ου David Hambling
Οι ουκρανικές δυνάμεις αποκτούν ένα ακόμη όπλο στη φαρέτρα τους κατά των Ρώσων: πρόκειται για το στρατιωτικό ρομπότ-ανιχνευτή Gnom, το οποίο αφενός θα εντοπίζει τις θέσεις του ρωσικού στρατού και αφετέρου θα παρέχει υποστήριξη με πυρά, όπως αναφέρει η κατασκευάστρια εταιρεία Temerland που εδρεύει στη Ζαπορίζια. Τα Gnom θα προωθηθούν στο πεδίο μάχης την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας.
Διαβάστε επίσης
Ενώ τα drones βρίσκονται παντού σε αυτήν τη σύρραξη, τα ρομπότ ή τα μη επανδρωμένα επίγεια οχήματα (UGV) ελάχιστα έχουν εμφανιστεί. Πλέον οι γραμμές αντιπαράταξης έχουν σταθεροποιηθεί, και οι δύο πλευρές χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο φορητούς παρεμβολείς ραδιοσυχνοτήτων για να εξουδετερώσουν τα drones. Το Gnom είναι ένα εναλλακτικό μέσο για την εξ αποστάσεως κατασκοπεία, που δεν επηρεάζεται από τις παρεμβολές.
Σε μέγεθος, το ρομπότ είναι λίγο μεγαλύτερο από έναν φούρνο μικροκυμάτων και το βάρος του φτάνει τα 50 κιλά. Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία, το Gnom διαθέτει κίνηση σε 4 τροχούς και αθόρυβο ηλεκτροκινητήρα 5 ίππων. Η τρέχουσα έκδοση φέρει πολυβόλο των 7,62 χιλιοστών. Έρευνα του αμερικανικού στρατού καταδεικνύει πως τα UGVs αποτελούν σταθερές πλατφόρμες βολής, δίνοντας τη δυνατότητα σε έναν πυροβολητή να πλήξει εξ αποστάσεως τον στόχο του με αξιοσημείωτη ακρίβεια.
Ενώ τα περισσότερα UGVs είναι ραδιοελεγχόμενα, το Gnom φέρει καλώδιο οπτικών ινών. Ο Eduard Trotsenko, CEO και ιδιοκτήτης της Temerland, ανέφερε πως το σκληρό, ανθεκτικό καλώδιο παρέχει ευρυζωνική σύνδεση που δεν επηρεάζεται από ραδιοπαρεμβολές.
"Ο χειριστής μπορεί να διατηρήσει τον έλεγχο του Gnom ακόμα και στο πιο εχθρικό περιβάλλον ηλεκτρονικού πολέμου", εξήγησε ο Trotsenko.
Επιπλέον, μιας και ο χειριστής δεν χρησιμοποιεί ασύρματο, δεν μπορεί να εντοπιστεί και να στοχοποιηθεί από το πυροβολικό, κίνδυνο που αντιθέτως διατρέχουν οι χειριστές drones.
"Ο χειριστής δεν αναπτύσσει έναν σταθμό ελέγχου με κεραία και έτσι δεν αποκαλύπτει τη θέση του", περιέγραψε ο Trotsenko. "Το καλώδιο δεν είναι ορατό και επίσης δεν παράγει θερμική ακτινοβολία που θα μπορούσε να γίνει αντιληπτή από θερμικό απεικονιστή".
Παρόμοιες ρυθμίσεις με οπτικές ίνες χρησιμοποιήθηκαν για κατευθυνόμενα βλήματα στις αρχές της δεκαετίας του 2000, κυρίως για το γαλλικό Polyphem και το EFOG-M του αμερικανικού στρατού, καθώς και για το Close Combat Lethal Recon της DARPA, εξέλιξη του οποίου είναι το Switchblade.
Το καλώδιο του Gnom του δίνει δυνατότητα κινήσεων σε μια ακτίνα 2 χιλιομέτρων - αν διακοπεί η σύνδεση, το όχημα επιστρέφει αυτόματα σε προκαθορισμένη θέση. Αν και συνήθως λειτουργεί με τηλεχειρισμό, το Gnom διαθέτει τεχνητή νοημοσύνη και δυνατότητα αυτόνομης πλοήγησης.
Το Gnom φέρει πολυβόλο το οποίο του επιτρέπει να αμυνθεί αλλά και να παρέχει υποστήριξη με πυρά σε δύσκολες καταστάσεις για το ανθρώπινο δυναμικό. Οι άλλες εκδόσεις του Gnom χρησιμοποιούνται στα logistics, για συλλογή πληροφοριών και σαμποτάζ. Η Temerland έχει λανσάρει στο παρελθόν ένα φορτηγό Gnom, το οποίο μπορεί να μεταφέρει πυρομαχικά ή άλλες προμήθειες στην πρώτη γραμμή του μετώπου, ή και να απομακρύνει τραυματίες με την προσθήκη ενός ειδικού ρυμουλκού.
Ένα πιο επιθετικό Gnom "τοποθετεί" νάρκες TM62: Η Temerland δημοσίευσε ένα βίντεο που δείχνει το ρομπότ να κινείται κάτω από εχθρικό όχημα και να πυροδοτείτα. Η εκρηκτική γόμωση των 7 κιλών θα καταστρέψει το άρμα, ή εστω θα το εξουδετερώσει ακινητοποιώντας το. (Ο Αυστραλιανός Στρατός υπέγραψε πέρυσι μια συμφωνία για την προμήθεια παρόμοιων ρομπότ-καμικάζι).
"Δοκιμάζονται νέα σχέδια για κινητές πλατφόρμες μεταφοράς ναρκών", υπογραμμίζει ο Trotsenko.
Η εταιρεία έχει ανακοινώσει την ανάπτυξη και άλλων παραλλαγών του GNOM: εξοπλισμένα με αντιαρματικούς πυραύλους, αναμεταδότες, ή πλατφόρμες drones.
Στο μεταξύ, το GNOM θα επιστρατευθεί στην υπηρεσία αναγνώρισης. Οι προγραμματιστές της Temerland λένε ότι το όχημα είναι σχεδόν αθόρυβο και περνάει εύκολα απαρατήρητο. Έχει τη δυνατότητα να φέρει κάμερα 360 μοιρών σε τηλεσκοπικό ιστό και να αποτυπώνει με λεπτομέρεια τον περιβάλλοντα χώρο.
Η Ουκρανία αναπτύσσει και άλλα τηλεκατευθυνόμενα συστήματα, όπως ένα σεντάν οπλισμένο με τηλεχειριζόμενο πολυβόλο 14,5 χιλιοστών, αλλά το Gnom θα είναι το πρώτο ρομποτικό όχημα στo πεδίο της μάχης. Η Ρωσία διαθέτει επίσης στρατιωτικά ρομπότ, αλλά μέχρι στιγμής οι μόνες μονάδες που έχουν χρησιμοποιηθεί στην Ουκρανία είναι τα ρομπότ αποναρκοθέτησης Uran-6. Το ρομποτικό άρμα Uran-9, το οποίο δεν τα πήγε καλά στη Συρία, είναι άφαντο σε αυτήν τη σύρραξη.
Τα στρατιωτικά ρομπότ αξιοποιούνται εδώ και καιρό προκειμένου να μειωθούν οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και να κρατηθούν οι στρατιώτες μακριά από τη γραμμής πυρός, διατηρώντας ωστόσο επαφή με τον εχθρό. Το Gnom μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμο ως προς τη λήψη πληροφοριών και εικόνων για τις ρωσικές δυνάμεις εκ του σύνεγγυς καθώς και στο να καθοδηγήσει το ουκρανικό πυροβολικό με ακρίβεια στους εχθρικούς στόχους, χωρίς να κινδυνεύουν οι ζωές Ουκρανών στρατιωτών.
Πηγή: capital.gr