Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
10:03 | 22/09/2016

Ξεχασμένοι στην πίσω πτέρυγα της Αμυγδαλέζας κρατούνται περίπου 300 μετανάστες, σε έναν χώρο που, παρά τις εξαγγελίες, δεν σταμάτησε ούτε για μια ημέρα να λειτουργεί ως προαναχωρησιακό κέντρο κράτησης.

Και αν χθες έγιναν τα εγκαίνια της νέας, αναδιαμορφωμένης πτέρυγας, με σύγχρονες εγκαταστάσεις για οικογένειες μεταναστών που βρίσκονται στα νησιά και εντάχθηκαν στο πρόγραμμα οικειοθελούς επιστροφής, στην πίσω πλευρά, οι μετανάστες που κρατούνται εδώ και μήνες ως παράτυποι και περιμένουν την αναγκαστική απέλασή τους, παραμένουν αθέατοι.

«Είμαι στην Ελλάδα εδώ και επτά χρόνια. Εμενα κοντά στην Ομόνοια. Εδώ και πέντε μήνες με έφεραν εδώ», λέει, μιλώντας στα ελληνικά ο Αλί. Με καταγωγή από το Πακιστάν, ο Αλί είναι ένας από τους μετανάστες που κρατούνται στην Αμυγδαλέζα. «Δούλευα στην Ελλάδα, όμως κάποια στιγμή είχα πρόβλημα με τα χαρτιά μου και με έβαλαν μέσα», υποστηρίζει. Αντίστοιχη αιτιολογία προβάλλουν και άλλοι συγκρατούμενοί του.

«Η Αμυγδαλέζα δεν έκλεισε και δεν γίνεται να της βάλεις λουκέτο. Η λειτουργία των προαναχωρησιακών κέντρων είναι δέσμευσή μας έναντι της Ευρώπης», δήλωσε στο «Εθνος» αξιωματούχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κέντρο κρατούνται περίπου 300 άτομα με καταγωγή κυρίως από το Πακιστάν.

 

«Πρόκειται για οικονομικούς μετανάστες που δεν δικαιούνται άσυλο και είτε έχουν διαπράξει κάποια αξιόποινη πράξη, είτε είναι αυτό που λέμε «παράτυποι» και εις βάρος τους έχει εκδοθεί απόφαση απέλασης με κράτηση», εξηγεί ο ίδιος αξιωματούχος. «Το διάστημα κράτησης δεν μπορεί να υπερβεί τους έξι μήνες, ενώ μπαίνουν σε καθεστώς αναγκαστικής επιστροφής στις χώρες προέλευσής τους. Οι επιχειρήσεις γίνονται σε συνεννόηση με τη Frontex και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς», προσθέτει.


Η νέα πτέρυγα του προαναχωρησιακού κέντρου κράτησης, δυναμικότητας 300 ατόμων, διαθέτει σύγχρονες εγκαταστάσεις για οικογένειες μεταναστών που βρίσκονται στα νησιά και εντάχθηκαν στο πρόγραμμα οικειοθ

Σύγχρονες εγκαταστάσεις
Διαφορετική είναι η εικόνα στη διπλανή πτέρυγα, η οποία αναδιαμορφώθηκε σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και εγκαινιάστηκε χθες. Οι νέες εγκαταστάσεις διαθέτουν πλέον παιδική χαρά, παιδικό ιατρείο, πρίζες, τηλεόραση, πλυντήρια, ψυγεία, wi-fi, ενώ επανατοποθετήθηκαν air condition.

Στην πτέρυγα, δυναμικότητας 300 ατόμων, θα διαμένουν σε καθεστώς κράτησης μετανάστες που ήρθαν στα νησιά μετά τις 20 Μαρτίου, που εμπίπτουν στη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για το Προσφυγικό και έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα εθελούσιων επιστροφών του ΔΟΜ. Ηδη, έχουν κατασκευαστεί 158 θέσεις και θα διατεθούν σε οικογένειες, ενώ στις υπόλοιπες 152, που θα παραδοθούν άμεσα, θα διαμένουν μεμονωμένα άτομα.

Ο χώρος θα χρησιμοποιηθεί για διαμονή σε καθεστώς κράτησης, το πολύ μέχρι 10 ημερών, μεταναστών που βρίσκονταν στα hotspots στα νησιά και έχουν ζητήσει να επιστρέψουν στη χώρα τους. Σε αυτό το πλαίσιο, έχουν κάνει άρση των αιτημάτων για χορήγηση ασύλου και διαμένουν σε καθεστώς κράτησης στην Αμυγδαλέζα προκειμένου να εκδοθούν τα ταξιδιωτικά έγγραφά τους και να επιβιβαστούν στο αεροπλάνο.

Η δομή λειτουργεί από την περασμένη Δευτέρα και μέχρι στιγμής έχει δεχθεί 30 άτομα. Χθες, 14 άτομα, εκ των οποίων τα 9 παιδιά, μπήκαν στο αεροπλάνο για Ιράκ. «Είμαι πολύ χαρούμενη. Τόσο καιρό έμενα στο Καρατεπέ και οι συνθήκες ήταν άθλιες. Μου αρέσει πολύ, θα μπορούσα και να μείνω εδώ», δήλωσε μία εξ αυτών. Η ίδια υποστήριξε ότι έφυγε από το Ιράκ για οικονομικούς λόγους, καθώς «δεν είχαμε δουλειά ούτε εγώ ούτε ο άντρας μου», ωστόσο θέλησε την επιστροφή της καθώς το ταξίδι της έληξε άδοξα.

Καλύτερες συνθήκες
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τον περασμένο Μάρτιο 320 άτομα που βρίσκονταν σε hotspots στα νησιά έχουν εκδηλώσει την επιθυμία να επιστρέψουν στη χώρα τους μέσω του προγράμματος εθελούσιων επιστροφών. «Το προηγούμενο διάστημα οι συγκεκριμένοι κρατούνταν στο Τμήμα Αλλοδαπών ωσότου μπουν στο αεροπλάνο. Ομως ήταν δύσκολο. Μια οικογένεια χωριζόταν, ενώ ανάμεσά τους ήταν και μικρά παιδιά. Εδώ οι συνθήκες είναι καλύτερες», σημείωσε αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

«Κάναμε ό,τι μπορούσαμε εδώ μαζί με τον ΔΟΜ, προκειμένου να επιστρέψουν κάποιοι άνθρωποι με τις καλύτερες δυνατόν συνθήκες στον τόπο τους και να περάσουν το μήνυμα ότι δεν είναι τόσο εύκολο να πας στην Ευρώπη», τόνισε κατά την τελετή εγκαινίων ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας.

 

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΟΥΜΕΡΚΙΩΤΗ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΘΑΛΕΙΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

 

ethnos.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis