Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
11:21 | 29/01/2015
 
Το ζήτημα «αφοπλισμού» των ΜΑΤ και άλλων αστυνομικών που συμμετέχουν στον έλεγχο των διαδηλώσεων, η επάνοδος των επονομαζόμενων Συμβουλίων Πρόληψης Εγκληματικότητας ή κάποιου άλλου τρόπου συμμετοχής των πολιτών σε θέματα περιορισμού της εγκληματικότητας, το ζήτημα περαιτέρω ερευνών για τις ένοπλες οργανώσεις «αντάρτικου πόλης» αλλά και η αντίδραση των τελευταίων στη νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θα αποτελέσουν πιθανόν ορισμένα από τα ζητήματα αιχμής και ενδιαφέροντος τις επόμενες εβδομάδες στη λεωφόρο Κατεχάκη.
 
Ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Γιάννης Πανούσης θα κληθεί να αντιμετωπίσει ύστερα από δύο ημέρες τις παράλληλες κινητοποιήσεις ακροδεξιών (για τα Ίμια) και αντιεξουσιαστών, στο πρώτο «κρας τεστ», ενώ σε εξέλιξη είναι και οι έρευνες για τις διασυνδέσεις του οργανωμένου εγκλήματος και των οργανώσεων επαναστατικής βίας.
 
Για το θέμα του «αφοπλισμού των αστυνομικών στις διαδηλώσεις» που φέρεται να υποστηρίζεται από τον υπουργό Εσωτερικών κ. Νίκο Βούτση και να βρίσκει επιφυλακτικό τον κ. Πανούση, υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. ανέφεραν: «Αυτή η ιδέα έχει πέσει και από τη δεκαετία του 1980 επί των πρώτων κυβερνήσεων ΠαΣοΚ και επανεμφανίζεται ανά ορισμένα διαστήματα. Μάλιστα έχει ακολουθηθεί η λογική τα ΜΑΤ να εξαφανίζονται από διαδηλώσεις, να βρίσκονται σε γύρω δρόμους για να μην υπάρχει περίπτωση πρόκλησης προς τους πολίτες και αποφυγής των επεισοδίων.
 
Όμως το γεγονός ότι ορισμένοι διαδηλωτές σε κινητοποιήσεις επιδιώκουν τις συγκρούσεις με αστυνομικούς για να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των -τηλεοπτικών κυρίως- ΜΜΕ και να δώσουν την εικόνα έντασης οδηγεί στην ανάγκη -σύμφωνα με εμάς- οι αστυνομικοί να έχουν όπλα. Πολύ δε περισσότερο όταν σε αυτές τις διαδηλώσεις παρεισφρέουν ομάδες αναρχικών που μοναδικό στόχο έχουν καταστροφές καταστημάτων και επιθέσεις σε αστυνομικούς. Έτσι και πάλι στην πράξη κρίνεται επιβαλλόμενη η παρουσία ενόπλων αστυνομικών.
 
Εξάλλου και οι συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ. τις περισσότερες φορές ζητούν -για λόγους ασφάλειας των συναδέλφων τους- οι αστυνομικοί να φέρουν όπλα στις διαδηλώσεις, αλλά απαιτούν ταυτόχρονα να έχουν καλύτερη εκπαίδευση. Πρέπει να πούμε παρεμπιπτόντως ότι τα περιστατικά όπου αστυνομικοί τράβηξαν όπλο στις διαδηλώσεις ήταν ελάχιστα τα τελευταία χρόνια.
 
Επιπλέον η απόφαση να φύγουν τα κάγκελα μπροστά από τη Βουλή φαίνεται πράγματι σωστή, διότι, όπως είπε και ο κ. Πανούσης, δεν θα ορμήξουν οι πολίτες να καταλάβουν το κτίριο. Ωστόσο οφείλει κάποιος να θυμάται τα περιστατικά που αντιεξουσιαστές παρεισέφρυαν σε κινητοποιήσεις και το 2007 σε ένα πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, προ κρίσης, έκαψαν το φυλάκιο μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη. Πέραν λοιπόν από τις καλές προθέσεις υπάρχουν σε μερικά σημεία και πρακτικά ζητήματα».
 
Ένοπλες οργανώσεις
 
Το δεύτερο ζήτημα είναι οι περαιτέρω έρευνες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας για τη δράση των ένοπλων οργανώσεων. Στέλεχος της λεωφόρου Κατεχάκη σημείωνε ότι «βασικό ζητούμενο είναι τι θα πράξουν αρχικά οι αντάρτες πόλης που έχουν ασφαλώς δεχθεί καίρια πλήγματα και έχουν επιχειρησιακά προβλήματα. Όμως ερώτημα είναι αν θα δώσουν... περίοδο "ανοχής" στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Παρ' ότι ασφαλώς τα πολιτικά θέματα, οι εποχές και οι συσχετισμοί δεν είναι ακριβώς ίδιοι, κάτι τέτοιο είχε γίνει και με τη 17Ν, η οποία προχώρησε στην πρώτη μετά την άνοδο του ΠαΣοΚ στην εξουσία το 1981 επίθεσή της τον Οκτώβριο του 1983 με στόχο τον αμερικανό διπλωμάτη Τζορτζ Τσάντες».
 
Τότε η οργάνωση στην προκήρυξή της ανέφερε ότι «η οργάνωση μας, παρ' ότι πίστευε στην αποτυχία αυτού του προγράμματος, εντούτοις σεβόμενη τη λαϊκή ετυμηγορία και εντολή για εφαρμογή του μέσα στα κοινοβουλευτικά νόμιμα πλαίσια, αποφάσισε ν' αναστείλει προσωρινά τη δραστηριότητα της, για να μη δημιουργήσει πρόσθετα εμπόδια. Δυο χρόνια μετά, η κατάσταση έχει τελείως ξεκαθαρίσει. Το πρόγραμμα αυτό έχει κατακουρελιαστεί».
 
Τα στελέχη της Κατεχάκη σημείωναν όμως ότι οι αντιεξουσιαστές των «Πυρήνων», που απέχουν από το σκεπτικό της 17Ν, αλλά και οι συνοδοιπόροι του Χρ. Ξηρού δείχνουν ότι«δεν θα δώσουν τέτοια "περίοδο χάριτος" και ελλοχεύει ο κίνδυνος να εμφανισθούν συντόμως».
 
Τα ίδια στελέχη στάθηκαν στην αναφορά του πρώην υπουργού κ. Β. Κικίλια στην τελετή παράδοσης ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έδωσε συγχαρητήρια για τις συλλήψεις ανταρτών πόλης» που έμεινε χωρίς απάντηση από τον κ. Βούτση. Όπως λένε οι παράγοντες της Κατεχάκη,«παραμένει σχετικά θολό τι ακριβώς θα συμβεί με τις αστυνομικές δομές που ασχολούνται με τις ένοπλες οργανώσεις και αντιεξουσιαστικές ομάδες. Η παρουσία του κ. Πανούση στο υπουργείο είναι παράγοντας διασφάλισης και συνέχειας αυτών των δομών και των ερευνών που πραγματοποιούν. Όμως παραμένει ασαφές αν υπάρξουν άλλες πολιτικές πρωτοβουλίες για αυτό το θέμα».
 
Συμβούλια εγκληματικότητας
 
Ένα από τα θέματα που πιθανόν θα μελετήσει ξανά ο κ. Πανούσης είναι αυτό της «συμμετοχής των πολιτών στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας». Ο νέος υπουργός έχει επανειλημμένα αρθρογραφήσει αναφέροντας («Τα Νέα», 12 Απριλίου 2005) ότι «η πρόληψη της εγκληματικότητας στην πόλη, στην τοπική κοινωνία ακόμη και στη γειτονιά στοχεύει στη μείωση του αισθήματος ανασφάλειας των πολιτών. Μέσα από την προσέγγιση κοινωνικών προβλημάτων πριν καταστούν εγκληματογόνα, ο κοινωνικός έλεγχος και ο κοινωνικός ιστός μπορούν να παίξουν ένα σημαντικό διαμεσολαβητικό ρόλο, χωρίς να υποκαθιστούν την Αστυνομία ή να δημιουργούν νέους μηχανισμούς επιτήρησης».
 
ΠΗΓΗ: tovima.gr
Policenet.gr © | 2025 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis