Προ μερικών ημερών παραδόθηκαν στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων στοιχεία για τη διαχείριση του ταμείου του κεντρικού συνδικαλιστικού οργάνου των αστυνομικών. Σύμφωνα με τα έγγραφα αυτά, τουλάχιστον 10-12 μέλη του 27μελούς ΔΣ της ΠΟΑΣΥ που εμφανίζονται να υπηρετούν τυπικά στην επαρχία πληρώνονταν εκτός από τον μισθό τους επιπλέον από 200 ως 300 ευρώ κάθε εβδομάδα. Ο λόγος ήταν για να έρχονται υποτίθεται από την πόλη εργασίας (έκαναν βεβαίως χρήση της μόνιμης «συνδικαλιστικής αδείας» τους και τυπικά συμμετείχαν στις εργασίες του συνδικαλιστικού σωματείου στην Αθήνα) στην πρωτεύουσα, ενώ δεν προβλέπεται αποζημίωση σύμφωνα με το ισχύον νομικό καθεστώς. Ετσι - σύμφωνα με τις καταγγελίες - έπαιρναν αυθαιρέτως και επί σειρά ετών έναν... δεύτερο μισθό και οι απολαβές τους πλησίαζαν συνολικά αυτές του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Οι ίδιοι συνδικαλιστές διαπιστώθηκε ακόμη ότι τις ίδιες χρονικές περιόδους ελάμβαναν παρανόμως επιδόματα, επικαλούμενοι υπερωρίες και εργασία αδιαλείπτως όλα τα Σαββατοκύριακα του χρόνου στα συνδικαλιστικά σωματεία τους. Μια παράτυπη ενέργεια που ήδη γνωρίζει η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., όμως δεν ολοκληρώνει τη σχετική έρευνα. Ολα αυτά φέρεται να γίνονται με ασαφή δικαιολογία και με μη ενημέρωση των φορολογικών αρχών. Στην Υπηρεσία «αδιάφθορων» της ΕΛ.ΑΣ. παραδόθηκαν έγγραφα από έκθεση Εξελεγκτικής Επιτροπής που είχε ελέγξει τα παραστατικά της ΠΟΑΣΥ για την περίοδο 10 Ιουνίου 2012 - 31 Δεκεμβρίου 2012. Δύο από τα μέλη της Επιτροπής ανέφεραν ότι «τα ποσά που αναγράφονται στο βιβλίο εσόδων - εξόδων είναι ισοσκελισμένα βάσει αποδείξεων και όλες οι δαπάνες έγιναν σύμφωνα με τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, της Εκτελεστικής Γραμματείας και των πανελλαδικών συνεδρίων της ΠΟΑΣΥ».
Ενα από τα μέλη ανέφερε ότι δεν χορηγήθηκε αντίγραφο της... άγνωστης απόφασης με την οποία καθορίζονται οι οικονομικές αποζημιώσεις για τις μετακινήσεις των μελών της ΠΟΑΣΥ. Λίγες ημέρες αργότερα ένα άλλο μέλος της ίδιας Επιτροπής ήταν πιο «αποκαλυπτικό» και έγραφε σε έκθεσή του: «Ενώ ζητήθηκαν κατ' επανάληψη πρακτικά που αναφέρονταν σε γενόμενες δαπάνες, αυτά ουδέποτε μας επιδείχθηκαν. Η έκθεση που ακολούθως κληθήκαμε να υπογράψουμε βεβαίωνε ότι όλες οι δαπάνες έγιναν σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΔΣ, της Εκτελεστικής Γραμματείας και των πανελλαδικών συνεδρίων. Ομως ουδέποτε μας επιδείχθηκαν τα ανάλογα βιβλία. Σημαντικό μέρος των αποδείξεων είναι απλές χειρόγραφες (μπλοκ αποδείξεων βιβλιοπωλείου) χωρίς καμία περαιτέρω σήμανση».
Μύλος με τις μετακινήσεις
Στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. παρουσιάστηκαν επίσης άλλα παραστατικά όπου εμφανίζεται ένας από τους πλέον σημαντικούς συνδικαλιστές της ΠΟΑΣΥ να λαμβάνει χρήματα για να «μετακινηθεί» στις 6 Αυγούστου 2012 από την ιδιαίτερη πατρίδα του στην Κεντρική Μακεδονία προς την Αθήνα, όταν ο ίδιος εμφανίζεται σε άλλα παραστατικά να λαμβάνει 250 ευρώ για ταξίδι του δύο ημέρες νωρίτερα, στις 4 Αυγούστου 2012, από την πρωτεύουσα προς την Αλεξανδρούπολη. Τα επόμενα 24ωρα ο ίδιος... πανταχού παρών συνδικαλιστής εμφανίζεται να λαμβάνει άλλα 250 ευρώ ημερησίως για να μεταβαίνει σε γειτονικές περιοχές της Θράκης (παίρνοντας ωστόσο αμοιβή σαν να ξεκινά κάθε ημέρα από την Αθήνα για να μεταβεί πάλι σε Εβρο και Ροδόπη). Μύλος!
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, κατατέθηκαν αναφορές για ενδεχόμενες «αδιαφανείς συναλλαγές» ανάμεσα σε συνδικαλιστικά σωματεία σχετικά με αμοιβές δικηγόρων που προχωρούν σε μαζικές αγωγές κατά του Δημοσίου (για μισθολογικά κυρίως θέματα). Επιπλέον για τους συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ. διεξάγεται έλεγχος από το ΣΔΟΕ σχετικά με τη χρήση περίπου 800.000 ευρώ από τον Μάρτιο ως το τέλος του 2008 και ενώ είχε λήξει η θητεία του τότε Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΟΑΣΥ, το οποίο διαχειριζόταν παρατύπως μεγάλα χρηματικά ποσά. Παραμένει άγνωστο αν στο πλαίσιο του ελέγχου η ΠΟΑΣΥ παρουσιάσει τα σχετικά παραστατικά ή αν θα επικαλεστεί την καταστροφή τους.
Διαφθορά
1.228 συλλήψεις σε 16 χρόνια
Εντυπωσιακά τα μεγέθη της διαφθοράς, όπως καταγράφονται στην έκθεση της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. Από το 1999 που έπιασαν δουλειά ως σήμερα οι «αδιάφθοροι» ασχολήθηκαν με 10.685 καταγγελίες, από τις οποίες 8.169 αφορούσαν αστυνομικό προσωπικό, 1.422 υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα, 324 συμμετοχή αστυνομικών και δημόσιων λειτουργών και 743 ιδιώτες.
Στο πλαίσιο των ερευνών για διαφθορά συντάχθηκαν 3.714 δικογραφίες και ασκήθηκαν συνολικά 3.461 ποινικές διώξεις. Επιπλέον σε 516 υποθέσεις εφαρμόστηκε η αυτόφωρη διαδικασία και συνελήφθησαν 1.228 άτομα.
Εικονικές διαδικασίες
«Χτίζουν» και «διαλύουν» σπίτι για μια μετάθεση
Από καταγγελίες αποκαλύπτεται ένα νέο κόλπο αστυνομικών. Προχωρούν σε εικονικούς γάμους με γυναίκες συναδέλφους τους στην επαρχία προκειμένου να εξασφαλίζουν, κατά παρέκκλιση, μετακίνησή τους στον τόπο των συμφερόντων τους με τη λογική «συνυπηρέτησης» του ζευγαριού. Ετσι εντοπίστηκε μια αστυνομικός σε πόλη της Πελοποννήσου να έχει παντρευτεί έναντι αμοιβής χιλιάδων ευρώ μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα τρεις αστυνομικούς αλλά και έναν δάσκαλο. Επιπλέον παρουσιάζεται το φαινόμενο των δεκάδων αστυνομικών που είναι «κακοί σύζυγοι αλλά άριστοι πατεράδες». Για να εξασφαλίσουν τέτοιου τύπου μεταθέσεις, δηλώνουν μαζικά χωρισμό από τη σύζυγό τους που παραμένει στην επαρχία, ωστόσο διεκδικούν φανατικά την επιμέλεια των παιδιών τους. Και αυτό για τον λόγο ότι με την απόκτηση της εικονικής «παρακολούθησης και ανατροφής» των παιδιών τους - επί ανύπαρκτου βεβαίως χωρισμού - εξασφαλίζουν τη μετάθεσή τους στην πόλη όπου διαμένει η οικογένειά τους. Και ασφαλώς μετά το ζευγάρι ενώνεται πανευτυχές που... πέτυχε το κόλπο.
Λαμπρόπουλος Βασίλης Γ.
http://www.tovima.gr