Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
10:03 | 07/12/2015

Η προθεσμία τριών ημερών που τους είχε δοθεί γραπτώς την περασμένη Πέμπτη εξέπνευσε χθες και μόλις μερικές εκατοντάδες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα να επιβιβαστούν στα λεωφορεία για την πρωτεύουσα.

Την ίδια ώρα, οι ροές προσφύγων συνεχίζονταν ομαλά και ελεγχόμενα, χωρίς τις εντάσεις και τα επεισόδια των τελευταίων ημερών, βάσει του σχεδίου της ΕΛ.ΑΣ. που τους κρατά σε απόσταση από τους μετανάστες που δεν έχουν δικαίωμα διέλευσης.

Εντός της εβδομάδας θα φτάσει στην Ειδομένη το κλιμάκιο των ανθρώπων της Frontex που έχουν ήδη εγκαταστήσει εκεί δύο κοντέινερ με τον εξοπλισμό τους, ενώ αναμένεται η αστυνομική παρέμβαση που έχει προαναγγελθεί για την άρση του αδιεξόδου.

Το Σάββατο αναχώρησαν από την Ειδομένη για την Αθήνα 10 λεωφορεία με περίπου 500 πρόσφυγες, ενώ άλλα 200 άτομα επιβιβάστηκαν στην αμαξοστοιχία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ που στάλθηκε γι’ αυτόν τον σκοπό και αναχώρησε το απόγευμα.

Κάλεσμα
Σε τακτά χρονικά διαστήματα μέσα στο Σαββατοκύριακο, άνθρωποι της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες απευθύνονταν στους εγκλωβισμένους και με κάλεσμά τους από τα μεγάφωνα στην αραβική γλώσσα τους ζητούσαν να συγκεντρώσουν τα υπάρχοντά τους και να επιβιβαστούν στα λεωφορεία για την Αθήνα, όπου θα φιλοξενηθούν στο Κλειστό του Τάε Κβον Ντο.

Εθελοντές προσέγγιζαν οικογένειες εξαθλιωμένων ανθρώπων, που εδώ και δύο εβδομάδες διαβιούν κάτω από άθλιες συνθήκες στον πρόχειρο καταυλισμό, για να τους εξηγήσουν πως δεν έχουν ελπίδες να περάσουν τα σύνορα, καθώς οι Αρχές της ΠΓΔΜ, αλλά και άλλων χωρών κατά μήκος του «βαλκανικού διαδρόμου», δεν τους αναγνωρίζουν την ιδιότητα του πρόσφυγα πολέμου.

Ηδη πολλοί από όσους κατάφεραν να περάσουν από αφύλακτα σημεία της μεθορίου έχουν πιαστεί από τις Αρχές της γειτονικής χώρας και έχουν επαναπροωθηθεί στην Ελλάδα. Ωστόσο μέχρι και χθες η πλειονότητα των μεταναστών δεν είχαν μεταπεισθεί και αρνούνταν να αποχωρήσουν.

Στο μεταξύ, με ομαλούς ρυθμούς συνεχιζόταν η ροή των προσφύγων από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ, που περνούσαν στη γειτονική χώρα σε ομάδες των 50 ατόμων, με τα υπηρεσιακά σημειώματα στα χέρια.

Από το βράδυ της Παρασκευής έως χθες το μεσημέρι είχαν περάσει περισσότερα από 8.000 άτομα, ενώ άλλα περίπου 2.000 περίμεναν τη σειρά τους.

Οι τελευταίοι βρίσκονταν μέσα στα λεωφορεία που τους μετέφεραν από την Αθήνα, τα οποία ήταν ακινητοποιημένα στο Πολύκαστρο Κιλκίς, προκειμένου να αποφεύγονται ο συνωστισμός και οι εντάσεις των περασμένων ημερών στην Ειδομένη.

Το σχέδιο
Βάσει του σχεδίου της ΕΛ.ΑΣ., η διέλευση από τα σύνορα γινόταν με ρυθμό περίπου 30-40 λεπτών της ώρας ανά ομάδα των 50 ατόμων και κάθε φορά που περνούσε μια ομάδα ξεκινούσε ένα πούλμαν από το Πολύκαστρο για την Ειδομένη.

Στη Θράκη, αλλοδαποί διακινητές έχουν αναλάβει δράση μεταφέροντας πρόσφυγες και μετανάστες που εισέρχονται από τον Εβρο.

Το Σάββατο συνελήφθησαν στον Εβρο ένας 39χρονος Βούλγαρος και ένας 47χρονος Τούρκος, οι οποίοι είχαν στοιβάξει σε καρότσες φορτηγών 24 και 13 πρόσφυγες, αντίστοιχα.

 

 

ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ

http://www.ethnos.gr/

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis