Τις σκοτεινές συνθήκες υπό τις οποίες συνέβη το πρωτοφανές περιστατικό του βίαιου θανάτου νοσηλευόμενου από άλλον ασθενή την περασμένη Κυριακή στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ) επιχειρεί να διακριβώσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας μέσω της ΕΔΕ που διέταξε στο νοσηλευτικό ίδρυμα.
Φορτωμένο με έκτακτα περιστατικά από την εφημερία της περασμένης Παρασκευής αλλά και με τους χρόνιους ασθενείς το Τμήμα Οξέων Συμβάντων του ΨΝΑ (Δαφνί) ήταν…υπερπλήρες: 36 ασθενείς νοσηλεύονταν σε 25 κρεβάτια και 11 ράντζα.
Σε αντίθεση με την πληρότητα των θαλάμων νοσηλείας των ασθενών, το προσωπικό του Τμήματος ήταν ισχνό και αναιμικό, όπως είναι πάντα. Στη βραδινή βάρδια, από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου μέχρι το πρωί της Κυριακής, βρίσκονταν δύο βοηθοί νοσηλευτές και ένας γιατρός.
Τα βαριά περιστατικά, οι ψυχώσεις, που αφορούσαν μεταξύ άλλων τον 42χρονο δράστη και το 63χρονο θύμα, βρίσκονταν υπό τον έλεγχο του προσωπικού. Σύμφωνα με τις καταθέσεις των εμπλεκομένων, οι συγκεκριμένοι ασθενείς είχαν ελεγχθεί κατά τη νοσηλεία, είχε ελεγχθεί δηλαδή εάν ήταν καθηλωμένοι όπως επέβαλε η αντιμετώπισή τους. Όπως υποστηρίζουν, και οι δύο ασθενείς ήταν καθηλωμένοι, δηλαδή δεμένοι με ιμάντες.
Πρόκειται για μια «θεραπευτική» μέθοδο που ακολουθείται συχνά στις δομές ψυχικής υγείας στη χώρα μας λόγω έλλειψης προσωπικού. Κατά πληροφορίες, ο 42χρονος ασθενής που λύθηκε και επιτέθηκε στον συνασθενή του τραυματίζοντάς τον θανάσιμα, είχε κριθεί ως ιδιαίτερα βαρύ ψυχωσικό περιστατικό – άλλωστε και μόνο το γεγονός ότι νοσηλευόταν τους τελευταίους οκτώ μήνες στο Δαφνί μαρτυρά τη βαρύτητα της νόσου. Κατά το διάστημα αυτό οι γιατροί επιχειρούσαν να βρουν το κατάλληλο φαρμακευτικό σχήμα για την αντιμετώπιση της ψυχιατρικής ασθένειας, χωρίς όμως μόνιμα αποτελέσματα, γεγονός που τους οδηγούσε στην λεγόμενη καθήλωση, δηλαδή την ακινητοποίηση του ασθενή στο κρεβάτι του με ιμάντες.
Ο 63χρονος, επίσης με βαριά ψυχική ασθένεια, βρισκόταν στο νοσοκομείο περίπου δύο εβδομάδες. Οι δυο τους μοιράζονταν τον θάλαμο και με άλλους ασθενείς, που δεν ήταν καθηλωμένοι. Σημειωτέον ότι το ιατρικό και θεραπευτικό πρωτόκολλο υπαγορεύει την κατανομή των ασθενών ανάλογα με τη βαρύτητα της νόσου, ωστόσο στα ψυχιατρικά νοσοκομεία της χώρας μας αυτό θεωρείται το λιγότερο…πολυτέλεια, με δεδομένη την πληρότητα των νοσοκομείων και το μειωμένο προσωπικό.
Οι κραυγές του άτυχου 63χρονου σήμαναν συναγερμό στο Τμήμα Οξέων Συμβάντων. Οι νοσηλευτές ζήτησαν ενισχύσεις από άλλα τμήματα και έσπευσαν στον θάλαμο. Ακινητοποίησαν τον 42χρονο, αλλά ο 63χρονος ήταν πια νεκρός – κατά πληροφορίες είχε δεχτεί χτυπήματα πολλά με κάποιο αντικείμενο.
Το φως της επόμενης μέρας βρήκε το προσωπικό και τους περισσότερους ασθενείς παγωμένους. Ο θάνατος ενός ψυχιατρικού ασθενή από άλλον ασθενή, και μάλιστα με τέτοιο βίαιο τρόπο, αποτελεί μια μελανή κηλίδα για το ψυχιατρικό νοσοκομείο και τις υπηρεσίες υγείας που παρέχει, και ένα δραματικό πισωγύρισμα στις δημόσιες δομές ψυχικής υγείας και στην ψυχιατρική μεταρρύθμιση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Σύμφωνα με το προσωπικό του ΨΝΑ, τέτοιο βίαιο και θανατηφόρο περιστατικό δεν έχει καταγραφεί τα τελευταία τουλάχιστον 15 χρόνια σε δημόσιο ψυχιατρείο.
Αναμενόμενο συμβάν με τόσο αποψιλωμένο και εξουθενωμένο προσωπικό
Τη δραματική αύξηση των περιστατικών βίας και επικινδυνότητας στα ψυχιατρικά νοσοκομεία , επισημαίνει με ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Νοσηλευτών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων ΕΣΥ (ΣΥΝΟΨΥ) Αττικής, με αφορμή το τραγικό συμβάν της περασμένης Κυριακής στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ), που είχε ως αποτέλεσμα το βίαιο θάνατο ασθενή που νοσηλευόταν σε ψυχιατρική κλινική, από συνασθενή του.
«Τα περιστατικά βίας και επικινδυνότητας στις δομές Ψυχικής Υγείας ολοένα και αυξάνονται, τόσο λόγω της εντατικοποίησης της εργασίας από ένα νοσηλευτικό προσωπικό εξουθενωμένο και αποψιλωμένο αριθμητικά, όσο και λόγω της στρεβλής θεώρησης της έννοιας της λεγόμενης ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και την έλλειψη κατάλληλων υποδομών» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΔΣ του ΣΥΝΟΨΥ, παραθέτοντας τους αριθμούς που αποτυπώνουν τη ζοφερή πραγματικότητα: «η κάλυψη των κλινών ξεπερνάει το 150% των διαθέσιμων, ενώ πάνω από το 60% των ασθενών νοσηλεύονται ακουσίως σε οξεία φάση της νόσου».
Οι νοσηλευτές των ψυχιατρικών νοσοκομείων υπογραμμίζουν την επάρκεια, ποσοτική και ποιοτική, των νοσηλευτών που είναι ειδικευμένοι στην Ψυχική Υγεία, έχοντας αξιόλογες μεταπτυχιακές σπουδές και νοσηλευτική ειδικότητα, και οι οποίοι ουδέποτε αξιοποιήθηκαν από την Πολιτεία.
Τέλος, εκφράζουν τη συναδελφική τους αλληλεγγύη στους νοσηλευτές «που έγιναν μάρτυρες του εν λόγω τραγικού συμβάντος, όσο και όλων των νοσηλευτών που εργάζονται στο νευραλγικό αυτόν τομέα, που καθημερινά αγωνίζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες, σε ένα σύστημα ψυχικής υγείας υποστελεχωμένο και εγκαταλελειμμένο και καλούμε την Πολιτεία να σταθεί ενεργά στο πλευρό τους».
Πηγή:protothema.gr