Σε νυχτερινές δορυφορικές λήψεις πυκνοκατοικημένων περιοχών του πλανήτη φαίνεται η διαφορά
Κάποιες περιοχές του πλανήτη είναι έως και 50 φορές ποιο φωτεινές στη διάρκεια των Χριστουγέννων, ως αποτέλεσμα της εορταστικής φωταγώγησης δρόμων, κτιρίων και σπιτιών, σύμφωνα με μελέτη επιστημόνων της NASA.
Η διαφορά είναι εμφανής από το διάστημα και αποτυπώνεται συγκριτικά με τον συνδυασμό νυχτερινών δορυφορικών λήψεων πυκνοκατοικημένων τοποθεσιών σε διαφορετικές περιόδους του έτους.
Επίσης, η ζωντανή μετάδοση από τις HD κάμερες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού δίνει σε όλους την ευκαιρία να βρεθούν κατά κάποιον τρόπο στη θέση των αστροναυτών και να απολαύσουν τη μοναδική θέα της Γης από ύψος περίπου 420 χιλιομέτρων.
Περνώντας πάνω από διαφορετικές περιοχές και αναλόγως των νεφώσεων στην ατμόσφαιρα, μπορείτε ανά πάσα στιγμή να παρατηρήσετε και ίσως να αναγνωρίσετε κάποια σημεία του πλανήτη. Μερικές φορές, οι εικόνες είναι εξίσου εντυπωσιακές όταν ο ISS περνά πάνω από τη σκοτεινή πλευρά της Γης και ιδιαίτερα πάνω από πυκνοκατοικημένες περιοχές, οι οποίες είναι και πολύ φωτεινές τη νύχτα.
Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός πραγματοποιεί μια πλήρη περιστροφή της Γης κάθε 92 λεπτά. Ετσι οι αστροναύτες βιώνουν μια ανατολή του ηλίου και μια δύση του κάθε περίπου 45 λεπτά. Στις ζωντανές μεταδόσεις ακούγονται συχνά κάποιες από τις συνομιλίες του πληρώματος με τον επίγειο σταθμό ελέγχου, ενώ υπάρχουν και διαστήματα απώλειας των σημάτων επικοινωνίας και τηλεοπτικής μετάδοσης.
Πηγή:protothema.gr