Πέντε κατηγορούμενοι για συμμετοχή σε ενέργειες της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» αποφυλακίστηκαν τους προηγούμενους μήνες, όπως επισημαίνουν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., εκμεταλλευόμενοι τη χρονική επέκταση των «διατάξεων αποσυμφόρησης» του νόμου Παρασκευόπουλου για την υπό όρους αποφυλάκιση κρατουμένων.
Επίσης, οκτώ κατηγορούμενοι για συμμετοχή στην ίδια τρομοκρατική οργάνωση με περίπου 250 ενέργειες, έλαβαν ταυτόχρονα… εορταστικές και τακτικές άδειες την περίοδο των Χριστουγέννων, εκμεταλλευόμενοι τις διατάξεις του ίδιου νόμου.
Το ίδιο θα γινόταν με τέσσερα ακόμη έγκλειστα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης, ωστόσο, λόγω της εκκρεμοδικίας για την απόπειρα εναέριας απόδρασης με ελικόπτερο -που σχεδίασε η Πόλα Ρούπα και ανέφερε ότι σε αυτή την «πτήση ελευθερίας» θα επιβιβάζονταν και μέλη της «Συνωμοσίας»-, οι αρχές τούς αρνήθηκαν την άδεια.
Σύμφωνα με δικαστικές και αστυνομικές πηγές, δύο πρωταγωνιστικά μέλη της «Συνωμοσίας» σύντομα θα λάβουν τακτική άδεια μετά από 7,5 χρόνια εγκλεισμού και δεν αποκλείεται το επόμενο καλοκαίρι να αποφυλακιστούν.
Οι αποφυλακίσεις των προηγούμενων μηνών αφορούσαν σε τρία άτομα, που είχαν συλληφθεί το 2010 σε Νέα Σμύρνη και Αγρίνιο και ένα ακόμη από την πρώτη «φουρνιά» στη γιάφκα του Χαλανδρίου. Οι πρώτοι τρεις, την άνοιξη του 2018, είχαν προβεί σε απεργία πείνας, διαμαρτυρόμενοι για την άδικη ποινική τους μεταχείριση.
Αδειες τα Χριστούγεννα πήραν πέντε κατηγορούμενοι για συμμετοχή στην οργάνωση, δύο που είχαν κατηγορηθεί για τη διπλή ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης, ένας για ένοπλη συμπλοκή με αστυνομικούς στην Πεύκη και μία γυναίκα που είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή στο σχέδιο «Γοργοπόταμος», για την ανατίναξη του εξωτερικού μαντρότοιχου των φυλακών Κορυδαλλού μαζί με τον, ελεύθερο τότε, Χριστόδουλο Ξηρό.
Τρικ… αφοπλισμού
Την άνοιξη του 2018 είχαν φθάσει πληροφορίες στο υπουργείο Δικαιοσύνης πως η «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» ενδέχεται να ανακοίνωνε το τέλος της δράσης της, μετά την ολοκλήρωση ενός μεγάλου κύκλου ενεργειών της. Οι σχετικές «διαβιβάσεις» ανέφεραν μια πρόθεση… ανακωχής και αφοπλισμού της οργάνωσης.
Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. έβλεπαν με εξαιρετική επιφύλαξη αυτή την πρόθεση μελών της «Συνωμοσίας» και εκτιμούσαν πως ήταν ένα «κόλπο», μια κίνηση τακτικής, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες χορήγησης εκπαιδευτικών και τακτικών αδειών στα μέλη της, τις οποίες, παρότι δικαιούνταν βάσει του σχετικού νόμου, δεν έπαιρναν.
Σχετικά με την παραπάνω πρόθεση φαίνεται να υπήρχε διάσταση απόψεων ανάμεσα σε ηγετικά μέλη της «Συνωμοσίας» και πρώην που είχαν αποστασιοποιηθεί. Κάποια από αυτά τα κατηγορούμενα μέλη υποστήριζαν πως ο κύκλος της οργάνωσης έκλεισε και ότι «τα όπλα θα σιγήσουν και ότι προσφέρουν κλάδο ελαίας!».
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής