Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
09:45 | 12/04/2018

Πλέον στην Αστυνομία Κύπρου αξιολογούνται μελέτες για τη συγκρότηση ομάδας δικυκλιστών άμεσης επέμβασης, στα πρότυπα της λίαν επιτυχημένης ΔΙΑΣ της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.), με αντικειμενικό σκοπό την πρόληψη, καταστολή αλλά και πάταξη του εγκλήματος το οποίο παράλληλα κι αυτό αλλάζει μορφή και εξελίσσεται.

Η νέα ταχυκίνητη ομάδα δικυκλιστών θα φέρει σύνθεση οπλισμού, ενώ θα δρα αστραπιαία σε κάθε σκηνή εγκλήματος, αποτελώντας την αιχμή του δόρατος και μονάδα κρούσης πρώτης γραμμής κατά του εγκλήματος, κάτι που θα προϋποθέτει βεβαίως και την αντίστοιχη εκπαίδευση στα διατιθέμενα μέσα και οπλισμό…

Σύμφωνα δε με το ρεπορτάζ του Μιχάλη Χατζηβασίλη για την εφημερίδα «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ», η απόφαση για τη δημιουργία της ομάδας έχει ήδη ληφθεί από τον Αρχηγό Αστυνομίας, Ζαχαρία Χρυσοστόμου, με το μόνο το οποίο εκκρεμεί η αγορά των μέσων, ήτοι μοτοσικλέτες, αλλά και η εξεύρεση του κατάλληλου προσωπικού, το οποίο όμως θα πρέπει να επανεκπαιδευθεί σε συγκεκριμένα αντικείμενα.

[custom:google-ads]

Αναφέρεται επίσης, πως τα μέλη της ομάδας θα φέρουν οπλισμό, σε αντίθεση με τους μοτοσυκλετιστές της Τροχαίας ενώ στα πρότυπα και της ελλαδικής ΔΙΑΣ, θα επιβαίνουν ανά ζεύγη ανά δίκυκλο. Θα περιπολούν στις πόλεις και εκτός από πρόληψη θα αντιδρούν άμεσα σε περίπτωση διάπραξης ενός εγκλήματος. Η ομάδα θα λειτουργεί κατά το πρότυπο της αντίστοιχης ομάδας ΔΙΑΣ της Ελληνικής Αστυνομίας, που έχει επιφέρει αξιόλογα αποτελέσματα, ωστόσο λόγω πολιτικών στοχεύσεων, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ την έχει οδηγήσει σε μαρασμό και σχεδόν διάλυση…

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», η διεξαχθείσα μελέτη κατέδειξε ότι τουλάχιστον 30 αστυνομικοί θα πρέπει να αποτελέσουν τον πρώτο πυρήνα συγκρότησης της νέας ομάδας της Αστυνομίας. Στόχος της ηγεσίας της Αστυνομίας είναι όπως υπάρχει άμεση ανταπόκριση μελών της στην περίπτωση διάπραξης ενός εγκλήματος, όπου εκτιμάται ότι θα προκύψουν θετικά αποτελέσματα. Για παράδειγμα, στην περίπτωση διάπραξης μιας ληστείας, οι μοτοσυκλετιστές της Αστυνομίας θα ανταποκρίνονται ταχύτατα και θα μπορούν να καταδιώκουν τους δράστες, καθώς βάσει υφιστάμενων μελετών διακρίνεται σε πολλές υποθέσεις καθυστερημένη αντίδραση και ανταπόκριση αστυνομικών δυνάμεων από εμπλεκόμενα τμήματα οπότε και χάνεται πολύτιμος χρόνος γεγονός που επιτρέπει στους δράστες να γίνονται…άφαντοι.

Παράλληλα, στόχος της ηγεσίας της Αστυνομίας είναι η κάλυψη όλων των κύριων πόλεων της Κύπρου, με δίκυκλη αστυνόμευση καθ’ όλο το 24ωρο και όπως αποφασίστηκε, τα μέλη της ομάδας ΔΙΑΣ δεν θα ασχολούνται με άλλα αστυνομικά καθήκοντα, όπως συμβαίνει με αστυνομικούς άλλων υπηρεσιών, που τη μια κόβουν κλήσεις και την άλλη λαμβάνουν μέρος στην αστυνόμευση εκδηλώσεων ή συμμετέχουν στην πάταξη του εγκλήματος.

Πριν την εφαρμογή του μέτρου τα μέλη της ομάδας θα εκπαιδευτούν εντατικά στα νέα τους καθήκοντα που θα είναι αποκλειστικά η πάταξη του εγκλήματος. Σημειώνεται ότι για τη λήψη της απόφασης για ίδρυση της ομάδας ΔΙΑΣ, συνέβαλαν τα θετικά αποτελέσματα που είχε ανάλογη ενέργεια στην Αστυνομική Διεύθυνση Πάφου, όπου για την αντιμετώπιση του εγκλήματος το οποίο εμφανίζεται αυξημένο στην πόλη, συστάθηκαν ομάδες μοτοσυκλετιστών οι οποίες ανταποκρίνονται πρώτες σε κάθε κλήση, προβαίνοντας στις δέουσες ενέργειες ώστε να διαφυλαχθεί η σκηνή και να καταδιωχθούν οι δράστες.

Πηγή: newsit.com.cy

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis