Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
09:22 | 15/05/2015

Την άμεση εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με το Διεθνές Δίκαιο σχετικά με την αντιμετώπιση των αντιρρησιών συνείδησης, ζητά το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα της 15ης Μαϊου, για την οποία μάλιστα διοργανώνεται το απόγευμα της Παρασκευής συμβολική διαμαρτυρία μπροστά από το κτίριο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Όπως τονίζεται, στην Ελλάδα έχουν κατ' επανάληψη γίνει συστάσεις σχετικά με τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των αντιρρησιών συνείδησης ενώ σύμφωνα με τον επικεφαλής του ελληνικού γραφείου, Γιώργο Κοσμόπουλο, πρόκειται για «μια παγκόσμια ημέρα για την οποία η Ελλάδα δεν έχει πολλούς λόγους να γιορτάζει...Το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης είναι διεθνώς αναγνωρισμένο δικαίωμα, που, δυστυχώς, παρά τις περιορισμένες προόδους τις τελευταίες δεκαετίες, συνεχίζει να παραβιάζεται με πολλούς τρόπους στην Ελλάδα».

Αυτό τη στιγμή που η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχουν ρητά αναγνωρίσει ότι το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης στη στρατιωτική θητεία προστατεύεται από το δικαίωμα στην ελευθερία της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας στο Άρθρο 18 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα και στο Άρθρο 9 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αντίστοιχα. Τα διεθνή πρότυπα ορίζουν επίσης ότι οποιαδήποτε εναλλακτική υπηρεσίαα απαιτείται να υπηρετήσουν οι αντιρρησίες συνείδησης πρέπει να είναι γνήσια πολιτική, υπό πολιτικό έλεγχο, και μη τιμωρητικής φύσης ή διάρκειας.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με την έκθεση του Ευρωπαϊκού Γραφείο Αντιρρησιών Στράτευσης (Οκτώβριος 2014) η υποχρεωτική στράτευση ισχύει μόνο σε 15 χώρες ανά τον κόσμο- μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- αλλά και πέντε χώρες που έχουν αναγνωριστεί de facto.

Οι διώξεις και τα στρατοδικεία

Το 2014, σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας τουλάχιστον τέσσερις αντιρρησίες συνείδησης καταδικάστηκαν για ανυποταξία και τους επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης με αναστολή. Την ίδια περίοδο καταγράφηκαν τουλάχιστον έξι συλλήψεις, προσώπων που αρνούνταν να υπηρετήσουν στο στρατό αλλά και να αποδεχτούν την εναλλακτική υπηρεσία την οποί αρνούνται πολλοί αντιρρησίες καθώς την χαρακτηρίζουν ως τιμωριτική και υποστηρίζουν πως συνιστά διάκριση σε βάρος τους.

Το 2015 οι δίκες συνεχίζονται. Συγκεκριμένα για τις 14 Μαϊου στο στρατοδικείο Ιωαννίνων, ήταν προγραμματισμένη η δίκη του ολικού αρνητή στράτευσης Μιχάλη Τόλη, με την κατηγορία της ανυποταξίας. Πρόκειται για τη δεύτερη δίωξή σε βάρος του αφού το 2014 είχε καταδικαστεί σε 8μήνες με ένα έτος αναστολή. Σε λίγες ημέρες, στις 28 Μαϊου εκδικάζεται στο Αναθεωρητικό Στρατιωτικό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης και η έφεση του Χαράλαμπου Ακριβόπουλου, κατά της πρωτόδικης καταδίκης του από το Ναυτοδικείο Πειραιά σε 9 μήνες με τριετή αναστολή εκτέλεσης ποινής. Πρόκειται επίσης για τη δεύτερη δίωξη για την ίδια πράξη.

Όπως εξηγεί ο κ.Κοσμόπουλος, οι συνεχιζόμενες διώξεις των αντιρρησιών συνείδησης συνιστούν ευθεία παραβίαση των δικαιωμάτων τους «και σε κάθε περίπτωση δεν είναι δουλειά των στρατοδικείων να δικάζουν πολίτες. Αυτές είναι πρακτικές που η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει αφήσει πίσω της πολλά χρόνια τώρα».

Αρκετά στοιχεία για τους αντιρρησίες συνείδησης είναι διαθέσιμα και στο Σύνδεσμο Αντιρρησιών Συνείδησης που έχει δημιουργηθεί από το 2003 όπου μάλιστα αρκετοί εκ των αντιρρησιών μοιράζονται ιστορίες από τις περιπέτειες τους μετά τη συνειδητή απόφασή τους να μην πάνε στο στρατό, τους λόγους αρνούνται τη στράτευση καθώς και αρκετά στοιχεία για το τι ισχύει σε άλλες χώρες, τη διεθνή νομοθεσία και την κατάσταση στην Ελλάδα αλλά και τα αιτήματα του συνδέσμου.

huffingtonpost.gr

Policenet.gr © | 2025 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis