Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
13:10 | 30/12/2014

 

Το Ισλαμικό Κράτος έδωσε στη δημοσιότητα "συνέντευξη" του ιορδανού πιλότου που αιχμαλωτίσθηκε την περασμένη εβδομάδα όταν το αεροσκάφος του κατέπεσε στις 24 Δεκεμβρίου στην περιοχή της Ράκα στη βόρεια Συρία, που ελέγχεται από τις δυνάμεις των τζιχαντιστών. Η "συνέντευξη" , η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό του ΙΚ στην αγγλική γλώσσα "Dabiq", συνοδεύεται από φωτογραφίες.




Στη συνέντευξη ο  26χρονος πιλότος Μάαζ αλ-Κασάσμπεχ που απεικονίζεται φορώντας πορτοκαλί στολή, δηλώνει ότι το αεροσκάφος του, ένα F-16 που πραγματοποιούσε αεροπορικές επιδρομές κατά θέσεων του Ισλαμικού Κράτους, κατερρίφθη από πύραυλο εξοπλισμένο με σύστημα υπέρυθρων ακτίνων, κοντά στην Raqqa, που βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Ευφράτη στη βόρεια Συρία. Στη συνέχεια ο πιλότος περιγράφει πως έπεσε το αεροσκάφος:

"Ο άλλος Ιορδανός πιλότος Σαντάμ Μαρντίνι επικοινώνησε μαζί μου και μου είπε οτι το αεροσκάφος μου ειχε χτυπηθεί και οτι έβγαινε φωτιά απο τον κινητήρα μου. Έλεγξα το σύστημα το οποίο έδειχνε οτι η μηχανή ειχε καεί. Το αεροπλάνο άρχισε να αποκλίνει από την κανονική πορεία πτήσης του, συνεπώς το εγκατέλειψα."
"Έπεσα στον ποταμό Furat με αλεξίπτωτο και το κάθισμα του αεροσκάφους σφηνώθηκε στο έδαφος, κρατώντας με σταθερά σε ενα σημείο, μέχρι που με συνέλαβαν οι στρατιώτες του Ισλαμικού Κράτους."



Οι δηλώσεις ειναι πάντα βέβαια σύμφωνα με την εκδοχή που παρουσίασαν οι τζιχαντιστές. Οι ΗΠΑ και η Ιορδανία έχουν απορρίψει αυτήν την υπόθεση της κατάρριψης του ιορδανικού αεροσκάφους.

Ο ιορδανός πιλότος εξηγεί επίσης με ποιον τρόπο οι χώρες του διεθνούς συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους συντονίζουν τις αεροπορικές τους επιδρομές στη Συρία και λέει ότι ο ρόλος του ήταν η καταστροφή των αντιαεροπορικών όπλων του ΙΚ και η κάλυψη των αεροπορικών πληγμάτων.

Στη συνέντευξη εξηγεί ποιος ήταν ο ρόλος του στην αποστολή και στο τέλος ερωτηθείς εαν ξέρει ποια θα ειναι η μοίρα του στα χέρια του ισλαμικού κράτους.

"Ναι", απαντάει. "Θα με σκοτώσουν".




Η απώλεια του αεροσκάφους και η αιχμαλωσία του πιλότου είναι το πρώτο τέτοιο περιστατικό από την έναρξη των αεροπορικών επιδρομών του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία και αποτελεί σημαντικό εργαλείο προπαγάνδας για του τζιχαντιστές.

Εκτός των ΗΠΑ και της Ιορδανίας, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν συμμετέχουν στις αεροπορικές επιδρομές στη Συρία. Η Αυστραλία, το Βέλγιο, η Βρετανία, ο Καναδάς, η Δανία, η Γαλλία και η Ολλανδία συμμετέχουν στο πλευρό των ΗΠΑ στις επιδρομές στο Ιράκ.

 

http://www.onalert.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis