Οι τραγικές ελλείψεις προσωπικού στην περιφέρειά μας είναι πλέον γνωστές τόσο στην πολιτική και φυσική ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, όσο και στους κατοίκους των νησιών μας.
Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών από την ίδρυση της έθετε το αίτημα για κάλυψη των πραγματικών κενών σαν ζήτημα αιχμής για την πληρέστερη θωράκιση της πυροπροστασίας όχι μόνο προς όλες τις κυβερνήσεις, αλλά και στα συλλογικά όργανα του συνδικαλιστικού μας οργάνου.
Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι στη τελευταία Γενική Συνέλευση υπερψηφίστηκε το πλαίσιο πάλης & αιτημάτων της Ε.Α.Κ.Π., σύμφωνα με το οποίο το διοικητικό συμβούλιο όφειλε να οργανώσει τον αγώνα μας για τα φλέγοντα ζητήματα που μένουν άλυτα συνέπεια και της διαχρονικής αδράνειάς του.
Υποχρέωση λοιπόν του προεδρείου στα πλαίσια αυτών των αποφάσεων ήταν να πραγματοποιηθούν κινητοποιήσεις και σε τοπικό επίπεδο για την κάλυψη των πραγματικών κενών της περιφέρειάς μας, πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.
Η οργάνωση όμως των αγωνιστικών κινητοποιήσεων αποτελούσε και ηθική υποχρέωση απέναντι στον λαό μας για τα 102 τραγικά θύματα της περυσινής αντιπυρικής περιόδου. Τα 77 θύματα του 2007 στην Πελοπόννησο και την Εύβοια. Τα 13 θύματα της πυρκαγιάς στην Ικαρία το 1993. Αλλά και απέναντι στους 60 νεκρούς πυροσβέστες, δασοκομάντος και πιλότους των πυροσβεστικών αεροπλάνων, που θυσιάστηκαν εξ αιτίας των αντιδασικών πολιτικών από το 1993 και μετά.
Απέναντι σε αυτή την τραγική κατάσταση που βίωσε ο λαός μας, συνέπεια των πολιτικών υποχρηματοδότησης και των τραγικών ελλείψεων σε υποδομές, εξοπλισμό, προσωπικό, οργάνωση και σχεδιασμό, τα όργανα του κυβερνητικού συνδικαλισμού σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο όχι μόνο κατάπιαν την γλώσσα τους, απεναντίας υιοθέτησαν την προπαγάνδα των διαχειριστικών λαθών για να καλυφθούν οι τεράστιες διαχρονικές πολιτικές ευθύνες.
Στην περιφέρεια μας επέλεξαν με την από 22/07/2019 ανακοίνωσή τους να στοχοποιήσουν σκόπιμα τους εξαθλιωμένους και κυνηγημένους των φονικών πολεμικών συγκρούσεων που στοιβάζονται κάτω από απάνθρωπες συνθήκες στο κολαστήριο της Μόριας, για να αποσπαστεί η προσοχή της τοπικής κοινωνίας από τις πραγματικές αιτίες που δημιουργούν τέτοιου είδους ολέθριες καταστροφές.
Η πυρασφάλεια της Μυτιλήνης δεν κρίνεται ούτε διακινδυνεύει από την διάθεση ενός περιπολικού για την ασφάλεια επτά χιλιάδων περίπου εκτεθειμένων σε άθλιες συνθήκες ανθρώπων. Κρίνεται και διακινδυνεύει από το γεγονός ότι ήδη από το 2017, 700 περίπου συνάδελφοι μας μετακινήθηκαν για να προσφέρουν υπηρεσίες πυρασφάλειας σε ιδιωτικές επιχειρήσεις όπως στα 14 αεροδρόμια της Fraport , της Hochtief στο Ελευθέριος Βενιζέλος και τα 11 Π.Κ. στους οδικούς άξονες των κοινοπραξιών, αποκομμένοι πλέον από τον κεντρικό σχεδιασμό του Πυροσβεστικού Σώματος.
Συγκεκριμένα από την Π.Υ. και τα Π.Κ. της Μυτιλήνης μετακινήθηκαν 27 πυροσβέστες προς το αεροδρόμιο της Fraport, που θα επάνδρωναν 13 περιπολικά και όχι μόνο ένα, αλλά το γεγονός αυτό ουδόλως επηρεάζει καθώς φαίνεται για το προεδρείο την κατάσταση της πυρασφάλειας του νησιού και δεν συνέβαλε γενικότερα μαζί με όλες τις άλλες παθογένειες που υπάρχουν στην πυροπροστασία της χώρας στην τραγική εξέλιξη στο ΜΑΤΙ.
Καταδικάζουμε ως απαράδεκτη την στάση του προεδρείου της Ένωσής μας, η οποία έρχεται σε αντίθεση με το αίσθημα αλληλεγγύης των χιλιάδων πυροσβεστών και ζητάμε εδώ και τώρα να υλοποιηθούν οι αποφάσεις της Γ.Σ. για την διεκδίκηση καλύτερης οργάνωσης της πυρασφάλειας της χώρας και ασφαλέστερων συνθηκών εργασίας για τους πυροσβέστες.
ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ