«Είναι επικίνδυνοι ληστές. Συνεργάστηκαν με τον Μαζιώτη ή πιθανότερα εκείνος μαζί τους προκειμένου να εξοικονομήσουν χρήματα και οι δύο πλευρές. Ωστόσο ένας από τους ληστές του Διστόμου (ίσως ο Γιώργος Πετρακάκος), έχουμε ενδείξεις ότι συμμετείχε ή βοήθησε τη διαφυγή του Νίκου Μαζιώτη, στη βομβιστική επίθεση με παγιδευμένο με εκρηκτικά όχημα στην οδό Αμερικής» έλεγαν υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., αρκετούς μήνες μετά την θεαματική ληστεία στο Δίστομο, αναθεωρώντας τις αρχικές τους απόψεις περί «απλών ληστών», αφού τα στοιχεία έδειχναν σαφή «συνεταιρισμό» των συγκεκριμένων ληστών με χαρακτηρισμένους τρομοκράτες.
Ενδιάμεσος αυτής της συνεργασίας ήταν ο Βασίλης Παλαιοκώστας και ένας 45χρονος αντιεξουσιαστής των Εξαρχείων. Όταν οι συνεργοί του Παλαιοκώστα είχαν συλληφθεί, εκείνος κατέφυγε σε αντιεξουσιαστές που είχε γνωρίσει στη φυλακή προκειμένου να κάνει την απαγωγή του βιομήχανου Γιώργου Μυλωνά. Στο πλαίσιο αυτής της ιδιότυπης αλληλοβοήθειας και ανταπόδοσης του κόσμου της παρανομίας, ο Μαζιώτης κατέφυγε σε «έμπειρους» ποινικούς προκειμένου να κάνει ληστείες, να βρει οχήματα, οπλισμό και κρησφύγετα. Οι δύο πλευρές βρήκαν κάποια σημεία κοινών επιδιώξεων.
Η υπογραφή ενός... συμβολαίου συνεργασίας είχε μπει όταν ακόμη ο Μαζιώτης τηρούσε τους περιοριστικούς όρους και συμμετείχε μάλιστα στη ληστεία Τράπεζας στη Νεμέα τον Μάιο του 2012, με τη συνεργασία τρομοκρατών και ποινικών να εντοπίζεται σε κάποιους τομείς, που είχαν ίδια θεώρηση των πραγμάτων περί «απαλλοτρίωσης» χρημάτων από το κράτος και αλληλεγγύης ανάμεσα σε παράνομους πάσης φύσεως.
Κάπως έτσι, ισχυρίζονται οι ίδιοι αξιωματικοί, το Ρενό Σινίκ που είχε κλέψει ο 36χρονος Γιώργος Πετρακάκος στη Θεσσαλονίκη για λογαριασμό του Βασίλη Παλαιοκώστα, μετά την απαγωγή Μυλωνά, στην οποία συμμετείχαν και αντιεξουσιαστές, κατέληξε το 2008 στον Νίκο Μαζιώτη. Από έναν 45χρονο αντιεξουσιαστή, ο Βασίλης Παλαιοκώστας είχε προμηθευτεί πιστόλια στον Άγιο Στέφανο, πριν από το τετ α τετ με αστυνομικούς στο Αλεποχώρι. Με αντίστοιχο τρόπο ήρθε η «ανταπόδοση» αποστολής του εκρηκτικού πακέτου, που σκότωσε τον υπασπιστή του πρώην υπουργού Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Γιώργο Βασιλάκη, από τον Βασίλη Παλαιοκώστα.
Σε αυτόν τον κύκλο «συνεργασίας», οι αστυνομικοί διαπίστωναν ότι ο 45χρονος Σπύρος Χριστοδούλου, ο 36χρονος Γιώργος Πετρακάκος, ο 34χρονος Σπύρος Δραβίλας ή «καρφάκιας», ενέτασαν κατά περίπτωση τον Νίκο Μαζιώτη ή μέλη της ομάδας του στις ληστρικές επιδρομές, του παρείχαν οχήματα, οπλισμό, κρησφύγετα και τον «συνέδραμαν» με κάποιο τρόπο στην εκδήλωση τρομοκρατικών επιθέσεων, χωρίς την φυσική παρουσία τους. Δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο πως ο 45χρονος Σπύρος Χριστοδούλου, έχει νοικιάσει το διαμέρισμα της Μιχ. Βόδα στον Αγ. Νικόλαο, από τον Ιούνιο του 2013, πληρώνει έξι νοίκια μπροστά, αλλά φεύγει στους τέσσερις μήνες αφού... βάφει το σπίτι.
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. ισχυρίζονταν ότι ο Νίκος Μαζιώτης και κυρίως η Πόλα Ρούπα, εξαιτίας της ιδιοσυγκρασίας τους, δεν θα «ανέχονταν» τη συμμετοχή στον εκτελεστικό πυρήνα τρομοκρατικών επιθέσεων, προσώπων όπως του Σπύρου Χριστοδούλου, που σύμφωνα με αστυνομικές πηγές είναι χρήστης ναρκωτικών ουσιών. Συνεργάστηκαν όμως σε επίπεδο ληστειών, παροχή οπλισμού, οχημάτων και κρησφύγετων. Άλλες πηγές ενημέρωσης, αναφέρουν ότι αυτή η «συνεργασία» του Νίκου Μαζιώτη τον κατέστησε ευάλωτο και ενδεχομένως αποτέλεσε την αιτία για τον εντοπισμό και την σύλληψή του στο Μοναστηράκι. Υπήρχαν βέβαια οι ενδείξεις συμμετοχής του Γιώργου Πετρακάκου στην βομβιστική επίθεση του Επαναστατικού Αγώνα στην οδό Αμερικής με την τοποθέτηση παγιδευμένου με εκρηκτικά αυτοκινήτου.
Οι απανωτές επιβεβαιώσεις συνεργασίας τρομοκρατών με ποινικούς, όπως και πρόσφατα στο σχέδιο «Γοργοπόταμος» για την ανατίναξη φυλακών Κορυδαλλού, οι υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., επανεξετάζουν το ενδεχόμενο τέτοιας «σύμπραξης» στη διπλή δολοφονία των μελών της Χρυσής Αυγής στο Ν. Ηράκλειο, την 1η Νοεμβρίου 2013, και την αινιγματική δολοφονία υπόπτου για συμμετοχή σε αυτή, του επονομαζόμενου «Πιτσίλα», στις 21 Μαΐου 2014, στον Κορυδαλλό.
Στο κυνήγι του «φαντομά» Βασίλη Παλαιοκώστα
Το παζλ της τρομοκρατικής σύμπραξης Βασίλη Παλαιοκώστα και Νίκου Μαζιώτη, συμπλήρωνε κυρίως ο Γιώργος Πετρακάκος και οι υπόλοιποι Ληστές του Διστόμου. Ο 36χρονος κακοποιός «κόλλησε» με το μέλος του Επαναστατικού Αγώνα στις ληστείες της Νεμέας, των Σπετσών, των Μεθάνων, της Ακράτας και πολύ πιθανόν τον βοήθησε στην τρομοκρατική επίθεση με το παγιδευμένο με εκρηκτικά όχημα στην οδό Αμερικής στις 10 Απριλίου 2014.
Στις 23 Οκτωβρίου 2013, με καθυστέρηση λίγων ημερών από τη δημοσιοποίηση των φωτογραφιών του Νίκου Μαζιώτη σε ληστεία στα Μέθανα, οι αρμόδιες αρχές είχαν κάνει το ίδιο με φωτογραφίες του Βασίλη Παλαιοκώστα, που είχαν βρεθεί από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία δύο χρόνια πριν. Αυτή η αστυνομική ενέργεια προήλθε από τους έντονους φόβους και τα «ακούσματα» για εκδήλωση αιματηρής τρομοκρατικής ενέργειας από Παλαιοκώστα - Μαζιώτη, οι οποίοι είχαν εκφραστεί κατά του τότε υπουργού Δημόσιας Τάξης Νίκου Δένδια.
Η δημοσιοποίηση των φωτογραφιών τους αποσκοπούσε στην αποτροπή, καθυστέρηση ενδεχόμενης ενέργειας που ήταν στα... σκαριά και την όποια πιθανότητα μεταφοράς «φόβου» στην αντίπαλη πλευρά. Το μπλε Renault, που είχε κλέψει ο Γιώργος Πετρακάκος στις 31 Αυγούστου 2007, και είχε «παραχωρήσει» στον Νίκο Μαζιώτη με εντολή Παλαιοκώστα, οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., εκτιμούσαν ότι θα χρησιμοποιούσε ο Επαναστατικός Αγώνας στην επίθεση που σχεδίαζε, εναντίον αστυνομικών στο κτίριο της ΓΑΔΑ στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, ως αντίποινα στον θάνατο του Λάμπρου Φούντα.
Δεκαέξι μέρες μετά τη σύλληψη του Μαζιώτη στις 10 Απριλίου 2010, αυτό το αυτοκίνητο βρέθηκε καμμένο στη συμβολή των οδών Θυσσού και Ιωάννου Φωκά στη Λαμπρινή.
Οι αστυνομικοί μετά από εκείνα τα ευρήματα συνεργασίας ανέφεραν χαρακτηριστικά «Πλέον θεωρείται βέβαιο ότι ο Παλαιοκώστας και συνεργοί του αποτελούσαν το “κλιμάκιο” του “Επαναστατικού Αγώνα” στη Θεσσαλονίκη» και συμπλήρωναν ότι ο Βασίλης Παλαιοκώστας μέσω γνωριμιών στις φυλακές με δύο κρατούμενους αντιεξουσιαστές άρχισε να τροφοδοτεί με όπλα, οχήματα και χρήματα τον «Επαναστατικό Αγώνα».
Ο διαβόητος τρομοκράτης-κακοποιός, φανερά αδυνατισμένος με αρκετά αλλοιωμένα χαρακτηριστικά προσώπου (ενδεχομένως πλαστική) και «πρόσθεση» μαλλιών, φθάνει με το σκούρο αυτοκίνητο μάρκας AUDI A4, το πρωί της 6ης Φεβρουαρίου 2011, σε καφετέρια του Αγίου Στεφάνου Αττικής.
Στο ίδιο αυτοκίνητο βρίσκεται ένας ψηλός και ξανθός άνδρας, ο οποίος δεν βγαίνει από αυτό. Ο Βασίλης Παλαιοκώστας αγοράζει δύο καφέδες, πρόχειρο φαγητό και μερικές εφημερίδες και επιβιβάζεται ξανά στο αυτοκίνητο. Η διέλευσή του από την καφετέρια καταγράφεται στις 10:40 το πρωί εκείνης της Κυριακής.
Μία ώρα και πέντε λεπτά αργότερα στις 11:45, περιπολία του Τμήματος Ασφαλείας Λιβαδειάς εντοπίζει το αυτοκίνητο στην περιφερειακή οδό Λιβαδειάς-Αράχωβας, να κινείται προς Αράχωβα και το θεώρησαν ύποπτο. Από την εξακρίβωση των στοιχείων κυκλοφορίας του αυτοκινήτου, προέκυψε ότι οι πινακίδες κυκλοφορίας αντιστοιχούσαν σε άλλο όχημα.
Ακολούθησε καταδίωξη, όταν στο 7ο χλμ του οδικού άξονα Λιβαδειάς-Αράχωβας, οι δράστες ακινητοποίησαν το όχημα τους μετά από μία στροφή. Ο Βασίλης Παλαιοκώστας, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, βγήκε από αυτό, γονάτισε και πήρε θέση σκοπευτού! Στη θέα του περιπολικού και από απόσταση περίπου 100 μέτρων άρχισε να πυροβολεί επανειλημμένα με πολεμικό καλάσνικοφ.
Εδειξε επιχειρησιακή ετοιμότητα, αποφασιστικότητα, «ήξερε τι έκανε, δεν ήθελε να καταδιωχθεί, πόσο μάλλον να πιαστεί» τόνιζαν τότε αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, ενώ ανέφεραν πως από τις καταθέσεις των ανθρώπων της Χαιρώνειας που ήρθαν σε οπτική επαφή μαζί τους, τα χαρακτηριστικά του «κοντού», που περιγράφουν δεν προσομοιάζουν με εκείνα του Βασίλη Παλαιοκώστα εκτός αν είχε προβεί σε «ολική μεταμόρφωση».
Με τη δημοσιοποίηση των φωτογραφιών οι διωκτικές αρχές, επιχειρούσαν να αναδείξουν πως ο «τρομοκράτης Ρομπέν των Δασών», που δεν έχει σκοτώσει από καθαρή τύχη έως σήμερα, όπως επισημαίνουν, ήταν αυτός που πυροβόλησε 23 φορές με το πολεμικό καλάσνικοφ εναντίον των αστυνομικών με καθαρά ανθρωποκτόνο πρόθεση. Επίσης, με τις φωτογραφίες, επεδίωκαν να ασκήσουν «πίεση και να προβληματίσουν» τον διαβόητο δραπέτη για τις πληροφορίες, που είναι σε θέση να γνωρίζουν οι αρμόδιες αστυνομικές αρχές.
Το AUDI του Βασίλη Παλαιοκώστα και του συνεργού του βρέθηκε εγκαταλελειμμένο στις 13:30 της ίδιας μέρας, έξω από τη Χαιρώνεια Βοιωτίας. Είχε υποστεί μηχανική βλάβη. Κάποιοι πολίτες μάλιστα προθυμοποιήθηκαν να τους βοηθήσουν, με τον Παλαιοκώστα να τους λέει ότι έχει καλέσει... οδική βοήθεια. Πήραν δύο ορειβατικούς σάκους και έφυγαν πεζή.
Στο εσωτερικό του οχήματος βρέθηκαν παντού αποτυπώματα του Βασίλη Παλαιοκώστα. Στο κλεμμένο αυτοκίνητο βρέθηκαν δύο ποτήρια καφέ και μία σακούλα, που οδήγησαν τους αστυνομικούς στην καφετέρια του Αγίου Στεφάνου και το βίντεο του διαβόητου δραπέτη.
Από την Χαιρώνεια οι δράστες άρπαξαν ένα μπλε Φίατ Πούντο, που βρήκαν με τα κλειδιά στη μίζα, έξω από ένα καφενείο. Και αυτό το όχημα βρέθηκε σχεδόν 1,5 μήνα αργότερα, μετά από τηλεφώνημα, στην περιοχή Αγ. Τριάδα Μαραθώνα Αττικής. Αυτό ήταν «καθαρισμένο», δεν βρέθηκαν ίχνη του Παλαιοκώστα. Τότε τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας ερευνούσαν λεπτομερώς οικήματα από τα Μεσόγεια έως το Καπανδρίτι, και από τον Αγ. Στέφανο ως το Μαρκόπουλο, τον Ωρωπό και τον Κάλαμο, αναζητώντας τον διαβόητο δραπέτη.
Οι διωκτικές αρχές πιθανολογούσαν ότι προορισμός του Βασίλη Παλαιοκώστα ήταν κατοικία στην περιοχή της Αράχοβας που φέρεται να ανήκε σε γνωστό ποινικό της Αθήνας. Τότε είχαν προκύψει ενδείξεις ότι ο καταζητούμενος πριν και μετά το περιστατικό της Λιβαδειάς είχε προχωρήσει σε σωρεία ληστειών σε Φθιώτιδα, Πιερία, Αχαΐα, Βοιωτία, Αγρίνιο κ.α.
Από την περαιτέρω έρευνα όμως προέκυψε ότι διαπράχθηκαν από άλλες συμμορίες με τη συμμετοχή Ελλήνων, Γεωργιανών, Αλβανών και άλλων κακοποιών. Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, ο 50χρονος κακοποιός αποφεύγει να συμμετέχει σε ληστρικές επιθέσεις και χρησιμοποιεί τα λεφτά της απαγωγής Μυλωνά, τα οποία πιθανόν να έχει «ξεπλύνει» μέσω συνεργατών του. Χρησιμοποιεί τα λεφτά της απαγωγής Μυλωνά, τα οποία πιθανόν να έχει «ξεπλύνει» μέσω συνεργατών του.
Οι αστυνομικοί είχαν εξετάσει το ενδεχόμενο ο 50χρονος κακοποιός να έχει διαφύγει στο εξωτερικό, όμως εκτιμούσαν ότι ο ποινικός «βιότοπός» του βρίσκεται στην Ελλάδα. Υπενθύμιζαν μάλιστα ότι και παλαιότερα είχαν υπάρξει πληροφορίες ότι «ο Βασίλης Παλαιοκώστας είχε ανοίξει τυροκομείο στη Βουλγαρία ή καταστήματα στην Ολλανδία», χωρίς ωστόσο να βρεθεί οτιδήποτε σχετικό.
Από τις 26 Ιουνίου 2010, δύο ημέρες μετά τη φονική έκρηξη του δέματος - βόμβας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, από την οποία τραυματίστηκε θανάσιμα ο αστυνομικός υποδιευθυντής Γιώργος Βασιλάκης, η Αντιτρομοκρατική γνώριζε την ταυτότητα του ατόμου που ταχυδρόμησε τη βόμβα.
Ο φάκελος μέσα στον οποίο ήταν τοποθετημένο το δέμα παρέμεινε ανέπαφος παρά την έκρηξη. Βρέθηκε και μεταφέρθηκε άμεσα στα εγκληματολογικά εργαστήρια όπου ανιχνεύθηκε ολόκληρο παλαμικό αποτύπωμα του Βασίλη Παλαιοκώστα. Στο φάκελο-βόμβα από τον οποίο τραυματίστηκε θανάσιμα ο αστυνομικός υποδιευθυντής Γιώργος Βασιλάκης, βρέθηκε ολόκληρο παλαμικό αποτύπωμα του Παλαιοκώστα. Για την εξέλιξη ενημερώθηκε το πρωί της 26ης Ιουνίου ο διοικητής της Αντιτρομοκρατικής, ο υποδιοικητής της ΕΥΠ και φυσικά ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Η πληροφορία έγινε προσπάθεια να μείνει κρυφή, ωστόσο διέρρευσε λίγες ημέρες αργότερα μέσω του Μεγάρου Μαξίμου. Μετά την ένοπλη συμπλοκή του Παλαιοκώστα με αστυνομικούς στη Χαιρώνεια, σε συνεννόηση της ΕΛ. ΑΣ. με τις δικαστικές αρχές εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης για τρομοκρατία εις βάρος του Βασίλη Παλαιοκώστα, ενώ το υπουργείο προχώρησε στην επικήρυξή του αντί ενός εκατομμυρίου ευρώ.
Την ευθύνη της επίθεσης στο κτίριο της Κατεχάκη είχε αναλάβει οργάνωση με επιστολή που έφερε υπογραφή «Θανάσης Κλάρας» (πραγματικό ονοματεπώνυμο του Άρη Βελουχιώτη).
thetoc.gr