Εκατοντάδες μαχητές από την ρωσική δημοκρατία της Τσετσενίας έχουν συστήσει το δικό τους “Τάγμα Θανάτου” για να ενισχύσουν τους ρωσόφωνους αυτονομιστές στην Ανατολική Ουκρανία.
Οι 300 περίπου εθελοντές μαχητές έχουν μεταβεί στην περιοχή του Ντονιέτσκ. Είναι έμπειροι μαχητές, με εμπόλεμη δράση σε πεδία μαχών που κυμαίνεται από 10 έως 20 χρόνια, με αφετηρία το το 1995.
Σε ένα εκτενές φωτογραφικό ρεπορτάζ του Reuters, παρουσιάζεται αυτό το τάγματα “Θανάτου” μαχητών από την Τσετσενία, μιας περιοχής που κυριαρχεί το μουσουλμανικό στοιχείο, όπου η Μόσχα έχει πραγματοποιήσει δυο αιματηρούς πολέμους μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Reuters, το τάγμα ελέγχεται σήμερα απευθείας από το Κρεμλίνο.
Το Reuters αναφέρει πως καταμέτρησε δεκάδες από αυτούς τους ένοπλους Τσετσένους με στολές παραλλαγής να φωνάζουν “Ο Αλλάχ είναι μεγάλος ”, καθώς πραγματοποιούσαν ασκήσεις σε συνθήκες δριμύτατου ψύχους στο στρατόπεδό τους που βρίσκεται έξω από το Ντονιέτσκ στην Ανατολική Ουκρανία. Είναι καλά εξοπλισμένοι και το τάγμα χαρακτηρίζεται από πειθαρχία που θεωρείται απόρροια της πολύχρονης πείρας τους σε εμπόλεμες ζώνες.
Οι πεπειραμένοι μαχητές τάσσονται με το πλευρό των ρωσόφωνων αυτονομιστών και το τσετσένικο “Τάγμα Θανάτου” ελέγχεται από την αυτοαποκαλούμενη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονιέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία. Η παρουσία τους είναι ενδεικτική της πολυπλοκότητας των παραγόντων που συγκρούονται στην περιοχή, σε μια διαμάχη όπου όλο και περισσότερο αντανακλά χαρακτηριστικά “Ψυχρού Πολέμου”.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή διοικητή, ο οποίος κατά την συνέντευξή του στο Reuters έδωσε το παρατσούκλι “Stinger”, “αυτό είναι ένα εθελοντικό τάγμα Θανάτου”. Ο διοικητής έφερε μια μικρή σημαία με τα χρώματα της Τσετσενίας στην στολή του, το πράσινο, το άσπρο και το κόκκινο και ένα πιστόλι μόνιμα στο μηρό του. Αρκετά αυτοκίνητα με τσετσένικες πινακίδες ήταν σταθμευμένα στον περίβολο της βάσης, που πριν τον πόλεμο ήταν τουριστικό κάμπινγκ.
Αν και η Ρωσία υποστηρίζει τους ρωσόφωνους αυτονομιστές, αρνείται ότι έχει αποστείλει στρατεύσιμους εν ενεργεία για να τους ενισχύσει. Ορισμένοι από τους μαχητές παραδέχονται ότι είναι είτε απόστρατοι, είτε “σε άδεια”. Η Μόσχα πάντως δηλώνει πως όλοι οι Ρώσοι μαχητές που έχουν προσχωρήσει στις αυτονομιστικές δυνάμεις στην περιοχή είναι εθελοντές.
Την ίδια ώρα που οι Τσετσένοι “εθελοντές” του “Stinger” βρίσκονται στην ανατολική Ουκρανία, η Τσετσενία βρίσκεται σε αναβρασμό χωρισμένη στα δυο. Μια αντίστοιχη διαμάχη διαπιστώθηκε και το μέτωπο του Ντονιέτσκ. Οι Τσετσένοι του Τάγματος Θανάτου δεν είναι οι μόνοι στην περιοχή. Εκεί πολεμά και μια άλλη ομάδα ομοεθνών τους, όμως μάχεται στο πλευρό των αντιπάλων, των κυβερνητικών δυνάμεων που ελέγχει το Κίεβο. Οι δυο ομάδες είναι ορκισμένοι εχθροί.
Η άλλη ομάδα απαρτίζεται από μαχητές κάποιοι από τους οποίους διαθέτουν και δυτικά διαβατήρια, αφότου διέφυγαν από τη Ρωσία κατά τη διάρκεια των δυο πρόσφατων πολέμων μεταξύ Ρωσίας και Τσετσενίας. Αυτοί μισούν τη Μόσχα και υποστηρίζουν ότι η Μόσχα είναι κοινός εχθρός τους με την Ουκρανία, καθώς η Τσετσενία βρίσκεται υπό κατοχή από τη Ρωσία.
Ο Stinger ωστόσο αντιλαμβάνεται την κατάσταση διαφορετικά. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Reuters, η Τσετσενία είχε καταστραφεί από τους πολέμους της δεκαετίας του 1990, ξανάγινε και πάλι ειρηνική, μόνο αφότου οι τοπικοί ηγέτες αποφάσισαν να συμμαχήσουν με το Κρεμλίνο.
Κάποιοι από τα μέλη του “Τάγματος Θανάτου” αρχικά είχαν πολεμήσει εναντίον της Ρωσίας στην Τσετσενία, αλλά αργότερα άλλαξαν στρατόπεδο και τους δόθηκε αμνηστία από το Κρεμλίνο.
“Τώρα είμαστε (πρώην) στρατιώτες και αξιωματικοί του ρωσικού στρατού, των ρωσικών ειδικών δυνάμεων, κυρίως βετεράνοι πολέμου”, είπε ο Stinger.
Επιμέλεια-Μετάφραση: OnAlert
Πηγές: Reuters, Daily Mail