Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
20:56 | 17/08/2021

Με επιστροφή … στο μεσαίωνα συνεπάγεται η ανάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν, σε ότι αφορά τη θέση της γυναίκας. Ο φόβος και η αγωνία για τη ζωή τους είναι έκδηλη και εκφράζεται με κάθε τρόπο.

Αναλυτές και ξένοι διπλωμάτες σχολιάζοντας τις πρόσφατες εξελίξεις ανέφεραν πως η χώρα «γυρίζει» 20 χρόνια πίσω, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη γυναικεία υπόσταση. Τότε, σύμφωνα με αναφορές το State Department η γυναίκα έπρεπε να υπακούει και να εφαρμόζει σε οκτώ κανόνες, τους οποίους εάν παραβίαζε, τιμωρούνταν με ξυλοδαρμό ή ακόμα και με θάνατο δια λιθοβολισμού.

Βίντεο και φωτογραφικά στιγμιότυπα που βλέπουν τα τελευταία 24ωρα το φως της δημοσιότητας κόβουν την ανάσα και παράλληλα προκαλούν έντονη ανησυχία και προβληματισμό για την τύχη του «ασθενούς φύλου». Οι άνδρες δεν διστάζουν να εγκαταλείψουν  με κάθε τρόπο τη τρόπο, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να… γαντζωθούν στις ρόδες ενός αεροσκάφος, την ώρα που αυτό ετοιμάζεται να απογειωθεί.  

Διωγμός από την εργασία

Ο εφιάλτης των γυναικών ξεκίνησε στις αρχές του περασμένου μήνα, όταν με την απειλή όπλων οι Ταλιμπάν εισέβαλαν στην τράπεζα Azizi Bank στην Κανταχάρ και διέταξαν εννέα εργαζόμενες να φύγουν. Όπως αποκάλυψε το δίκτυο Al Jazeera, οι Ταλιμπάν τις συνόδεψαν στα σπίτια τους και τις διέταξαν να μην επιστρέψουν στην εργασία τους. Τη θέση τους θα έπαιρναν άνδρες της οικογένειας τους.

Να σημειωθεί πως από το 1996 μέχρι και το 2001, την περίοδο δηλαδή που οι Ταλιμπάν είχαν την εξουσία στο Αφγανιστάν, οι γυναίκες δεν είχαν το δικαίωμα να εργαστούν, τα νεαρά κορίτσια απαγορεύονταν να πάνε σχολείο και ήταν υποχρεωτική για όλες τις γυναίκες η κάλυψη του προσώπου, ενώ για να βγουν έξω έπρεπε να συνοδεύονται από άρρεν μέλος της οικογένειάς τους.

Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρει το businessinsider.com, σύμφωνα με αναφορές του State Department το 2001, οι οκτώ κανόνες που ίσχυαν για τις γυναίκες, έχοντας επιβληθεί από το καθεστώς των Ταλιμπάν, ήταν οι εξής:

1. Έπρεπε να είναι καλυμμένες με ενδύματα από την κορφή ως τα νύχια.

2. Δεν τους επιτρεπόταν να εργαστούν, παρά μόνο σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις.

3. Δεν τους επιτρεπόταν να πηγαίνουν σχολείο.

4. Είχαν περιορισμένη πρόσβαση στο σύστημα Υγείας.

5. Δεν μπορούσαν να βγουν από το σπίτι τους, χωρίς να συνοδεύονται από άνδρα-μέλος της οικογένειάς τους.

6. Όταν έβγαιναν έξω, έμπαιναν σε ειδικά λεωφορεία, ενώ για να μπουν σε ταξί, θα έπρεπε και πάλι να συνοδεύονται από κάποιον άντρα, συγγενή τους.

7. Γενικά, οι γυναίκες δεν μπορούσαν να κυκλοφορούν στον δρόμο, χωρίς να συνοδεύονται από κάποιον άντρα, που να είναι συγγενικό τους πρόσωπο.

8. Τα παράθυρα των σπιτιών τους έπρεπε να είναι βαμμένα, προκειμένου να μην μπορεί κανένας περαστικός απ’ έξω να δει στο εσωτερικό τους.

Λογικό είναι, έπειτα απ’ όλα αυτά, οι γυναίκες να εκφράζουν αγωνία και φόβο για το μέλλον τους, μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία. Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι, σε περίπτωση παραβίασης κάποιου εκ των παραπάνω κανόνων, οι γυναίκες τιμωρούνταν με ξυλοδαρμό και, σε πολλές περιπτώσεις, με θάνατο δια λιθοβολισμού.

Πηγή:  newsbeast.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis