Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
14:38 | 28/06/2015

Κάθε πρωί ο Βαγγέλης, ο Κώστας και ο Βασίλης φορούν τις μπλε στολές τους και αναλαμβάνουν υπηρεσία σε μάχιμα πόστα πολεμώντας το έγκλημα.

Μόλις σχολάσουν βάζουν τις πορτοκαλί στολές των εθελοντών δασοπροστασίας, κάνοντας «σκοπιές» στον Υμηττό. Είναι τα ιδρυτικά μέλη του Σωματείου Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Β/Α Τομέα Υμηττού, που μαζί με μια ομάδα 30 αστυνομικών και 40 πολιτών έχουν γίνει φύλακες των... δασών. Μολονότι βρίσκονται καθημερινά στους δρόμους αντιμετωπίζοντας τους κινδύνους της δουλειάς, δεν χάνουν το απογευματινό τους «ραντεβού» στο Σωματείο, προκειμένου να προστατεύσουν τον Υμηττό.

Την ίδια στιγμή ως αστυνομικοί και εθελοντές πολιτικής προστασίας δημιουργούν ένα «δίχτυ ασφαλείας» γύρω από τα δάση, καθώς το 2012 ως πλήρωμα της ομάδας ΔΙΑΣ είχαν εξαρθρώσει δύο κυκλώματα εμπρηστών που δρούσαν στη Νέα Μάκρη και τα Γλυκά Νερά.

Ολα ξεκίνησαν έναν χρόνο μετά τις πυρκαγιές του 2007, όπου χάθηκαν ανθρώπινες ζωές και αποτεφρώθηκαν εκατοντάδες στρέμματα δασικής έκτασης. Μια ομάδα αστυνομικών, οι οποίοι εκτός από συνάδελφοι ήταν και και φίλοι, αποφάσισαν ότι δεν μπορούν να «επιτρέψουν» να ξανασυμβεί παρόμοια καταστροφή στη χώρα μας.

  Μέλη του Σωματείου Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Β/Α Τομέα Υμηττού καθαρίζουν το βουνό.

Μέλη του Σωματείου Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Β/Α Τομέα Υμηττού καθαρίζουν το βουνό.
 

Ετσι, το 2008 ο Βαγγέλης Τσιγκρέλης αποφάσισε να ιδρύσει το Σωματείο Εθελοντών -του οποίου παραμένει πρόεδρος μέχρι σήμερα- και να ενώσει τις δυνάμεις του με συναδέλφους, προκειμένου να δημιουργήσουν έναν ισχυρό φορέα που θα προσφέρει στην Πολιτική Προστασία, αλλά και θα κινητοποιήσει τους πολίτες για να συμμετάσχουν. «Παρακολουθώντας τις πυρκαγιές του 2007 αισθάνθηκα ανήμπορος. Είχα συγκλονιστεί και όντας άνθρωπος που ζούσα πολλές ώρες μέσα στο αρμόδιο υπουργείο αποφασίσαμε να φτιάξουμε το Σωματείο. Ομως, η μεγαλύτερη επιτυχία του Σωματείου για μένα, είναι ότι πολλοί πολίτες από όλες τις περιοχές συμμετέχουν από το ξεκίνημα αυτής της προσπάθειας και παραμένουν μέχρι σήμερα ενεργά μέλη, πρσφέροντας ανιδιοτελώς στους συμπολίτες τους», αναφέρει ο Β. Τσιγκρέλης, ο οποίος υπηρετεί στην ΕΛ.ΑΣ. από το 1995.

 

Πάνω από 130 μέλη

Εκτός από τη δασοπροστασία, τα μέλη του Σωματείου έχουν συμμετάσχει και σε εκπαιδεύσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των σεισμών.

Εκτός από τη δασοπροστασία, τα μέλη του Σωματείου έχουν συμμετάσχει και σε εκπαιδεύσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των σεισμών.

 

Ωστόσο, δεν πρόκειται για ένα τυπικό σωματείο πολιτικής προστασίας, καθώς τα περισσότερα από τα 130 εγγεγραμμένα μέλη του είναι μάχιμοι αστυνομικοί που συμμετέχουν σε σκληρές εκπαιδεύσεις δασοπροστασίας, αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, σεισμών, πλημμυρών κ.ά. Παράλληλα αξιοποιούν τις γνώσεις που έχουν λάβει από την ΕΛ.ΑΣ. και τη θέτουν στην υπηρεσία της πολιτικής προστασίας. «Το να είσαι αστυνομικός σημαίνει ότι αντιμετωπίζεις καθημερινά διάφορες δύσκολες καταστάσεις. Μου έχει τύχει από το να ξεγεννήσω μια γυναίκα πάνω στον δρόμο, μέχρι να κατασβέσω πυρκαγιά σε διαμέρισμα», τονίζει ο 30χρονος Βασίλης Ζικέλογλου, ο οποίος έγινε μέλος του Σωματείου το 2009, κάνοντας συνεχείς βάρδιες στην ομάδα ΔΙΑΣ και μετά στο βουνό.

«Το σωματείο ιδρύθηκε για να αποκτήσουν γνώση οι πολίτες και να μπορούν να βοηθούν συμπληρωματικά τις τακτικές δυνάμεις, τις οποίες δεν επιθυμούμε να αντικαταστήσουμε. Σκοπός του είναι να διαφυλάξει τις φυσικές ομορφιές του Υμηττού, να μπορέσει να θέσει σε συνεχή επαγρύπνηση τους τοπικούς φορείς και τους πολίτες των δήμων που περιβάλλουν αυτό το πράσινο κομμάτι», υποστηρίζει ο πρόεδρος.

«Η μεγαλύτερη επιτυχία του Σωματείου είναι ότι πολλοί πολίτες από όλες τις περιοχές συμμετέχουν από το ξεκίνημα αυτής της προσπάθειας και παραμένουν μέχρι σήμερα ενεργά μέλη», επισημαίνει ο Β. Τσιγκρέ

«Η μεγαλύτερη επιτυχία του Σωματείου είναι ότι πολλοί πολίτες από όλες τις περιοχές συμμετέχουν από το ξεκίνημα αυτής της προσπάθειας και παραμένουν μέχρι σήμερα ενεργά μέλη», επισημαίνει ο Β. Τσιγκρέλης (δεύτερος από δεξιά).
 

Και για τον Κώστα Χατζή, επίσης ιδρυτικό μέλος, οι πυρκαγιές του 2007 ήταν αναμφισβήτητα ένας επιπλέον λόγος για να υλοποιηθούν τα σχέδιά τους. «Υπηρετούσα στο Τ.Α. Παιανίας και συνεργαζόμουν με τον Βαγγέλη, που υπηρετούσε στα Γλυκά Νερά. Γνωρίζαμε τα κενά ασφαλείας, τις ανάγκες της περιοχής, τα προβλήματα. Λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων υπήρχαν στην αρχή μεγάλες δυσκολίες που αναπληρώθηκαν με προσωπικά ξενύχτια στο βουνό και μετά το πρωί υπηρεσία στην ΕΛ.ΑΣ.», επισημαίνει ο Κ. Χατζής.

 

Μάχιμοι στη δασοπροστασία
Εχουν... προϋπηρεσία στη σύλληψη εμπρηστών

Είναι κοινό μυστικό ότι η παρουσία ενός Σωματείου Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας στον Υμηττό, που αποτελείται από μάχιμους αστυνομικούς, λειτουργεί αποτρεπτικά για τους επίδοξους εμπρηστές. Ακόμα θυμούνται ότι οι αστυνομικοί-μέλη του σωματείου είχαν βοηθήσει στη σύλληψη κυκλωμάτων εμπρηστών.

Το 2010 τέσσερα άτομα στην περιοχή του Βρανά, στο αρχαίο νεκροταφείο, είχαν κόψει δεξαμενές καυσίμων και είχαν λαμπαδιάσει το βουνό. Οι δράστες συνελήφθησαν, χάρη στη ριψοκίνδυνη επιχείρηση του Βασίλη Ζικέλογλου και των άλλων παιδιών της ομάδας ΔΙΑΣ που ανέβηκαν στους χωμάτινους δρόμους του βουνού και τους καταδίωξαν. Το δεύτερο περιστατικό σημειώθηκε στη Νέα Μάκρη, όταν ένα άτομο, που είχε συλληφθεί και στο παρελθόν, έβαλε φωτιά εντός της κατοικημένης περιοχής.

«Αν δεις τα καμένα, θα σε πιάσει η καρδιά σου. Είχα πάθει σοκ στις φωτιές του 2007 και στον σεισμό του 1999. Εβλεπα πανικόβλητους ανθρώπους να τρέχουν ξυπόλητοι. Πολλές φορές στερείσαι την οικογένειά σου για να προσφέρεις στο σύνολο. Ομως η προσφορά στους συνανθρώπους μας μας κάνει να ?τρέχουμε?. Εγώ τι θα πω στο παιδί μου όταν με ρωτήσει τι έκανα; Τι θα του παραδώσω;», υποστηρίζει ο Βασίλης που κατάγεται από οικογένεια με παράδοση στα Σώματα Ασφαλείας, ενώ και ο αδελφός του υπηρετεί στην Πυροσβεστική.

 

Μεγάλη ανταπόκριση
Η αγάπη για τη φύση, που τη θεωρεί εξάρτηση, ήταν και παραμένει για τον Κώστα Χατζή η κινητήριος δύναμη για να συμμετέχει ενεργά στην Πολιτική Προστασία. «Η οικονομική κατάσταση της χώρας φαίνεται και στην Πολιτική Προστασία, στα μέτρα πρόληψης που λαμβάνονται. Αυτό μας έχει δημιουργήσει μεγαλύτερο αίσθημα ευθύνης. Παράλληλα είδαμε ότι η δράση του σωματείου αποδίδει και έρχεται κόσμος που πραγματικά φυλάει το βουνό.

Νέοι άνθρωποι από όλες τις περιοχές και αυτό μας δίνει δύναμη. Το να ασχολείσαι με τη φύση είναι εξάρτηση, σου δίνει μια αίσθηση που δεν θες να την αφήσεις», ισχυρίζεται ο Κώστας, ο οποίος σήμερα υπηρετεί στην ασφάλεια πολιτικών γραφείων.

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΠΙΝΤΕΛΑΣ - ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ
[email protected]

 

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=64209657

Policenet.gr © | 2025 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis