Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
12:24 | 12/06/2015

Πρώτη φορά στην ιστορία του Athens Pride αστυνομικοί, που συμμετείχαν o καθένας μόνος του τα προηγούμενα χρόνια, κατεβαίνουν αύριο μαζί στην πορεία διεκδίκησης των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ (ως ιδιώτες) και προσκαλούν συναδέλφους τους να τους ακολουθήσουν, για να δώσουν το μήνυμα μιας αστυνομίας που στέκεται στο πλευρό όσων αντιμετωπίζουν διακρίσεις και προασπίζει τα ανθρώπινα διακαιώματα.

«Σκοπός της ΕΛ.ΑΣ., όπως αναφέρεται στο Σύνταγμα και στους νόμους, είναι ο σεβασμός και η προστασία των πολιτών, ιδιαίτερα αυτών που ανήκουν σε ευάλωτες και διακριτές κοινωνικές ομάδες. Και τα ΛΟΑΤ άτομα ανήκουν σε αυτές τις ομάδες, καθώς δέχονται ρατσισμό, όπως μαρτυρά το πλήθος των καταγγελιών τους», λέει ο Φωτεινός Παγιαύλας, αντιπρόσωπος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθήνας στην ΠΟΑΣΥ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων).

Οσοι έχουν εμπειρία από εκδηλώσεις υπερηφάνειας του ΛΟΑΤ κινήματος στο εξωτερικό γνωρίζουν ότι συχνά συμμετέχουν επίσημα στην πορεία μπλοκ ένστολων αστυνομικών, συχνά πάνω σε άρμα ή σε περιπολικό διακοσμημένο με τα χρώματα του ουράνιου τόξου, του σήματος του ΛΟΑΤ κινήματος διεθνώς. Δεν είναι σπάνια εικόνα να προπορεύονται ειδικά σώματα της αστυνομίας, που αποτελούν τους συνδέσμους του σώματος με την κοινότητα των ΛΟΑΤ.

Στην Ελλάδα, η συζήτηση φαίνεται ότι αποτελεί ακόμα ταμπού στο εσωτερικό της αστυνομίας. Οι Ελληνες ΛΟΑΤ αστυνομικοί κρύβουν συχνά τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους, ενώ έχουν καταγγελθεί αρκετά περιστατικά ομοφοβικών και τρανσφοβικών διακρίσεων ή και βίας εκ μέρους της αστυνομίας. Πρόσφατο παράδειγμα η καταγγελία για τη στάση της αστυνομίας σε επίθεση με μαχαίρι που δέχτηκε μια τρανς και η παρέα της σε νυχτερινό μαγαζί στην Αίγινα (ο ένας από τους δράστες είχε τατουάζ σβάστικα στο σβέρκο), όπου η αστυνομία όχι μόνο δεν προστάτευσε τα θύματα, αλλά τους επιτέθηκε φραστικά και παρείχε κάλυψη στους δράστες. Αλλο παράδειγμα, η καταγγελία δύο νεαρών που περπατούσαν χέρι χέρι στην περιοχή της Ακρόπολης πέρσι το καλοκαίρι, για να δεχτούν ειρωνεία και επίδειξη δύναμης από ομάδα αστυνομικών.

 

Παράπτωμα οι διακρίσεις

«Η ομοφοβική και τρανσφοβική βία, όπως και κάθε είδους διάκριση, αποτελούν πειθαρχικό και ποινικό παράπτωμα. Οποιοι αστυνομικοί είναι ομοφυλόφιλοι ή έχουν διαφορετική ταυτότητα φύλου πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ισότιμοι συνάδελφοι. Δεν έχουμε βέβαια περιστατικά βίας απέναντι σε ομοφυλόφιλους αστυνομικούς, ωστόσο το κρύβουν. Η αστυνομία χρειάζεται να αποστρατιωτικοποιηθεί και να εκδημοκρατιστεί, να είναι πιο ευέλικτη, πιο κοντά στον πολίτη, αλλά και να δίνει τη δυνατότητα στον αστυνομικό να αναπτύξει ελεύθερα την προσωπικότητά του, όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Μ.Μ., αντιπρόσωπος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων στην ΠΟΑΣΥ (τα στοιχεία του βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας).

Συνεχίζει: «Στην Ελλάδα επικρατεί αυταρχικότητα, η οποία οφείλεται σε στρατοκρατικές αντιλήψεις από παλιότερες εποχές, από μια δεξιά, αν θέλετε, αντίληψη “πατρίς, θρησκεία, οικογένεια” που κυριαρχεί. Χρειάζεται εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα ο αστυνομικός, ώστε να καταλάβει ότι το διαφορετικό δεν είναι λάθος, ότι η θέση της αστυνομίας είναι μέσα στην κοινωνία, στο πλευρό των ΛΟΑΤ, του μετανάστη, του απολυμένου, του συνταξιούχου, όλων όσων τα δικαιώματα παραβιάζονται. Ανήκουμε άλλωστε κι εμείς στις αδύναμες τάξεις, είμαστε των χιλίων ευρώ. H παρουσία μας φέτος στο Pride θα στείλει μήνυμα στους συντηρητικούς κύκλους ότι υπάρχουν και αστυνομικοί που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των ευάλωτων ομάδων, και ας μην τους αρέσει».

Περίπου δέκα αστυνομικοί και φίλοι τους έχουν ανταποκριθεί μέχρι στιγμής στην έκκληση και δηλώνουν πως θα πάρουν μέρος στην πορεία, χωρίς στολή, σαν ιδιώτες, αλλά με κοινή επιθυμία να δοθεί το μήνυμα πως ρόλος της αστυνομίας είναι να προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Κάθε σύγχρονος αστυνομικός, ως μέλος μιας φιλελεύθερης πολυπολιτισμικής κοινωνίας, οφείλει να είναι αμερόληπτος, χωρίς να κάνει διακρίσεις, και να αντιμετωπίζει όλους τους πολίτες ως ισότιμα μέλη ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού», λέει στην «Εφ.Συν.» ο αστυνομικός Γ.Μ.

Ο Φωτεινός Παγιαύλας, ο αντιπρόσωπος της Ενωσης Aθήνας στην ΠΟΑΣΥ, εκφράζει την ελπίδα να συμμετάσχουν το Σάββατο όλοι οι αστυνομικοί που επιθυμούν την αποδοχή και τον σεβασμό όσων διεκδικούν ισονομία και δικαιώματα. «Οι ακροδεξιές αντιλήψεις αρχίζουν να ριζώνουν στην κοινωνία μας και οι προοδευτικές δυνάμεις από όλους τους χώρους πρέπει να αντιδράσουν. Οσοι συμμετέχουμε το Σάββατο, έχουμε πάνω κάτω κοινές αντιλήψεις. Είμαστε υπέρ της ποικιλομορφίας, του αλληλοσεβασμού και της αμοιβαίας αποδοχής και συνάμα κατά της στερεοτυπικής αντιμετώπισης, κατά της ξενοφοβίας, της ομοφοβίας, της τρανσφοβίας. Ζητάμε παράλληλα να μας αντιμετωπίζουν οι πολίτες ως ισότιμα μέλη της κοινωνίας, με κατανόηση και σεβασμό. Πιστεύουμε πως η αστυνομία δεν πρέπει να μένει απαθής και στάσιμη στις κοινωνικές εξελίξεις. Σε μια μεγάλη εκδήλωση-θεσμό, που γίνεται υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και της περιφέρειας Αττικής, θα έπρεπε να εκπροσωπείται επισήμως, όπως κάνουν οι αστυνομίες των προηγμένων κρατών στα δικά τους pride», λέει.

Τορόντο 2006

Στιγμιότυπο από την επίσημη συμμετοχή της αστυνομίας, με περιπολικό, στο Pride του Τορόντο το 2006

https://www.efsyn.gr/arthro/theloyme-mia-elas-poy-sevetai-ta-dikaiomata-ton-politon-0

 

Policenet.gr © | 2025 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis