Ο Τζέιμς Χάρισον φαίνεται ένας συνηθισμένος τύπος. Αγαπά την κόρη του και τα εγγόνια του, συλλέγει γραμματόσημα και κάνει περιπάτους στην παραλία, κοντά στο σπίτι του στην Αυστραλία.
Ομως, κάτι που δεν φαίνεται είναι εκείνο που τον κάνει να ξεχωρίζει. Συγκεκριμένα, το αίμα που ρέει στις φλέβες του. Είναι γνωστός ως «ο άνθρωπος με το χρυσό χέρι», καθώς σχεδόν κάθε εβδομάδα τα τελευταία 60 χρόνια δίνει πλάσμα αίματος από το δεξί του χέρι.
Ολα ξεκίνησαν όταν ήταν παιδί και αντιμετώπισε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα υγείας. «Το 1951 υποβλήθηκα σε επέμβαση και μου αφαίρεσαν τον ένα πνεύμονα. Ημουν 14 ετών», θυμάται ο 78χρονος σήμερα Χάρισον. «Λίγες ημέρες αργότερα, ο πατέρας μου μου εξήγησε τι είχε συμβεί. Μου είπε ότι είχα λάβει 13 λίτρα αίματος και η ζωή μου είχε σωθεί χάρη σε αγνώστους. Ο ίδιος ήταν αιμοδότης, οπότε του είπα πως όταν μεγαλώσω θα γίνω και εγώ».
Οταν πραγματοποίησε την υπόσχεσή του, οι γιατροί θέλησαν να του μιλήσουν. Το αίμα του, του εξήγησαν, θα μπορούσε να είναι η απάντηση σε ένα θανατηφόρο πρόβλημα. «Στην Αυστραλία, έως περίπου το 1967, χιλιάδες μωρά πέθαιναν κάθε χρόνο, χωρίς οι γιατροί να μπορούν να εξηγήσουν γιατί», εξηγεί η Τζέμα Φάλκενμιρ, του αυστραλιανού Ερυθρού Σταυρού. «Πολλές γυναίκες απέβαλαν, ενώ παιδιά γεννιούνταν με εγκεφαλικές βλάβες», προσθέτει.
Αιτία όπως διαπιστώθηκε, ήταν η νόσος Rhesus, δηλαδή όταν το αίμα μίας εγκύου ουσιαστικά «επιτίθεται» στα κύτταρα του αίματος του εμβρύου. Στις χειρότερες περιπτώσεις, αυτό μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλική βλάβη ή ακόμη και το θάνατο. Αυτό συμβαίνει όταν η μητέρα έχει ομάδα αίματος ρέζους αρνητικό και το μωρό ρέζους θετικό, κληρονομημένο από τον πατέρα. Αν η μητέρα έχει ευαισθησία στο ρέζους θετικό- συνήθως από μία προηγούμενη εγκυμοσύνη- τότε ο οργανισμός της μπορεί να παράξει αντισώματα που καταστρέφουν τα «ξένα» κύτταρα αίματος του μωρού.
Οπως διαπιστώθηκε, ο Χάρισον είχε ασυνήθιστα αντισώματα στο αίμα του και στη δεκαετία του '60 δούλεψε με γιατρούς, ώστε αυτά να αξιοποιηθούν για τη δημιουργία μίας ένεσης που ονομάζεται Anti-D και εμποδίζει τον οργανισμό της γυναίκας να προκαλέσει την παραπάνω κατάσταση. Ετσι, η Αυστραλία ήταν μία από τις πρώτες χώρες που ανακάλυψε έναν αιμοδότη με αυτό το αντίσωμα, αναφέρει η Φάλκενμιρ.
Το αίμα του Χάρισον λοιπόν αποδείχθηκε πολύτιμο. Αυτό και η ένεση που δημιούργησαν οι γιατροί θεωρείται ότι έχουν σώσει τη ζωή περισσοτέρων από 2 εκατομμυρίων μωρών, σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό της Αυστραλίας.
«Κάθε φιάλη αίματος είναι πολύτιμη, αλλά του Τζέιμς είναι ιδιαίτερα ξεχωριστό. Κάθε παρτίδα Anti-D που έχει ποτέ κατασκευαστεί στην Αυστραλία, προήλθε από το αίμα του. Πάνω από 17% των γυναικών στην Αυστραλία διατρέχουν τον κίνδυνο ανάπτυξης αυτής της νόσου, οπότε ο Τζέιμς έχει σώσει πάρα πολλές ζωές», τονίζει η Φάλκενμιρ.
Ακόμη οι γιατροί δεν μπορούν να απαντήσουν με ακρίβεια στο γιατί ο Χάρισον έχει αυτό το σπάνιο τύπο αίματος. Αλλά θεωρούν ότι μπορεί να οφείλεται στις μεταγγίσεις που έκανε στα 14 του, μετά από την επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε.
Χάρη στη συνεισφορά του, θεωρείται ήρωας στην Αυστραλία και έχει κερδίσει πολλά βραβεία. Εως τώρα, έχει δωρίσει πλάσμα αίματος πάνω από 1.000 φορές. Αλλά όπως παραδέχεται, ένα πράγμα δεν έχει καταφέρει. «Ούτε μία φορά δεν έχω δει τη βελόνα να μπαίνει στο χέρι μου. Δεν αντέχω τη θέα του αίματος ούτε τον πόνο!», εξομολογείται στο CNN.
http://www.iefimerida.gr