Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
23:00 | 31/12/2021

Για μία ακόμα χρονιά τα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια δικαστήρια τις Κρήτης ασχολήθηκαν με πολύκροτες υποθέσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021.

Ιδιαίτερα για τα ποινικά δικαστήρια η χρονιά ήταν πλούσια με τις δικαστικές και εισαγγελικές αρχές να καλούνται να βγάλουν ετυμηγορίες σε υποθέσεις ανθρωποκτονιών, σε υποθέσεις ληστείας που κατέληξαν σε απώλεια ζωής, σωματικές βλάβες και σεξουαλικές κακοποιήσεις.

Το cretapost σήμερα σας παρουσιάζει, χρονολογικά, τις πιο σημαντικές δίκες που πραγματοποιήθηκαν το 2021. Ανάμεσά τους είναι η υπόθεση του θανάτου της 4χρονης Μελίνας, το διπλό φονικό στ’ Ανώγεια, το έγκλημα στην Αλικαρνασσό όπου σκοτώθηκε η 33χρονη Αδαμαντία από τον σύζυγό της ενώ παρουσιάζουμε και τη δίκη σε δεύτερο βαθμό του θανάτου του Κρητικού φοιτητή Βαγγέλη Γιακουμάκη. Η συγκεκριμένη υπόθεση δεν εκδικάστηκε σε δικαστήριο της Κρήτης αλλά στα Ιωάννινα ωστόσο η υπόθεση έχει απασχολήσει τα τελευταία χρόνια την τοπική κοινωνία.

5 Μαρτίου: Αθώα η αναισθησιολόγος για την υπόθεση της 4χρονης Μελίνας

Αθώα κρίθηκε η αναισθησιολόγος για τον θάνατο της 4χρονης Μελίνας Παρασκάκη που έχασε την ζωή της μετά από χειρουργείο ρουτίνας στο Βενιζέλειο νοσοκομείο.

Η απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ηρακλείου προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του πατέρα της Μελίνας, Μάνου Παρασκάκη ο οποίος φώναξε «ντροπή».

melina-paraskakh-pateras

Υπενθυμίζεται ότι το Δικαστήριο είχε ζητήσει από τις 16 Δεκεμβρίου διενέργεια πραγματογνωμοσύνης από συγκεκριμένους γιατρούς προκειμένου να εξεταστούν επιστημονικά όλα όσα κατέθεσε η αναισθησιολόγος. Μετά το πόρισμα το δικαστήριο ομόφωνα αποφάσισε την αθώωσή της στις 5 Μαρτίου.

Λίγες ημέρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 12 Μαρτίου ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών άσκησε έφεση κατά της αθωωτικής απόφαση της αναισθησιολόγου.

17 Φεβρουαρίου: Έγκλημα στην Αλικαρνασσό: Ισόβια τον 55χρονο συζυγοκτόνο

Σε ισόβια καταδικάστηκε από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Νεάπολης ο 55χρονος Κ.Λ. που τον Δεκέμβριο του 2019 σκότωσε την 33χρονη σύζυγό του, Αδαμαντιά, στη Νέα Αλικαρνασσό. Ο 55χρονος τον Δεκέμβριο του 2019 πυροβόλησε με κυνηγετικό όπλο την σύζυγό του μετά από έξοδο που είχαν κάνει σε ουζερί της περιοχής.

egklhma-alikarnassos-1

23 Μαρτίου: Ισόβια στον κτηνοτρόφο που σκότωσε τον κυνηγό

Την ποινή της ισόβιας κάθειρξης για ανθρωποκτονία από πρόθεση επέβαλλε ομόφωνα, το Μεικτό Ορκωτό δικαστήριο Χανίων στον 47χρονο κτηνοτρόφο για το φονικό στο Μπαλί τον Νοέμβριο του 2019.

Το δικαστήριο αποφάσισε την ενοχή του απορρίπτοντας όλα τα ελαφρυντικά που είχε καταθέσει η υπεράσπιση, υιοθετώντας την πρόταση του εισαγγελέα.

Υπενθυμίζεται πως όλα συνέβησαν όταν ο 49χρονος κυνηγός διαπληκτίστηκε με τον κτηνοτρόφο όταν τα κυνηγόσκυλα του θύματος μπήκαν στο ποιμνιοστάσιο του δεύτερου, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει καβγάς. Κατά τη διάρκεια της λογομαχίας βγήκαν τα όπλα με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο κυνηγός.

13 Απριλίου: Ένοχος ο 38χρονος για ασέλγεια σε πέντε ανήλικα παιδιά

Ένοχο έκρινε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρεθύμνου τον 38χρονο Χανιώτη, που κάθισε στο εδώλιο αντιμετωπίζοντας την κατηγορία της ασέλγειας σε βάρος πέντε ανηλίκων, στην περιοχή του Δήμου Πλατανιά.

Το δικαστήριο του επέβαλε συνολικά 14 χρόνια και 9 μήνες κάθειρξη χωρίς δικαίωμα αναστολής στην έφεση. Το δικαστήριο τον έκρινε αθώο κατά πλειοψηφία, για το αδίκημα της κατάχρησης ανηλίκων σε ασέλγεια κατ’ εξακολούθηση, λόγω νομικού προβλήματος.

22 Απριλίου: Διπλό φονικό στα Ανώγεια: Ισόβια στον Μανόλη Καλομοίρη

Στις 22 Απριλίου το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Χανίων εξέδωσε την απόφασή του για το διπλό φονικό που σημειώθηκε στα Ανώγεια τον Μάιο του 2020 οπότε έχασαν την ζωή τους ο 62χρονος Λευτέρης Καλομοίρης και ο 32χρονος Γιώργος Ξυλούρης.

foniko-anogeia

Στο εδώλιο κάθισε ο γιος του Λευτέρη, Μανώλης Καλομοίρης ο οποίος κατηγορούνταν για την δολοφονία του Γιώργου Ξυλούρη.

foniko-anogeia-29xronos-1

Το Δικαστήριο αποφάσισε την ενοχή του κατηγορουμένου και τον καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη για ανθρωποκτονία σε ήρεμη ψυχική κατάσταση χωρίς να του αναγνωρίσει κάποιο ελαφρυντικό.

Παράλληλα, καταδικάστηκε σε 7 χρόνια φυλάκισης για οπλοχρησία, οπλοφορία και οπλοκατοχή.

24 Μαΐου: Καταδικάστηκαν οι αγρότες για τα επεισόδια στο Λιμάνι του Ηρακλείου

Σε 5 μήνες φυλάκιση αλλά με τριετή αναστολή καταδικάστηκαν οι αγρότες που κάθισαν στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελιοδικείου Ηρακλείου.

Οι αγρότες δικάστηκαν σε δεύτερο βαθμό για τα επεισόδια που είχαν πραγματοποιηθεί στο λιμάνι του Ηρακλείου το Δεκέμβρη του 2016.

Το Δικαστήριο έριξε στα «μαλακά» τους 11 αγρότες από την Ιεράπετρα και τη Βιάννο, καθώς αναγνώρισε τις ειδικές συνθήκες υπό τις οποίες τελέστηκαν οι πράξεις εκείνη τη βραδιά.

31 Μαΐου: Ισόβια στον 44χρονο για το φονικό στις Κουρούνες

Ομόφωνα ένοχο χωρίς κανένα ελαφρυντικό, έκρινε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου τον 44χρονο κατηγορούμενο για τη  δολοφονία του 73χρονου Μανώλη Φινοκαλιώτη τον Φεβρουάριο του 2020 στις Κουρούνες Λασιθίου.

Το δικαστήριο του επέβαλε ποινή ισόβιας κάθειρξης για την ανθρωποκτονία και 21 έτη κάθειρξη κατά συγχώνευση, 20 για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος τόσο του γιου του θύματος όσο και του γαμπρού του 73χρονου .

7 Ιουλίου: Δίκη Γιακουμάκη: Μειωμένες οι ποινές για τους κατηγορούμενους

Το τριμελές Πλημμελειοδικείο Ιωαννίνων στο οποίο εκδικάστηκε κατ’ έφεση η υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη επέβαλε ποινή φυλάκισης 30 μηνών στους 5 από τους 8 Κρητικούς, ενώ για τους 3 που ήταν ανήλικοι 100 ημέρες κοινωφελούς εργασίας.

giakoymakhs-goneis

Οι 8 κατηγορούμενοι δεν εμφανίστηκαν στο δικαστήριο και εκπροσωπήθηκαν από τους συνηγόρους τους.

Το δικαστήριο πρωτοδίκως είχε καταδικάσει τους 5 κατηγορουμένους σε ποινή φυλάκισης 36 μηνών για επικίνδυνη σωματική βλάβη και τους 3 σε 150 ώρες κοινωφελούς εργασίας.

23 Ιουνίου: Κόντεψε να την πνίξει μπροστά στα παιδιά τους για μερικά ευρώ

Πολλές ήταν οι υποθέσεις της ενδοοικογενειακής βίας που καταγράφηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Μία από τις πιο χαρακτηριστικές ήταν η υπόθεση που έφτασε στο Αυτόφωρο Δικαστήριο Ηρακλείου με πρωταγωνιστή έναν 28χρονο Αγανό που έσπασε στο ξύλο, μπροστά στα δύο τρομοκρατημένα παιδιά (3 και 4 χρόνων) την μητέρα τους επειδή βρήκε χρήματα να αγοράσει κρεμμύδια για το φαγητό ενώ ο ίδιος δεν της είχε δώσει λεφτά.

Τα δύο παιδάκια, μόλις 4 και 3 ετών, πλάνταξαν στο κλάμα όταν είδαν τον πατέρα τους να σφίγγει από το  λαιμό τη μητέρα τους, την οποία είχε ρίξει στο πάτωμα όσο εκείνη  πάλευε να ξεφύγει από τα χέρια του.

Το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον 28χρονο Αφγανό για τις κατηγορίες της επικίνδυνης ενδοοικογενειακής σωματικής βλάβης και της εξύβρισης κατ’ εξακολούθηση. Επέβαλε ποινή φυλάκισης 4 ετών και 3 μηνών και τον έστειλε στη φυλακή καθώς η έφεση δεν έχει αναστέλλουσα δύναμη.

25 Ιουνίου: Έγκλημα στις Μοίρες: Ισόβια στον 52χρονο

Σε ισόβια και 33χρόνια κάθειρξη καταδίκασε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου τον 52χρονο που δολοφόνησε τον 79χρονο Κώστα Χατζάκη και τραυμάτισε την σύζυγό του στις Μοίρες.

egklhma-moires

Υπενθυμίζεται πως το τραγικό περιστατικό σημειώθηκε τον Ιανουάριο όταν ο κατηγορούμενος όντας μεθυσμένος έψαχνε την εν διαστάσει σύζυγό του και χτύπησε την πόρτα του σπιτιού όπου έμενε ο 79χρονος Κώστας Χατζάκης για να μάθει πληροφορίες.

Όταν ο 79χρονος βγήκε στη βεράντα και αρνήθηκε να του απαντήσει τον πυροβόλησε τραυματίζοντάς τον θανάσιμα ενώ άνοιξε πυρ και εναντίον της συζύγου του ηλικιωμένου την οποία και τραυμάτισε. Παρόν στο περιστατικό ήταν ο 17χρονος εγγονός του Κώστα Χατζάκη.

3 Σεπτεμβρίου: Έγκλημα στα Ανώγεια: Μείωση ποινών στους δολοφόνους του Μ. Στρατάκη

Τη μείωση των ποινών των δύο κατηγορούμενων για την δολοφονία του 23χρονου κτηνοτρόφου Μανώλη Στρατάκη την Κυριακή των Βαΐων του 2017 στα Ανώγεια, αποφάσισε σήμερα το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Χανίων.

Το δικαστήριο αναγνώρισε το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς στον 24χρονο και έτσι μείωσε την ποινή του σε 18,5 χρόνια κάθειρξης. Υπενθυμίζεται ότι πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε 37 χρόνια κάθειρξης.

Όσον αφορά τον 58χρονο κτηνοτρόφο που πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε 25 χρόνια ποινή κάθειρξης (για απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία και για απόπειρα ανθρωποκτονίας), το δικαστήριο τον αθώωσε για τη συνεργεία στην ανθρωποκτονία και τον έκρινε ένοχο για μια απόπειρα ανθρωποκτονίας και του επέβαλε ποινή κάθειρξης 7 χρόνια.

24 Σεπτεμβρίου: Ποινή φυλάκισης 453 χρόνων στον «διακινητή» προσφύγων δυτικά της Κρήτης

Εξαιρετικά βαριά ποινή 453 χρόνων επέβαλε το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων στα Χανιά, στον τουρκικής υπηκοότητας 53χρονο καπετάνιο ιστιοφόρου, που εντοπίστηκε να μεταφέρει δεκάδες μετανάστες στα δυτικά παράλια της Κρήτης τον Σεπτέμβριο του 2020.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο 53χρονος θα εκτίσει συνολικά 20 χρόνια στη φυλακή, ενώ του επιβλήθηκε χρηματική ποινή – μαμούθ ύψους 2.150.000 ευρώ.

19 Οκτωβρίου: Ισόβια στον 56χρονο παιδοκτόνο και τον γιο του για την οικογενειακή τραγωδία στη Θέρισο

Ισόβια ποινή κάθειρξης επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου στον 56χρονο παιδοκτόνο αλλά και τον 26χρονο γιο του, οι οποίοι κάθισαν στο εδώλιο κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονία κατά συναυτουργία για την δολοφονία του άλλου γιου της οικογένειας που σημειώθηκε το Δεκέμβριο του 2020 στην περιοχή της Θερίσου στο Ηράκλειο.

Υπενθυμίζεται ότι ο καβγάς που σημειώθηκε ανήμερα των Χριστουγέννων ήταν ανάμεσα στον 56χρονο σήμερα πατέρα και τον 25χρονο γιο του, που τα έβαλαν με τον 26χρονο, επίσης γιο της οικογένειας. Ωστόσο τα πράγματα φαίνεται να… ξέφυγαν όταν πάνω στον καβγά ο 55χρονος πατέρας πήρε ένα μαχαίρι και τραυμάτισε τον 26χρονο γιο του ο οποίος λίγες ημέρες αργότερα υπέκυψε στα τραύματά του.

30 Νοεμβρίου: Δολοφονία επιχειρηματία: Μείωση πεινών αποφάσισε το Εφετείο

Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης αποφάσισε την μείωση της ποινής και στους δύο κατηγορουμένους (ο τρίτος δεν εμφανίστηκε καθώς έχει αποδράσει από τις φυλακές) στην υπόθεση της άγριας δολοφονίας του 39χρονου επιχειρηματία Ιακώβου Εμμανουήλ που σημειώθηκε τον Ιανουάριο του 2017.

Πιο συγκεκριμένα, τα ισόβια που είχαν πρωτόδικα αποφασιστεί για τον 29χρονο μειώθηκαν καθώς του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς ενώ για τον 27χρονο αποφασίστηκε μείωση ποινής στα 10 χρόνια κάθειρξης (από 12 χρόνια φυλάκισης).

Υπενθυμίζεται ότι ο Ιάκωβος Εμμανουήλ στις 5 Ιανουαρίου του 2017 εντοπίστηκε νεκρός σε ρεματιά στην περιοχή της Ροδιάς Ηρακλείου ενώ λίγα μέτρα μακριά του ήταν το αυτοκίνητό του.

Όπως διαπιστώθηκε είχε ξυλοκοπηθεί μέχρι θανάτου ενώ οι έρευνες των αρχών «έδειξαν» ότι σε άλλο σημείο δολοφονήθηκε και αλλού εντοπίστηκε.

30 Νοεμβρίου: Αιματηρό επεισόδιο στο Ασήμι: Η απόφαση του δικαστηρίου

Η υπόθεση των αιματηρών επεισοδίων που διαδραματίστηκαν τον περυσινό Φεβρουάριο στο Ασήμι ανάμεσα σε δύο μέλη γνωστών οικογενειών συζητήθηκε και στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου.

Στο εδώλιο κάθισαν… 12 συνολικά άτομα τα οποία κατηγορούνται για ένοπλες επιθέσεις, εκβιασμούς, ζωοκλοπές και άλλες έκνομες πράξεις.

Το δικαστήριο μετά τις καταθέσεις των μαρτύρων και τις απολογίες των κατηγορουμένων αποφάσισε την ενοχή των τριών ανδρών (μέλη δύο διαφορετικών οικογενειών) και τους επέβαλε 4 χρόνια φυλάκισης στον κάθε έναν ενώ τους αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μεταμέλειας. Την ίδια ώρα οι υπόλοιποι αθωώθηκαν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγες ώρες πριν την έναρξη της δίκης – που έγινε στις αρχές Νοεμβρίου – οι δύο οικογένειες αποφάσισαν να αφήσουν πίσω τους τις διαφορές τους και ενώθηκαν με τη βάφτιση ενός 7χρονου κοριτσιού στις φυλακές της Αγιάς.

7 Δεκεμβρίου: Ισόβια στον 60χρονο για τη δολοφονία του Ανδρέα Κανάκη

Ισόβια κάθειρξη και επιπλέον φυλάκιση επτά ετών επιβλήθηκε στον 60χρονο για τη δολοφονία του Ανδρέα Κανάκη στο Μπιτζαριανό τον Μάρτιο του 2016.

Πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε 20 χρόνια για την ανθρωποκτονία και έξι χρόνια για την οπλοφορία – οπλοχρησία.

Οι πολύκροτες υποθέσεις που απασχόλησαν εισαγγελείς και ανακριτές

Πολλές όμως ήταν και οι σοβαρές υποθέσεις που απασχόλησαν τις εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές κατά τη διάρκεια του έτους.

Το cretapost σας παρουσιάζει τις σημαντικότερες:

26 Ιανουαρίου: 51χρονος άνδρας οδηγήθηκε στην φυλακή καθώς εντοπίστηκε να έχει κρυμμένο στο ψυγείο του μισό κιλό ηρωίνης σε μορφή βράχου.

Μάλιστα, διαπιστώθηκε πως ο 51χρονος ήταν ο άνδρας που είχε εμπλακεί στην απαγωγή και την άγρια δολοφονία του 17χρονου Ρομά ποδοσφαιριστή Μαρσελίνο το 1990. Γι’ αυτό το έγκλημα, είχε καταδικαστεί σε ισόβεια κάθειρξη ενώ μετά την αποφυλάκισή του είχε βρει καταφύγιο στο Ηράκλειο της Κρήτης όπου φαίνεται πως έκανε εμπορία ναρκωτικών.

10 Φεβρουαρίου: Ένας 56χρονος άνδρας κατηγορήθηκε για ασέλγεια σε βάρος δύο κοριτσιών, 9 και 11 χρόνων, από το οικογενειακό του περιβάλλον στα Χανιά. Μετά την απολογία του κρίθηκε προφυλακιστέος και οδηγήθηκε στις φυλακές Τριπόλεως.

3 Σεπτεμβρίου: Τον δρόμο για την… φυλακή έλαβε ο 72χρονος άνδρας που κατηγορείται ότι ασέλγησε σε βάρος ενός 6χρονου κοριτσιού. Μάλιστα, το κορίτσι φαίνεται να έπεσε θύμα ασέλγεια κατά το χρονικό διάστημα από 1 Ιουνίου έως 31 Αυγούστου.

10 Ιουνίου: Κύκλωμα διακίνησης κοκαΐνης εξάρθρωσαν οι αρχές της Κρήτης με «πρωταγωνιστή» έναν άνδρα που ήθελε να γίνει αστυνομικός. Κατά την έρευνα οι αρχές βρήκαν πάνω από μισό κιλό κοκαΐνης ενώ για την υπόθεση συνελήφθησαν τέσσερα συνολικά άτομα και προφυλακίστηκαν τρία (ένας 29χρονος, ένας 28χρονος και ένας 27χρονος).

14 Ιουνίου: Με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα προφυλακίστηκε ο 34χρονος κτηνοτρόφος από το Καστέλι Κισάμου ο οποίος κατηγορείται για το βιασμό ανήλικης κοπέλας, για παιδική πορνογραφία και παράνομη οπλοκατοχή.

Υπενθυμίζεται ότι από έναν τυχαίο έλεγχο στο σπίτι του 34χρονου οι αστυνομικοί αποκάλυψαν τις «αρρωστημένες» ορέξεις του καθώς βρήκαν πλήθος φωτογραφιών και βίντεο με ανήλικα κορίτσια σε άσεμνες στάσεις ενώ υπήρχε και σκληρό πορνογραφικό υλικό.

Παράλληλα, υπήρξαν ενοχοποιητικά μηνύματα του δράστη με ανήλικα κορίτσια που φαίνεται να παρενοχλούσε.

Μάλιστα οι αρχές εντόπισαν μία ανήλικη που είχε πέσει θύμα βιασμού από τον 34χρονου καθώς και πέντε ανήλικες που είχε παρενοχλήσει.

cretapost.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis