Δημοσιεύουμε σχολιασμό που κατέγραψε στη σελίδα του policenet.gr στο facebook ο κος Νίκος Μπλάνης
Με αφορμή "κριτικές" για το Νόμο 3169/2003 "Χρήση όπλων από αστυνομικούς...." είχαμε γράψει στην εφημερίδα ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ, ότι το μόνο που χρειάζεται είναι η ΠΛΗΡΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗ του.
Γράφαμε λοιπόν:
"Το ζήτημα της χρήσης όπλων από τoυς αστυνομικούς σχετίζεται άμεσα με την προστασία του θεμελιώδους δικαιώματος στη ζωή.
Όμως η ρύθμιση των προϋποθέσεων που τη διέπουν υπήρξε στη Χώρα μας, για σχεδόν εξήντα χρόνια, όχι μόνον ελλιπής, αλλά και σε πολλά σημεία της αντισυνταγματική και μη εναρμονισμένη με τις διεθνείς συμβάσεις ( Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, Κώδικας του ΟΗΕ για την συμπεριφορά των στελεχών επιβολής του νόμου).
Με το Ν. 3169/2003 στοιχείται η νομοθεσία μας προς το Σύνταγμα και το Διεθνές Δίκαιο.
Οι διατάξεις του νόμου, διαπνεόμενες από τις αρχές του κράτους δικαίου, αποτελούν ένα φιλελεύθερο πρότυπο ρύθμισης διεθνώς.
Μάλιστα οι διατάξεις με τις οποίες τίθενται περιορισμοί στην οπλοφορία και τη χρήση όπλων και θεσπίζεται ο έλεγχος της φυσικής και ψυχικής καταλληλότητας των αστυνομικών να οπλοφορούν, σε συνδυασμό με την πρόβλεψη αυστηρής βασικής και συντηρητικής εκπαίδευσης στο χειρισμό και την χρήση των όπλων, πρωτοπορούν σε σχέση με αντίστοιχες νομοθεσίες των ευρωπαϊκών χωρών. Για πρώτη φορά ορίζεται ότι η αποτυχία στο μάθημα της Οπλοτεχνικής-Σκοποβολής συνιστά λόγο αποβολής από τις Αστυνομικές Σχολές.
Στο άρθρο 3 καθορίζονται οι περιπτώσεις χρήσης πυροβόλου όπλου και οι αρχές που τη διέπουν. Προβλέπεται για κάθε συγκεκριμένη περίπτωση η επιτρεπτή χρήση του όπλου, η οποία κλιμακώνεται, κατά αξιολογική διαβάθμιση, από την πιο ήπια (εκφοβιστικός πυροβολισμός) έως την πιο επαχθή (πυροβολισμός εξουδετέρωσης), σύμφωνα με τις αρχές της αναλογικότητας και αναγκαιότητας. Οι όποιες ενστάσεις προβάλλονται για την αρτιότητα του νόμου και την ανάγκη αλλαγών, αφορούν πρακτικά ζητήματα τακτικής και ορθής χρήσης του οπλισμού. Δεν αφορούν νομικά ζητήματα.
Κατά τη δεκαετή ήδη ισχύ του νόμου, η κατάσταση έχει βελτιωθεί σημαντικά, καίτοι ακόμη δεν έχει γίνει η πλήρης εφαρμογή του, ιδίως όσον αφορά την πρακτική εξάσκηση και εκπαίδευση και τον έλεγχο της καταλληλότητας των αστυνομικών. Το τελευταίο αυτό είναι που απαιτείται.
Δηλαδή η πλήρης εφαρμογή του νόμου.
Στην Χώρα μας δυστυχώς στο τομέα αυτό υπάρχει σοβαρό έλλειμμα.
Η Διοίκηση αντί να εφαρμόσει τις διατάξεις, εξαγγέλλει συνεχώς αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, ως “άλλοθι” στην αδυναμία της να λύσει τα προβλήματα επί της ουσίας και να παρουσιάσει αποτελέσματα.
Τυχόν επιμέρους βελτιώσεις των διατάξεων μπορεί να προκύψουν μετά την πλήρη εφαρμογή-δοκιμασία και πάντως χωρίς να θίγεται ο πυρήνας και η φιλοσοφία του νόμου".