ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΝΟΥΣΗ*
Επειδή η ενασχόλησή μου με γενικότερα ζητήματα της απονομής της Δικαιοσύνης είναι συνεχής θα μου επιτρέψετε να μοιραστώ μαζί σας ορισμένες σκέψεις.
Σε σχέση με την εφαρμογή του DNA, επειδή πολλά λέγονται και γράφονται για άστοχες, άτυπες, παράνομες ή «στημένες» λήψεις DNA από την Αστυνομία, ως υπουργός (αλλά, θα μου επιτρέψετε, και ως καθηγητής Εγκληματολογίας) δεν θα είχα καμία αντίρρηση να δοθεί -ακόμα και αποκλειστικά- η σχετική αρμοδιότητα σε Ανεξάρτητα Ειδικά Πανεπιστημιακά Εργαστήρια.
Η Αστυνομία δεν φοβάται την αλήθεια ούτε κατασκευάζει ενόχους.
Προστατεύει και υπηρετεί ακόμα και τον παραβάτη πολίτη, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους.
Έχουν γίνει πολλές καταγγελίες, συνήθως από τα ΜΜΕ κι όχι από τα ίδια τα τυχόν θύματα, για αστυνομικές αυθαιρεσίες ή άσκοπη βία.
Τα ελέγχω όλα ένα - ένα, ακόμα κι αν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι δεν συνιστούν υπερβάσεις. Έχω πάντως ήδη αναθέσει στη σύμβουλό μου και καθηγήτρια Εγκληματολογίας κα Σοφία Βιδάλη τη ριζική αναδιάρθρωση του Π.Δ. 141/91, ιδίως ως προς την καταχρηστική εφαρμογή των προληπτικών προσαγωγών.
Βασική μου θέση είναι πολλές από τις αρμοδιότητες να ανατεθούν στη Δικαστική Αστυνομία (υπό τον εισαγγελέα). Έχω ήδη τις απόψεις των Νομικών Σχολών και ειδικών επιστημόνων και πολύ σύντομα θα λυθεί η εκκρεμότητα του Ν. 2145/93.
Πιστεύω ότι πρέπει να τεθεί το ταχύτερο δυνατόν σε ψήφιση και ισχύ το ν/σ του Νέου Σωφρονιστικού Κώδικα που έχει εγκριθεί ομόφωνα από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής από το 2013. Εκεί θα λυθούν εκκρεμή ζητήματα όπως π.χ. η ελεύθερη και απρόσκοπτη επίσκεψη συζύγων, παιδιών, συνηγόρων κ.ά.
Η Επιτροπή Αναθεώρησης του Ποινικού Κώδικα πρέπει να μελετήσει και το θέμα της άμετρης κακουργιοποίησης, της άσκοπης προφυλάκισης ή και της άμεσης αποζημίωσης των αδίκως (προ)φυλακισθέντων. Διαφορετικά, οποιοσδήποτε νόμος αποσυμφόρησης δεν θα τελεσφορεί. Πρέπει επίσης να μειωθούν τα πλαίσια ποινών (5-10, 12-20) ώστε να μειωθεί ο υποκειμενισμός στην κρίση.
Η έννομη προστασία προς τους μετανάστες πρέπει να είναι άμεση και λυσιτελής (υποχρεωτικός συνήγορος επί κακουργημάτων, με χρόνο μελέτης δικογραφίας).
Η Επιτροπή Αναθεώρησης του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας πρέπει να μελετήσει την πρόβλεψη τριμελών και όχι μονομελών οργάνων (τόσο για την προφυλάκιση όσο και για την εκδίκαση κακουργημάτων).
Τέλος, πρέπει να ενισχυθούν και πάλι οι θεσμοί λαϊκής Δικαιοσύνης.
Δεν νοείται η κυβερνώσα Αριστερά να φοβάται τη συμμετοχή των πολιτών στην απονομή της Δικαιοσύνης.
Τις επόμενες ημέρες θα καταθέσω νέες προτάσεις για διάλογο, γύρω από ζητήματα Δικαιοσύνης, ασφάλειας και ελευθεριών.
* Ο καθηγητής Γιάννης Πανούσης είναι αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
http://www.avgi.gr