Σύμφωνα με μια εκτενή αναφορά της Cylance , οι απόπειρες των ιρανών χάκερ είχαν μέχρι στιγμής ως γεωγραφικούς στόχους τις παρακάτω χώρες:
1. ΗΠΑ
2. Τουρκία
3. Ισραήλ
4. Αγγλία
5. Γαλλία
6. Γερμανία
7. Κίνα
8. Καναδάς
9. Ινδία
10. Κουβέιτ
11. Μεξικό
12. Πακιστάν
13. Κατάρ
14. Σαουδική Αραβία
15. Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
16. Νότια Κορέα
Στην ιρανική επιχείρηση κυβερνοπειρατίας έχει δοθεί το παρατσούκλι “Operation Clever”. Το ανησυχητικό στοιχείο της δράσης των Ιρανών είναι πως για πρώτη φορά στα χρονικά παρατηρήθηκε μια τόσο ταχεία εξέλιξη στις τεχνικές δυνατότητες της ομάδας των χάκερ. Στόχοι των κυβερνοεπιθέσεων έχουν γίνει τομείς του στρατού και της άμυνας, της αεροδιαστημικής, τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, της ενέργειας και της παροχής υπηρεσιών, των μεταφορών και ειδικότερα των αεροπορικών εταιριών, της εκπαίδευσης, των χημικών, και περιλαμβάνουν τόσο ιδιωτικές επιχειρήσεις όσο και κυβερνητικούς τομείς.
Σύμφωνα με την αναφορά, οι απόπειρες επιθέσεων τοποθετούνται γεωγραφικά στην πρωτεύουσα του Ιράν την Τεχεράνη, αλλά επικουρικά ίχνη έχουν εντοπιστεί και σε χώρες όπως είναι η Ολλανδία, ο Καναδάς και η Βρετανία. Μάλιστα αυτό το δίκτυο χάκερ θεωρείται υπεύθυνο για την επίθεση κατά του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ το 2013.
Μέχρις στιγμής οι εισβολείς έχουν “διαφύγει επιτυχώς τον εντοπισμό τους με τις υπάρχουσες τεχνολογίες ασφαλείας”. Ωστόσο δεν έχει γίνει γνωστό πως καθορίζονται οι διεισδύσεις και οι υποκλοπές των δεδομένων.
Στόχος επιθέσεων έχει γίνει και το ίδιο το Ιράν. Ένας ιός τύπου warm, γνωστός ως Stuxnet, σχετίζεται με την πρόσκαιρη διακοπή το 2010 της διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου του Ιράν. Δύο χρόνια αργότερα, το Ιράν ανακοίνωσε πως απέτρεψε επιτυχώς μια ακόμη κυβερνοεπίθεση, που είχε ως στόχο μια μονάδα παραγωγής ενέργειας και άλλες βιομηχανίες στα νότια της χώρας.
Επιμέλεια-Μετάφραση: OnAlert.gr
Πηγές: usatoday, cylance.com
Πηγή εικόνων: cylance.com