυτό κι υπάρχουν αναφορές για ιδιαίτερα προσεκτική μεταφορά των βαλιτσών από τους τρεις δράστες. Αυτή η "ευαισθησία" έχει προκαλέσει πολλούς ακρωτηριασμούς των κατασκευαστών της που την έχουν ονομάσει «μητέρα του σατανά». Με βάση αυτά τα δεδομένα δεν μπορώ ν αντιληφθώ αν είχε οποιοδήποτε λόγο ύπαρξης αυτό το γάντι. Το "μπουτόν" πυροδότησης θα μπορούσαν να το είχαν και στην τσέπη τους. Πάντως πρέπει να επισημανθεί ότι το ΤΑΡΤ είναι ένα από τα βασικά εκρηκτικά που ανιχνεύουν όλοι οι σύγχρονοι ανιχνευτές εκρηκτικών».
 
Με τα δεδομένα αυτά οι Ελληνες αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι «πρέπει να επανεξετασθεί ο ρόλος και η "τύχη" του τρίτου ατόμου με τα λευκά ρούχα που και αυτός κουβαλά βαλίτσα και θα μπορούσε κι αυτός βεβαίως να συμμετείχε στην βομβιστική επίθεση. Και η οποία αποδόθηκε μόνο στους δύο που υποτίθεται ότι φορούν γάντια».
 
http://www.tovima.gr/
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis