Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:45 | 21/03/2016

Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι το Νοέμβριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε ανανεωμένους κανόνες, προκειμένου να υπάρχει μεγαλύτερος έλεγχος και να μην καταλήγουν τα όπλα σε λάθος χέρια. Σε ακρόαση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, ευρωβουλευτές και ειδικοί συζήτησαν τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον έλεγχο των όπλων σε όλη την ΕΕ.

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την ανανέωση της ισχύουσας νομοθεσίας τον Νοέμβριο του 2015, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι. Οι σημερινοί κανόνες ισχύουν από το 1991 και η τελευταία ανανέωσή τους έγινε το 2008. Την ακρόαση συντόνισε η πρόεδρος της επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και εισηγήτρια Vicky Ford (Μεταρρυθμιστές, Βρετανία). Είπε ότι ο σκοπός της ακρόασης είναι προσδιοριστεί με τη βοήθεια εμπειρογνωμόνων, ο αντίκτυπος των προτεινόμενων κανόνων, καθώς αυτό δεν έχει προβλεφθεί στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

Σύμφωνα με τους κανόνες που ισχύουν σήμερα στην ΕΕ, απαγορεύεται γενικώς η χρήση αυτόματων πυροβόλων, για τα ημι-αυτόματα όπλα απαιτείται άδεια, ενώ για άλλου τύπου όπλα, όπως για παράδειγμα η καραμπίνα, απαιτείται από τον ιδιοκτήτη να δηλωθεί το όπλο. Τα παλιά όπλα δεν καλύπτονται από τη νομοθεσία.

 

Η Κομισιόν προτείνει οι νέοι κανόνες να ισχύουν για τους συλλέκτες και για τα μουσεία. Οι συλλέκτες θα είναι υποχρεωμένοι να έχουν τις απαιτούμενες άδειες, ενώ τα μουσεία θα μπορούν να εκθέτουν μόνο αυτόματα απενεργοποιημένα όπλα.

 

Απενεργοποιημένα πυροβόλα όπλα, τα οποία έχουν γίνει οριστικά ακατάλληλα. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή της Royal Armouries, στη Βρετανία, Edward Impey, η μετακίνησή τους θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τα μουσεία. "Αν απενεργοποιηθούν είναι πολύ κοντά στο να καταστραφούν", είπε και πρόσθεσε ότι "Θα ήταν σαν την αφαίρεση του κινητήρα ενός ιστορικού αυτοκινήτου".

 

Μία άλλη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφέρει ότι τα πυροβόλα όπλα πρέπει να καταγράφονται σε εθνικά μητρώα, μέχρι να καταστραφούν. Με τους σημερινούς κανόνες τα όπλα συμπεριλαμβάνονται στις λίστες μόνο για 20 χρόνια.

"20 χρόνια είναι πολύ λίγα. Στη επίθεση στο Παρίσι χρησιμοποίησαν όπλα από διαφορετικές περιόδους", είπε ο Ο Philippe Nobles, από τη γαλλική δικαστική αστυνομία είπε ότι Philippe Nobles, από τη γαλλική δικαστική αστυνομία.

 

Στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συμπεριλαμβάνεται επίσης η επισήμανση των πυροβόλων αλλά και η δημιουργία αυστηρότερων κανόνων για την πώλησή τους στο διαδίκτυο.

 

Η έκθεση αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία στην επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς στο τέλος Ιουνίου, ενώ η πρώτη ανάγνωση στην ολομέλεια αναμένεται το φθινόπωρο.

 

 

 

europarl.europa.eu

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis