Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
21:04 | 10/03/2016

Αποτελεί ένα από τα καλύτερα κρυμμένα ψυχροπολεμικά μυστικά (ή έναν από τους πιο ελκυστικούς αστικούς μύθους...) ότι τα δελφίνια μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε στρατιωτικές υπηρεσίες, και δη αυτές που αφορούν προφανώς τις υποβρύχιες επιχειρήσεις.

Είναι γνωστό ότι τα δελφίνια είναι από τα πιο εξελιγμένα θηλαστικά του πλανήτη, ενώ κάποιες ιδιότητες που έχουν, τους επιτρέπουν να αναγνωρίζουν αντικείμενα σε μεγάλη απόσταση κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα ξένων Μέσων, οι Ρωσικές αρχές αναζητούν να ανακαλέσουν στην δράση πέντε δελφίνια, θυμίζοντας έντονα τις αντίστοιχες προσπάθειες που είχαν γίνει επί Σοβιετικής εποχής. Τα δελφίνια θα είναι δύο θυλυκά και τρία αρσενικά, με ηλικία μεταξύ δύο και πέντε ετών, με τέλεια δόντια και χωρίς προβλήματα υγείας.

Όπως αναφέρουν ρωσικά δημοσιεύματα, τα δελφίνια θα πρέπει να παραδοθούν πριν τον Αύγουστο στις αρχές της Σεβαστούπολης στην Κριμαία, όπου υπάρχει ένα κέντρο εκπαίδευσης ζώων για στρατιωτικούς σκοπούς από το 1965. Σ' αυτή την βάση εκπαιδεύονται και παλαιότερα δελφίνια, όμως μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης η εγκατάσταση εγκαταλείφθηκε και τα δελφίνια που ζούσαν εκεί είχαν πωληθεί στο Ιράν.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Novosti από το 2014 ξεκίνησε η νέα προσπάθεια των Ρώσων να εκπαιδεύσουν δελφίνια για υποβρύχιες αποστολές. Κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, τα δελφίνια χρησιμοποιούνταν για να ανακαλύπτουν υποβρύχια, νάρκες και ύποπτα αντικείμενα κοντά σε λιμάνια και πλοία.

Μάλιστα σύμφωνα με ειδικούς που παρακολουθούσαν την πορεία των εξοπλισμών κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, τα δελφίνια ήταν και αυτά μέρος του ανταγωνισμού μεταξύ ΗΠΑ και Σοβιετικής Ένωσης. Την αρχή είχαν κάνει οι Αμερικάνοι όμως οι Ρώσοι προχώρησαν πολύ περισσότερο την εκπαίδευση των δελφινιών για αυτούς τους σκοπούς. Τα δελφίνια είχαν εκπαιδευτεί σε τέτοιο βαθμό που υποτίθεται ότι μπορούσαν να τοποθετούν εκρηκτικά σε ξένα πλοία ή μπορούσαν να βρουν ξεχασμένες τορπίλες στην Μαύρη Θάλασσα.

Πάντως η χρήση θηλαστικών και άλλων ζώων δεν είναι κάτι καινούργιο, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες οι Αμερικανοί χρησιμοποίησαν θαλάσσιους ελέφαντες στο Μπαχρέιν το 2003 για την προστασία του λιμανιού.

Τα προγράμματα αυτά όμως συναντούν την έντονη αντίδραση των φιλοζωϊκών οργανώσεων ενώ για πολλούς αποτελούν ένα παράλογο βασανιστήριο για τα ζώα την ίδια στιγμή που μπορούν να χρησιμοποιηθούν πολύ πιο εξελιγμένα όπλα και εργαλεία για την ίδια δουλειά.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis