Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
14:25 | 27/11/2014

 

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 25.11.2014, Διαδικτυακό Σεμινάριο (Webinar) της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Ακαδημίας (CEPOL) με θέμα « Αποτυπώματα: Εγκληματολογικά πειστήρια και μέθοδοι ανάπτυξής τους », το οποίο διοργανώθηκε από την Αστυνομική Ακαδημία με τη χρήση της Πλατφόρμας του Ηλεκτρονικού Δικτύου της CEPOL.

Η συγκεκριμένη εκπαίδευση αποτελεί δράση, η οποία προτάθηκε, σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε εξ’ ολοκλήρου από την Αστυνομική Ακαδημία και απευθύνθηκε σε όλα τα Κράτη – Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ειδικότερα, όσον αφορά τη διοργάνωση και τον συντονισμό του σεμιναρίου, υπεύθυνο ήταν το Εθνικό Τμήμα CEPOL της Αστυνομικής Ακαδημίας μέσω του Εθνικού Διαχειριστή Ηλεκτρονικού Δικτύου CEPOL, Αρχιφύλακα Δημήτριου Γιαννάκη. Υποστήριξη στη διοργάνωση παρείχε η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας μέσω του Υπαστυνόμου Α’ Γεώργιου Καραδήμα, ο οποίος συνεισέφερε στον καθορισμό του προγράμματος, ενώ υπήρξε και εκπαιδευτής του σεμιναρίου.

Το σεμινάριο διάρκειας 90 λεπτών, πραγματοποιήθηκε στην αγγλική γλώσσα, με τη χρήση των εργαλείων εξ’ αποστάσεως μάθησης του Ηλεκτρονικού Δικτύου της CEPOL, ενώ το ενδιαφέρον για συμμετοχή σε Ευρωπαϊκό επίπεδο από το προσωπικό Αρχών Επιβολής του Νόμου ήταν εξαιρετικά μεγάλο, με αποτέλεσμα να καλυφθούν όλες οι διαθέσιμες θέσεις παρακολούθησης (200), μεγάλο μέρος εκ των οποίων από Έλληνες αστυνομικούς.

Λόγω αυτού του μεγάλου ενδιαφέροντος, αποφασίσθηκε η μετακίνηση του Διαδικτυακού σεμιναρίου από την πλατφόρμα GoToTraining στην πλατφόρμα GoToWebinar, η οποία μπορεί να φιλοξενήσει έως και 1.000 συμμετέχοντες. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι εγγραφές στο εν λόγω σεμινάριο ξεπέρασαν τις 300 και οι συμμετοχές τις 200, καθιστώντας το εν λόγω Webinar πρώτο σε συμμετοχές το 2014.

Σκοπός του σεμιναρίου ήταν ο προσδιορισμός της έννοιας των αποτυπωμάτων και συγκεκριμένα η εννοιολογική αντίληψή τους ως εγκληματολογικό εύρημα/ πειστήριο, με τη χρήση παρουσιάσεων σχετικά με ανευρεθέντα λανθάνοντα αποτυπώματα σε πραγματικά πειστήρια και υποθέσεις.

Κατά τη διάρκεια του διαδικτυακού σεμιναρίου, αναπτύχθηκαν θέματα σχετικά με τις ιδιότητες των αποτυπωμάτων, την κατηγοριοποίηση αυτών και τις μεθόδους ανίχνευσης τους. Σε αυτό συνεισέφερε και η εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Οργανισμών Εγκληματολογικών Ερευνών (European Network of Forensic Science Institutes – ENFSI), Dr Helen Bandey, η οποία παρουσίασε θεματολογία σχετιζόμενη με την επιστημονική οπτικοποίηση των ιχνών δακτύλων, καθώς και το σχετικό εγχειρίδιο το οποίο χρησιμοποιείται από τις αντίστοιχες Υπηρεσίες του Ηνωμένου Βασιλείου.

Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις για θέματα που απασχόλησαν τους συμμετέχοντες και δόθηκαν διευκρινήσεις στα ερωτήματά τους, προωθώντας με αυτό τον τρόπο τη βέλτιστη συνεργασία και ανταλλαγή χρήσιμων πρακτικών και γνώσεων μεταξύ τους, αλλά και σε συνεργασία με τους εκπαιδευτές.

Με την ολοκλήρωση του διαδικτυακού σεμιναρίου, πραγματοποιήθηκε αξιολόγηση, ενώ επισημάνθηκε η αναγκαιότητα ανάληψης και άλλων παρόμοιων πρωτοβουλιών, με τη χρήση της τεχνολογίας στην εκπαίδευση.

Η συγκεκριμένη δράση αποδεικνύει για ακόμα μία φορά το κλίμα άριστης συνεργασίας και εμπιστοσύνης μεταξύ της CEPOL και της Αστυνομικής Ακαδημίας της χώρας μας. Η συνεργασία αυτή ενισχύεται περαιτέρω από το γεγονός ότι η Αστυνομική Ακαδημία έχει ήδη υλοποιήσει εφτά (7) παρόμοιες δράσεις εκπαίδευσης μέσα στο 2014, τις περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη Αστυνομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η εκτενής αυτή συμμετοχή αποτελεί δείγμα του πρωτοπόρου ρόλου της Ελληνικής Αστυνομίας και της Αστυνομικής Ακαδημίας σε θέματα χρήσης της τεχνολογίας στην εκπαίδευση. Τονίζεται δε, ότι η x ώρα μας αποσπά σε κάθε παρόμοια δράση υψηλότατη βαθμολογία, βρίσκεται δε στην κορυφή της αξιολόγησης συμμετεχόντων και για το 2014.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis