Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
18:14 | 15/11/2015

«Ορκίζομαι να φυλάττω πίστη στην πατρίδα, υπακοή στο Σύνταγμα και στους νόμους του κράτους. Να υπερασπίζω με πίστη και αφοσίωση, μέχρι της τελευταίας ρανίδος του αίματος μου, τις σημαίες, να υπακούω τους ανωτέρους μου και να εκτελώ πρόθυμα τις διαταγές τους. Να εκπληρώνω ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου και να διάγω γενικά ως πιστός και φιλότιμος αστυνομικός». Τον παραπάνω όρκο έδωσαν οι 296 δόκιμοι αστυφύλακες σχηματίζοντας το σχήμα του σταυρού με το δεξί τους χέρι. Η τελετή ορκωμοσίας έγινε το πρωί της Παρασκευής 13 Νοεμβρίου παρουσία της διοίκησης της σχολής, αλλά και των περήφανων γονέων και φίλων των δόκιμων. 

Τα συρματοπλέγματα γύρω από δύο κοιτώνες, είναι ό,τι απέμεινε από το πρόσφατο, αλλά ευτυχώς σύντομο παρελθόν της σχολής αστυφυλάκων Κομοτηνής, η οποία για δύο χρόνια μετατράπηκε σε κέντρο κράτησης μεταναστών. Όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν, καθώς χθες το πρωί ορκίστηκαν 296 δόκιμοι αστυφύλακες, αλλάζοντας σελίδα στην ιστορία της σχολής. Η τελετή ορκωμοσίας ήταν αφορμή για γιορτή και τα χαρούμενα και χαλαρά πρόσωπα δοκίμων και διοικούντων, ήταν η τρανή απόδειξη.  Στη δοξολογία χοροστάτησε ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων. Ως τιμώμενο πρόσωπο στην τελετή ορκωμοσίας παρέστη ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτριος Αναγνωστάκης συνοδευόμενος από τον προϊστάμενο Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο Εμμανουήλ Κατριαδάκη, τους οποίους υποδέχθηκαν ο διοικητής της  Σχολής  Αστυφυλάκων, αστυνομικός διευθυντής Γεώργιος Καλαϊτζής και ο διοικητής του τμήματος Δοκίμων Αστυφυλάκων Κομοτηνής Αστυνόμος Α’ Πέτρος Δεμερτζίδης. «Όταν πετύχατε στη σχολή, είχατε την ευχέρεια της επιλογής φοίτησης και σε άλλα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και σε άλλους ορίζοντες επιστήμης και τεχνολογίας όπου μπορούσατε με τις ικανότητες που έχετε να σταδιοδρομήσετε και εκεί με επιτυχία. Επιλέξατε την Ελληνική Αστυνομία και σας συγχαίρω γι’ αυτό», τόνισε στην ημερήσια διαταγή του ο διοικητής Πέτρος Δεμερτζίδης. 

Ο ίδιος επισήμανε ότι η σχολή αστυφυλάκων αποτελεί θεμέλιο λίθο, το κύτταρο της αστυνομικής εκπαίδευσης, το μέλλον του σώματος γι’ αυτό και η παρεχόμενη, εκπαίδευση δεν θα αντιμετωπισθεί απλά και μόνο, ως διαδικασία παροχής γνώσεων αλλά και ως διαδικασία δημιουργίας προτύπων, ηθικών αξιών και ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων που θα εμπνέουν εμπιστοσύνη στον Έλληνα πολίτη, θα προσδίδουν κύρος, πειστικότητα και αποδοχή. Ο κ. Δεμερτζίδης προέτρεψε τους νέους να ενστερνιστούν όλες εκείνες τις αρετές που είναι απαραίτητες για την επιτυχία της υψηλής αποστολής τους και να φανούν αντάξιοι των προσδοκιών της πολιτείας και της Ελληνικής Αστυνομίας. 

220 ΔΟΚΙΜΟΙ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ 

Από τους 296 οι 220 δόκιμοι θα παραμείνουν στη σχολή αστυφυλάκων Κομοτηνής, ενώ οι υπόλοιποι θα λάβουν φύλλα πορείας για να αναχωρήσουν για το Ρέθυμνο της Κρήτης, όπου θα συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους. Τα παραπάνω έκανε γνωστά ο διοικητής της Σχολής  Αστυφυλάκων, αστυνομικός διευθυντής Γεώργιος Καλαϊτζής σημειώνοντας «θέλω να συγχαρώ όλα τα παιδιά. Έχουμε 220 δόκιμους οι οποίοι θα παραμείνουν στην Κομοτηνή και οι υπόλοιποι θα πάνε στο Ρέθυμνο. Είναι παιδιά αξιόλογα, άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι είναι το μέλλον το δικό μας». 

Γ.Γ. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ: ΕΛΠΙΖΩ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΗΣ ΣΕΙΡΑΣ ΤΟΥ 2013-2014

«Είναι μία ιδιαίτερη στιγμή, τόσο για την Ελληνική Αστυνομία, όσο και για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Από το 2012 έχει να λειτουργήσει η σχολή και τα τμήματα της, άρα το να είμαστε στην ορκωμοσία νέων δοκίμων αστυφυλάκων μας γεμίζει και περηφάνια, αλλά και ελπίδα ότι θα έχουμε σύντομα κοντά μας, γυναίκες και άνδρες στη μάχιμη υπηρεσία, κάτι που το έχει ανάγκη η κοινωνία γιατί με βάση τη συγκυρία που βιώνουμε χρειαζόμαστε να εδραιωθεί αίσθημα ασφάλειας, στην ελληνική κοινωνία». Τα παραπάνω τόνισε ο γενικός γραμματέας Προστασίας του Πολίτη  ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα «του χρόνου να έχουμε την είσοδο της σειράς του 2013-2014, έτσι ώστε σύντομα να αναπληρώσουμε τα πολλά κενά που υπάρχουν στο σώμα». 

ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΛΑΣ 

Η  παρουσίαση του  σχεδίου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σχετικά με το πόσοι αστυνομικοί σταθμοί θα κλείσουν ή θα συγχωνευτούν και πόσες γενικά αλλαγές θα γίνουν στη δομή των αστυνομικών υπηρεσιών, ήταν ο λόγος της επίσκεψης του γενικού γραμματέα στην Κομοτηνή. Η ΕΛ.ΑΣ. είχε ήδη καταρτίσει σχέδιο συρρίκνωσης της φυσικής παρουσίας της με σταθερή έδρα σε δεκάδες (έως και εκατοντάδες σύμφωνα με άλλο σχέδιο) σημεία της χώρας. Το ρόλο της ενημέρωσης έχει αναλάβει ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος παρουσίασε το σχέδιο και στην Κομοτηνή. 

«Ήδη έχει ξεκινήσει ένας κύκλος επαφών και συζητήσεων με τους τοπικούς φορείς, ώστε να γίνει αντιληπτό τι επιχειρείται να γίνει μέσω της προσπάθειας με ονομάζεται αναδιοργάνωση-αναδιάταξη των αστυνομικών υπηρεσιών. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε σε όλες τις περιοχές το επίπεδο της αστυνόμευσης που χρειάζεται, άρα θα πρέπει μέσω ενός εξορθολογισμού και της καλύτερης αξιοποίησης των οικονομικών και ανθρώπινων πόρων να έχουμε τη δυνατότητα να εγγυηθούμε την ασφάλεια σε όλες τις περιοχές της χώρας. Αυτό επιχειρείται με την αναδιοργάνωση». Όσον αφορά συγκεκριμένα στη Ροδόπη κατά τον κ. Αναγνωστάκη υπάρχει μία συγκεκριμένη πρόταση που γίνεται από τον διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης  αλλά και τον γενικό αστυνομικό διευθυντή Περιφέρειας ΑΜΘ, «η οποία σε πρώτο χρόνο βελτιώθηκε με κάποιες παρατηρήσεις από τους συμμετέχοντες σε αυτή τη διαδικασία διαβούλευσης, και νομίζω ότι θα έχουμε καλύτερη αστυνόμευση σε αρκετές περιοχές του νομού και της περιφέρειας και βέβαια θα ενισχύσουμε εκεί όπου χρειάζεται τις αστυνομικές υπηρεσίες». 

ΓΙΑΤΙ ΕΠΕΛΕΞΑΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ 

Οι δόκιμοι αστυφύλακες που ορκίστηκαν χθες, πέτυχαν μέσω πανελλαδικών εξετάσεων το 2013 την εισαγωγή τους στην Ελληνική Αστυνομία,  και χρειάστηκε να περιμένουν δύο χρόνια για να ξεκινήσουν την εκπαίδευση τους. «Η αστυνομία μου άρεσε από όταν ήμουν μικρός, και πέραν αυτού ήταν και η επαγγελματική αποκατάσταση», είπε ο δόκιμος αστυφύλακας Χρήστος Ρέντας εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους επέλεξε να εισαχθεί στο σώμα. Κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη και για την υπόλοιπη εκπαίδευση του που θα διαρκέσει δύο χρόνια, θα παραμείνει στην πόλη μας. 

«Η Κομοτηνή είναι ένας τόπος που αντλεί ηρεμία, είναι ό,τι πρέπει για να ξεκουραστεί το μυαλό σου από την Αθήνα», ανέφερε  ο δόκιμος αστυφύλακας Θωμάς Κουκοβίνης, ο οποίος κατάγεται από την πρωτεύουσα. Βρίσκεται στη σχολή από τα μέσα Οκτωβρίου και όλο αυτό το διάστημα παρακολούθησε το πρώτο στάδιο της εκπαίδευσης του, ενώ τώρα ανυπομονεί να ξεκινήσουν κανονικά τα μαθήματα της σχολής. «Περιμένω να ξεκινήσουμε όπως όλοι μας, γι΄αυτό ήρθαμε», ανέφερε ο νεαρός. 

Ανάμεσα στους 296 δόκιμους της Κομοτηνής ήταν και ο Λεωνίδας Κατσιούλης ο οποίος κατάγεται από την Κατερίνη. Ο νεαρός άνδρας δεν εισήχθη στο σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας, μέσω πανελλαδικών εξετάσεων, αλλά γιατί είχε το θάρρος να τα βάλει με ληστές. Μερικά χρόνια πριν έγινε αυτόπτης μάρτυρας ένοπλης ληστείας στην ιδιαίτερη πατρίδα του. Τα έβαλε με τους ληστές και βοήθησε με τις ενέργειες του να συλληφθούν. Η ΕΛ.ΑΣ. θέλοντας να τον επιβραβεύσει για το θάρρος του, του πρόσφερε μία θέση στο σώμα. 

Να σημειωθεί πως εκτός από τους δόκιμους της Κομοτηνής, άλλοι 200 περίπου νέοι δόκιμοι αστυφύλακες έδωσαν όρκο στη σχολή δοκίμων αστυφυλάκων Διδυμοτείχου, ύστερα από διετή αναστολή της λειτουργίας της. Η εκπαίδευση των νέων θα διαρκέσει 2,5 χρόνια.  

http://www.xronos.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis