Σε «διελκυστίνδα» μετάθεσης των ευθυνών εξελίσσεται η συνεχιζόμενη, επί 11 ημέρες, κατάληψη του κτιρίου της πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών από αντιεξουσιαστές, ενώ το πολιτικό κλίμα πυροδοτούν τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης, με αντιεξουσιαστές να γράφουν συνθήματα στη Βουλή και να καίνε αυτοκίνητα στα Εξάρχεια.
«Η αστυνομία δεν θα λύσει μόνη της το πρόβλημα με τα επεισόδια και τις καταλήψεις» ομολόγησε χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης και αναρωτήθηκε: «Γιατί οι πρυτάνεις δεν κάνουν περιφρούρηση; Πού έχουν εξαφανιστεί οι φοιτητικές νεολαίες;». Τόνισε δε, ότι αστυνομία, δικαστικές και πρυτανικές αρχές πρέπει να δουν «τι στάθμιση έχει ο καθένας στο θέμα».
Ερωτηθείς δε, για τη στάση της αστυνομίας με αφορμή τα επεισόδια που έγιναν στα Εξάρχεια το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης, ο κ. Πανούσης απάντησε ότι «η αστυνομία παρενέβη και έγιναν συλλήψεις». Και πρόσθεσε: «Τα κοινωνικά και πολιτικά φαινόμενα, όπως είναι τα Εξάρχεια, έχουν να κάνουν με όλη τη Μεταπολίτευση... Τι θα λυνόταν από μια επιχείρηση στα Εξάρχεια; Σαράντα χρόνια καίγονταν».
Κανένας σεβασμός
Σχολιάζοντας τη στάση των αντιεξουσιαστών, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη επισήμανε ότι «δεν υπάρχει όριο» και αναρωτήθηκε: «Σεβασμός δεν υπάρχει; Αύριο τι θα κάνουν, θα κόψουν το άγαλμα του Κολοκοτρώνη;». Ο κ. Πανούσης ζήτησε από όλα τα κόμματα να στηρίξουν την προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα «δίχτυ» ασφαλείας της χώρας, ενώ στο αίτημα της Νέας Δημοκρατίας να υπάρξουν παραιτήσεις με αφορμή τα επεισόδια στα Εξάρχεια δήλωσε ότι «η θεωρία των παραιτήσεων δεν έχει νόημα».
Το θέμα προκάλεσε πολιτική αντιπαράθεση στη Βουλή, με τον Εσωτερικών Νίκο Βούτση να εκφράζει τον προβληματισμό του για όσα γίνονται, προσθέτοντας πάντως ότι «δεν έχουν το εύρος και το βάθος του παρελθόντος. Υπάρχει μια ανάσα ταυτόχρονα στον κόσμο που ζει σε ένα πλαίσιο πιο δημοκρατικό». Παράλληλα, ο κ. Βούτσης ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα παραμείνει, τελικά, στο υπουργείο Εσωτερικών και δεν θα «μεταστεγαστεί» στο υπουργείο Δικαιοσύνης.
Πετά το «μπαλάκι» η Πρυτανεία
«Δεν υπάρχει προηγούμενο σε καμία ευρωπαϊκή χώρα, αλλά και σε όλες τις χώρες του πολιτισμένου κόσμου, να αφήνεται σε κατάληψη και εγκατάλειψη ένα κεντρικό δημόσιο πανεπιστήμιο για τόσες ημέρες.
Λυπούμαστε βαθύτατα γι' αυτόν τον αρνητικό άθλο σε παγκόσμιο επίπεδο» είχαν δηλώσει, νωρίτερα χθες, οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Αθηνών, ζητώντας ουσιαστικά από τις δικαστικές αρχές, την αστυνομία και τα εποπτεύοντα υπουργεία να αναλάβουν πρωτοβουλία προκειμένου να λήξει άμεσα η κατάληψη.
Σε ανακοίνωσή τους, οι πρυτανικές αρχές ανέφεραν ότι λόγω της συνεχιζόμενης, επί 11 ημέρες, κατάληψης, έχουν «νεκρώσει» βασικές λειτουργίες του ιδρύματος. Ενδεικτικά:
- Οι ορκωμοσίες των φοιτητών μετατίθενται ή αναβάλλονται διαρκώς, καθώς είναι αδύνατο να πραγματοποιηθούν στην υπό κατάληψη κεντρική αίθουσα του πανεπιστημίου. Παράλληλα, έχουν ανασταλεί οι συνεργασίες με άλλα πανεπιστήμια και τα προγράμματα Εrasmus για την ανταλλαγή των φοιτητών.
- Υπάρχει απόλυτη αδυναμία επικοινωνίας του πανεπιστημίου με τις δημόσιες υπηρεσίες, καθώς και με ιδιωτικούς και άλλους φορείς σε Ελλάδα και εξωτερικό. Εν όψει δε, της ψήφισης του σχεδίου νόμου για την επαναφορά των διαθεσίμων υπαλλήλων, οι περί τους 350 ενδιαφερόμενοι δεν θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν την προβλεπόμενη αίτηση λόγω της μη λειτουργίας του πρωτοκόλλου.
- Αναβάλλονται ή ακυρώνονται από μακρού προγραμματισμένες εκδηλώσεις (διαλέξεων, αναγορεύσεων, συνεδρίων) με προφανή ζημία κύρους και αξιοπιστίας του ιδρύματος.
- Έχει αναβληθεί επ΄ αόριστον η λειτουργία της Συγκλήτου και των λοιπών συλλογικών οργάνων, καθυστερώντας τη διευθέτηση επιτακτικών ζητημάτων. Επίσης, έχει διακοπεί η διαδικασία υπογραφής των συμβάσεων για θέματα που σχετίζονται με την πυρασφάλεια, τη συντήρηση ανελκυστήρων και γενικότερα τη φύλαξη και φροντίδα των κτιρίων του πανεπιστημίου.
Της Χαράς Καλημέρη
http://www.imerisia.gr