Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
20:04 | 16/05/2016

Η «επιθετική» τακτική που έχει αποφασίσει να ακολουθήσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έναντι της Ευρώπης στο προσφυγικό, πρόσθεσε ένα ακόμη επεισόδιο. Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε σε ομιλία του πως η χώρα του θα εξακολουθήσει να εφαρμόζει την πολιτική των «ανοιχτών συνόρων» για τους Σύρους πρόσφυγες, καθώς τουλάχιστον 600.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μετά το ξέσπασμα του εμφυλίου, ενώ εκατομμύρια άλλοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις οικείες τους και να απομακρυνθούν από τη χώρα, προκειμένου να σωθούν.

Ο Ερντογάν επιχειρεί να παρουσιαστεί ως ο «φιλεύσπλαχνος» ηγέτης, που προσφέρει στέγη σε εκατ. ανθρώπους, παρά το μεγάλο οικονομικό κόστος, την ίδια στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει - επί της ουσίας - κλείσει τα σύνορά της και ζητά με τη συμφωνία που προτείνει, να εκμηδενιστούν οι προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη. Άσκησε δε δριμύτατη κριτική στις χώρες της Δύσης, οι οποίες, όπως είπε «δεν αντιμετωπίζουν με τον ίδιο τρόπο τα θύματα της τρομοκρατίας στην Συρία, από τα θύματα στις πόλεις τους», όπως στις Βρυξέλλες και στο Παρίσι.

Ο Τούρκος πρόεδρος παρέλειψε να αναφερθεί στις δεκάδες των νεκρών που καταγράφηκαν τους προηγούμενους μήνες, όταν οι τουρκικές αρχές, ασκώντας την πολιτιή της πίεσης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, «έκλειναν τα μάτια» στη δράση των διακινητών, οι οποίοι μετέφεραν σε καθημερινή βάση εκατοντάδες πρόσφυγες προς τα ελληνικά νησιά.

Δεν αναφέρθηκε επίσης, στη δράση του στρατού στα σύνορα με την Τουρκία, όπου υπάρχουν καταγγελίες για κυνηγητό και πυρά εναντίον προσφύγων από τους Τούρκους στρατιώτες. Δεν αναφέρθηκε επίσης, στις φυλακές - «εξπρές του μεσονυχτίου» που μεταφέρονται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που επαναπροωθούνται από την Ελλάδα. Δεν δικαιολόγησε, διότι δεν ρωτήθηκε, το γιατί οι πρόσφυγες προτιμούν κάνουν απεργία πείνας, από το να επιστρέψουν στους καταυλισμούς της Τουρκίας.

Στόχος του ήταν να εκθέσει τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να φανεί εκείνος ως ο καλός, ώστε να ασκηθούν διεθνείς πιέσεις και να κερδίσει όσα περισσότερα μπορεί στη διαμάχη που έχει προκύψει αναφορικά με την παροχή ελεύθερης βίζας από την ΕΕ και των προϋποθέσεων που εκείνη έχει θέσει.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis