Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
23:55 | 30/12/2014
 
Αποκαλυπτικοί διάλογοι μεταξύ του πρώην υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου και του γραμματέα Εξοπλισμών Ιωάννη Σμπώκου τον Φεβρουάριο του 2012, αποτέλεσμα νομίμων συνακροάσεων - με εισαγγελική εντολή -, αποκαλύπτουν εμπλοκή μεγαλοεπιχειρηματιών, αντιπροσώπων εξοπλιστικών προγραμμάτων, πολιτικών και κομματικών στελεχών, ακόμη και τραπεζιτών στην υπόθεση των Εξοπλιστικών του πρώην υπουργού. Αποσπάσματα από τους καυτούς διαλόγους δημοσιεύει σήμερα «Το Βήμα». Είναι ενδεικτικοί για την εμπλοκή προσώπων υπεράνω υποψίας, τα οποία όχι μόνο έδιναν μίζες αλλά έπαιρναν και παράνομα χρήματα, ακόμη και από αλυσίδα από βενζινάδικα, με αντάλλαγμα να «κάνουν τα στραβά μάτια» εκείνοι που έπρεπε να ελέγχουν.

Οι διάλογοι αυτοί γίνονται την επομένη, που ο πρώην υπουργός επιχειρούσε να συγκεντρώσει τα χρήματα για την εγγύηση των 150.000 ευρώ, την οποία του έχει επιβάλει το Συμβούλιο Εφετών για το ανακριβές «πόθεν έσχες» που είχε υποβάλει. Η μέθοδος την οποία προτείνει ο πρώην υπουργός και συζητεί με τον Ι. Σμπώκο είναι να δώσουν σε 10 «φίλους», κυρίως επιχειρηματίες, τα χρήματα που έχουν συγκεντρώσει από τις μίζες των Εξοπλιστικών και εκείνοι να καταθέσουν από 10.000 ευρώ, προκειμένου να εμφανιστούν ως δανειστές του υπουργού, ώστε να μπορέσει να δικαιολογήσει τα χρήματα... Μάλιστα αίσθηση προκαλεί η φράση του Ακη ότι «η τράπεζα δεν μου ζητάει να δικαιολογήσω τα χρήματα της εγγυητικής», αλλά ο Ι. Σμπώκος τον πείθει ότι αν ακολουθήσει αυτή τη μέθοδο θα μπλέξει με τη Δικαιοσύνη. Ολα τα ονόματα των εμπλεκομένων είναι στη διάθεση του «Βήματος». Μεταξύ τους και αντιπρόσωπος όπλων, ο οποίος δεν έχει ακόμη σε βάρος του δίωξη αλλά εμφανίζεται ότι έχει πολύ στενή σχέση με τις μίζες. Αλλος επιχειρηματίας, ο οποίος κατηγορείται σήμερα για προμήθεια όπλων, εμφανίζεται ότι «δεν γυρίζει πίσω τα τηλεφωνήματα του Ακη». Οι πλέον χαρακτηριστικοί διάλογοι είναι αποκαλυπτικοί για το μέγεθος της διαπλοκής:

Σμπώκος: «Πες, παιδί μου, πώς θα το λύσεις; (Σ.σ.: το θέμα της χρηματικής εγγύησης)».

Ακης: «Θα πάω στην τράπεζα να μου δώσουν εγγυητική επιστολή».

Σμπώκος: «Με τι λεφτά;».

Ακης: «Με λεφτά τα οποία θα έχει καταθέσει».

Σμπώκος: «Κάποιος...».

Ακης: «Εγώ».

Σμπώκος: «Και πού τα βρήκες;».

Ακης: «Ε, δεν μπορώ. Σου είπα! Το πρόβλημα αυτό είναι. Δεν μπορώ αυτό το ποσό να το δικαιολογήσω. Σε καμία περίπτωση. Και γι' αυτό πρέπει να με βοηθήσει, ψάχνω την τράπεζα».

Σμπώκος: «Ποιος;».

Ακης: «Η τράπεζα».

Σμπώκος: «Ωραία».

Αφού γίνεται ολόκληρη συζήτηση για να μπει εγγύηση το ακίνητο του Ακη και ο Σμπώκος τού συστήνει μετ' επιτάσεως να είναι νόμιμη όλη η διαδικασία, η υποθήκη του σπιτιού εγκαταλείπεται, διότι ο Ακης υποστηρίζει:

Ακης: «Βρε, όχι βρε, θα μου πει η τράπεζα. Ενα λεπτό. Η δική μου η τράπεζα που θα μου δώσει την εγγυητική επιστολή δεν με ρωτάει πού τα βρήκα! Σε παρακαλώ! (Σ.σ.: ο Α.Τ. λέει ότι η τράπεζά του θα του εκδώσει εγγυητική επιστολή χωρίς να τον ρωτήσει πού βρήκε τα χρήματα)».

Σμπώκος: «Αλλοι θα σε ρωτήσουνε, ρε!».

Αφού εξελίσσεται ο διάλογος και εγκαταλείπεται και αυτός ο τρόπος, καταλήγουν και οι δύο ότι τα χρήματα μπορούν να καταβληθούν με δάνειο από 10 πρόσωπα.

Ακης: «Οχι, δάνειο θα πάρω. Θα δανειστώ, τι να κάνω; Θα πάω στην κόρη μου, σ' εσένα... Θα πάω εδώ κι εκεί. Θα πάρω δάνειο. Ζητάω λεφτά. Εχω γίνει γύφτος».

Ενώ στη συνέχεια αναφέρεται το πρώτο όνομα του υποψήφιου επιχειρηματία-δανειστή, κατηγορουμένου στην υπόθεση της προμήθειας των υποβρυχίων...

Ακης: «Ο Ν... δεν μπορεί να μου δώσει τίποτα».

Σμπώκος: «Αλλο αυτό. Αυτά όμως που θα πας να καταθέσεις πρέπει να εμφανίζεται επισήμως ότι κάποιοι σού τα δώσανε... Σου προτείνω τώρα. Γιατί ούτε αυτό δεν σκέφτηκες. Κι εγώ από τότε που το 'μαθα δουλεύει το μυαλό μου».

Ακης: «Ωραία, λοιπόν;».

Σμπώκος: «Πρέπει να βρεθούν άνθρωποι οι οποίοι δεν είναι εμπλεκόμενοι και υποψήφιοι κατηγορούμενοι, οι οποίοι, ως παλιοί σου φίλοι, τόσος κόσμος, βουλευτάδες, παραβουλευτάδες, διευθυντές, παραδιευθυντές, ας είναι πολλοί, ας είναι δεκαπέντε άτομα, αν σου το μειώσουν παραδείγματος χάρη».

Ακης: «Στα εκατό».

Σμπώκος: «Ναι, ωραία, μπράβο, να βρεθούν 10 άτομα».

Σμπώκος: «Βρε, παιδί μου, δηλαδή να τους δώσεις για να σου τα στείλουνε;».

Ακης: «Βέβαια, να μου τα στείλουνε στον λογαριασμό μου».

Ο εισαγγελέας σημειώνει ότι ο Ακης λέει πως σε αυτούς που θα εμφανιστούν ως δανειστές του θα τους έχει δώσει νωρίτερα τα χρήματα...

Στη συνέχεια αναφέρεται άτομο πολύ κοντά σε έναν από τους μεγαλύτερους επιχειρηματίες της χώρας (το όνομά του αναφέρεται ρητά και είναι στη διάθεση του «Βήματος») και φαίνεται ότι ο πρώην υπουργός δεν είχε τηρήσει παλαιότερη υπόσχεση για να επενδύσει τις μίζες του στον όμιλό του. Αναφέρει χαρακτηριστικά:

Ακης: «Ε, έχουνε θυμώσει από τότε που δεν έφερα τα χρήματα για να τα επενδύσουμε που είχαμε πει κ.τ.λ. Νομίζουν ότι το έκανα επίτηδες».

Και η υπόθεση είναι ακόμη πιο αποκαλυτική. Αποδεικνύεται ότι η μίζα του είχε δοθεί από εκείνους που απαιτούσαν να επενδυθεί!


Ακης: «Αυτά που μου είχανε δώσει περιμένανε, περιμένανε ότι στην Ολλανδία μετά από ένα-δύο χρόνια ξέρω 'γώ, θα τα έφερνα, να τα επενδύσουμε, και μου είχανε ετοιμάσει προτάσεις για δουλειές εντυπωσιακές κ.τ.λ. Και 'γώ βέβαια δεν μπορούσα να τα φέρω και νομίσανε ότι δεν θέλω. Γιατί με χρεώσανε στον...  (σ.σ.: αναφέρει άλλο όνομα μεγαλοεπιχειρηματία). Εχει γίνει παρεξήγηση από εκεί».
 


Υποψιασμένοι φίλοι
Ξυλοδαρμοί και δημοσιεύματα

Το πλέον περίεργο είναι ότι οι δύο συνομιλούν σαν φίλοι αλλά φαίνεται ότι υποψιάζονται ο ένας τον άλλον πως είναι πίσω από ξυλοδαρμούς αλλά και δημοσιεύματα...

Σμπώκος: «Να το πεις, ρε σαχλαμάρα, να το κάνεις αυτό. Του Χωραφά που τρως, τους έκανε άρχοντες και τώρα ο μόνος άνθρωπος ο οποίος σου έμεινε για να σε βοηθήσει και βάζεις και τον χτυπάνε».

Ακης: «Τι κάνω εγώ; Εγώ βάζω και τον χτυπάνε; Αντε βρε!».

Σμπώκος: «Ο μόνος άνθρωπος που σου έμεινε είμαι εγώ και με έχεις απέναντι. Και μου κάνει εντύπωση που διερωτάσαι τι είναι αυτό το δημοσίευμα».

Ακης: «Δεν μου λες γιατί να μη διερωτηθώ, αφού απέξω με παίρνει ο άλλος ο π... και με βρίζει».

Ολοι οι διάλογοι έχουν παραδοθεί στην εισαγγελέα της έδρας του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών, που δικάζει την υπόθεση των Εξοπλιστικών σε δεύτερο βαθμό, και αποτελούν πλέον μέρος της δικογραφίας. Η διαδικασία θα επαναληφθεί στις 9 Ιανουαρίου 2015.
 
ΠΗΓΗ: tovima.gr
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis