Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
19:14 | 09/10/2017

Του Θανάση ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ  Πρώην  Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Π.Ο.ΑΣ.Υ.

Μέλος Εκτελεστικής Γραμματείας Ε.Κ.Α. Αχαΐας.

Αντιπρόσωπος Π.Ο.ΑΣ.Υ

 Νέα Αστυνομία

Τεύχος 89 - Δεκέμβριος 2014

     Σχετικό άρθρο το έτος 2014 και επίκαιρο σήμερα όσο ποτέ. Ιδίως σε ότι αφορά την Ισπανία και τις δυνάμεις καταστολής και τον συνειρμό με την Ελληνική Αστυνομία για τυχόν εμπλοκή της σε εξώσεις από πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Προβλέπαμε αυτό που έρχονταν και για εμάς τους αστυνομικούς και απευχόμαστε την όποια αρνητική εξέλιξη, δηλώνοντας πολέμιοι ανάλογων τακτικισμών.

lye mordazza

     Έντονο προβληματισμό προκαλεί νομοθέτημα της ισπανικής βουλής για τις υπερεξουσίες της αστυνομίας.

    Μία μόλις ημέρα μετά την Παγκόσμια Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Ισπανική Βουλή ενέκρινε Νόμο που περιορίζει τα δικαιώματα των πολιτών να διαδηλώνουν ελεύθερα.

    Πρόκειται για τον λεγόμενο lye mordazza, το νόμο - φίμωτρο, όπως τον αποκαλούν οι πολίτες που αντιδρούν. Ο νόμος για την Δημόσια Ασφάλεια, προβλέπει απαγόρευση συγκεντρώσεων έξω από κυβερνητικά κτίρια, ποινικοποίηση της χρήσης κουκούλας κατά την διάρκεια διαδηλώσεων, αλλά και πρόστιμα από 600 έως 30.000 ευρώ σε όσους διαδηλώνουν χωρίς έγκριση από τις αρχές ή φωτογραφίζουν αστυνομικούς κατά την δράση τους στις διαδηλώσεις. Αυτό φυσικά μπορεί να σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να δεχθεί πρόστιμο επειδή αποθανάτισε μια στιγμή βίας ή αυθαιρεσίας. Πρόκειται για έναν νόμο που θυμίζει παρόμοιο δηλαδή νόμο περί τη Δημόσια Τάξη, του 1959, που ίσχυε στην Ισπανία κατά την δικτατορία του Φράνκο. Ειδικότερα ο νόμος αυτός περιλαμβάνει τα εξής μέτρα και πρόστιμα:

1.Φωτογράφιση ή ηχογράφηση της Αστυνομίας 600 έως 30.000 ευρώ.

2. Ειρηνική ανυπακοή στην εξουσία 600 έως 30.000 ευρώ.

 3. Κατάληψη τραπεζών ως μέσο διαμαρτυρίας 600 έως 30.000 ευρώ.

4. Διαμαρτυρία χωρίς άδεια 600 έως 30.000 ευρώ.

 5. Πραγματοποίηση συνελεύσεων ή συναντήσεων σε δημόσιους χώρους 100 έως 600 ευρώ.

 6. Παρεμπόδιση ή διακοπή έξωσης 600 έως 30.000 ευρώ.

 7. Παρουσία σε έναν κατειλημμένο χώρο (όχι μόνο κοινωνικά κέντρα, αλλά και σπίτια που καταλαμβάνονται από οικογένειες που έχουν υποστεί έξωση).

 8. Οι μαύρες λίστες της Αστυνομίας για διαδηλωτές, ακτιβιστές και για τον εναλλακτικό τύπο έχουν νομιμοποιηθεί.

 9. Συνάντηση ή συγκέντρωση μπροστά στο Κογκρέσο 600 έως 30.000 ευρώ.

10. Για να ασκηθεί έφεση στο δικαστήριο απαιτείται η πληρωμή των δικαστικών εξόδων, το κόστος των οποίων εξαρτάται από το πρόστιμο.

 11. Επιτρέπει την τυχαία εξακρίβωση στοιχείων, στοχοποιώντας ομάδες μεταναστών και μειονοτήτων.

12. Η Αστυνομία μπορεί πλέον να πραγματοποιεί επιδρομές κατά την κρίση της, χωρίς να έχει διαταραχθεί η τάξη.

13. Επιτρέπονται πλέον οι σωματικοί έλεγχοι κατά την κρίση των αστυνομικών.

 14. Η κυβέρνηση μπορεί να απαγορεύσει κάθε διαμαρτυρία κατά βούληση, αν αισθάνεται ότι διαταράσσεται η τάξη.

15. Οποιαδήποτε ασαφώς προσδιορισμένη «υποδομή ζωτικής σημασίας» θεωρείται απαγορευμένη ζώνη για δημόσιες συγκεντρώσεις αν θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη λειτουργία της.

16. Επίσης προβλέπονται πρόστιμα για όσους ανεβαίνουν σε κτίρια και μνημεία χωρίς άδεια. Ακτιβιστές και υπερασπιστές των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επικρίνουν τον νέο νόμο που δίνει συντριπτική δύναμη στην Αστυνομία, θυμίζοντας επιστροφή στην εποχή του Φράνκο.

     Η εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας, Maria Serrano, λέει πως ο Νόμος στερεί από τους μετανάστες το δικαίωμα του ασύλου και εξαλείφει τις εγγυήσεις ότι οι μετανάστες θα μπορούσαν να έχουν το δικαίωμα της νομικής προστασίας. Τα Ισπανικά κόμματα της αντιπολίτευσης αντέδρασαν έντονα και οργάνωσαν μια διαμαρτυρία με φίμωτρα, ως απάντηση.

    Με μια προσεκτική ανάλυση, προκύπτει απερίφραστα η περιστολή της δημόσιας έκφρασης, το δικαίωμα στις συναθροίσεις, το δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου και ο περιορισμός στην ελευθερία του ανθρώπου, με πρόσχημα πάντα την δημόσια τάξη και ασφάλεια. Πρακτικά αποδίδει στην Αστυνομία υπερεξουσία, η οποία όμως είναι εντελώς υποκειμενική, διότι στην ουσία, δημιουργεί επιπλέον προβλήματα στις δυνάμεις ασφαλείας και στοχοποιεί αυτές όταν καλούνται να αντιμετωπίσουν ακόμα και ειρηνικές διαδηλώσεις και να απαγορεύσουν τις συναθροίσεις σε ζώνες ζωτικής υποδομής.

     Ας θυμηθούμε αγαπητοί συνάδελφοι την εμπλοκή της Ελληνικής Αστυνομίας σε ανάλογες ζώνες όπως στην Κερατέα Αττικής, στις Σκουριές Χαλκιδικής, στην Λευκίμη Κέρκυρας και αλλού ανά την επικράτεια, όπου διακυβεύονται τα συμφέροντα των ισχυρών σύμφωνα με την θεωρία τους.

     Εάν τύγχανε ανάλογης εφαρμογής ένας τέτοιος Νόμος και στην χώρα μας, θα μας έθετε απέναντι σε συνανθρώπους μας, οι οποίοι έχουν υποστεί έξωση από τα σπίτια τους και μάλιστα θα τους απομακρύναμε δια της βίας σε περιπτώσεις που θα επιχειρούσαν την διαμονή τους σε κοινωνικά κέντρα ή σε άλλα πρόσφορα σημεία.

    Η απαγόρευση συγκεντρώσεων έμπροσθεν του Κογκρέσου, δηλ. στο να διαδηλώνουμε έμπροσθεν του Ελληνικού Κοινοβουλίου είναι προβληματική και εδώ ας θυμηθούμε τις διώξεις των συναδέλφων μας με τις «αγχόνες» και τα συνδικαλιστικά δρώμενα που έλαβαν χώρα ή την δίωξη της Προέδρου της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης και μέλους του Δ.Σ της Π.Ο.ΑΣ.Υ. Σταυρούλας ΤΖΑΤΖΑΝΑ για την διαμαρτυρία της μπροστά στην Αστυνομική Ακαδημία της Κομοτηνής, όπου κάλλιστα θεωρήθηκε εμμέσως ως ζώνη ζωτικής σημασίας.

      Θα ήθελα να σας θυμίσω επίσης ότι ήδη δραστηριοποιούνται κινήματα πολιτών τα οποία αντιδρούν και διαμαρτύρονται κάθε Τετάρτη στις δικαστικές αίθουσες όταν εκδικάζονται υποθέσεις πλειστηριασμών από Τράπεζες ακόμα και για την πρώτη κατοικία και οι συνάδελφοι μας καλούνται να προβούν σε αθρόες προσαγωγές πολιτών, κάτι που έχει συμβεί στην Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της χώρας με άμεση εμπλοκή της Ελληνικής Αστυνομίας. Ακόμα και η προσφυγή στην Δικαιοσύνη καθίσταται δυσχερής με την υποχρέωση καταβολής υπέρογκων ποσών για τα δικαστικά έξοδα, αλλά έτσι η ευνομούμενη πολιτεία αποτελεί μια εικονική πραγματικότητα για τους οικονομικά ασθενέστερους.

    Το πρόβλημα αυτό το βιώσαμε και εμείς οι Αστυνομικοί όταν υποχρεωθήκαμε να καταβάλλουμε το ποσό των 100 ευρώ για τα κατ΄ έγκληση αδικήματα εις βάρος μας εν ώρα υπηρεσίας, έως ότου υπήρξε σχετική νομοθετική ρύθμιση ενώ το βιώνουν έως σήμερα οι πολίτες.

     Συμπερασματικά, από ανάλογους νόμους προκύπτει έκδηλα η διάθεση της εξουσίας, όταν αισθάνεται την απειλή, να νομοθετεί κατά το δοκούν, μη διστάζοντας ακόμα και στην κατάργηση των βασικών αρχών της ελευθερίας του ατόμου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να χρησιμοποιεί τις δυνάμεις ασφαλείας ως μέσω πίεσης προς τον λαό. Ως εργαζόμενοι Αστυνομικοί, ως Συνδικαλιστές και ως Ενεργοί Πολίτες θα πρέπει να επαγρυπνούμε για τέτοιες μεθοδεύσεις και να αποτρέπουμε με τον αγώνα μας αυτές τις πρακτικές, διότι όπως η Ισπανία έτσι και η Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, πι- θανόν να βρεθούν ενώπιον ανάλογων νομοθετημάτων, με πρόσχημα την οικονομία όπου ο Μητροπολιτικός Βορράς θέλει να επιβάλλει την βάναυση επιρροή του στις χώρες της Μεσογείου.

Πάτρα 9 Οκτωβρίου  2017

Για την Εκτελεστική  Γραμματεία του Ε.Κ.Α. Αχαΐας

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis