Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
07:59 | 28/03/2022

Στοιχεία-σοκ για τη δράση των δύο συμμοριών Αφγανών που ήθελαν την «επικυριαρχία» στο κέντρο της Αθήνας περιέχονται στη δικογραφία που σχημάτισε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών.

Όπως εξηγούν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. με γνώση της υπόθεσης, τα τελευταία χρόνια μαινόταν ένας αθέατος «πόλεμος» μεταξύ σκληρών ένοπλων ομάδων, που επιζητούσαν να πάρουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι της «πίτας» από εκβιάσεις.

Όπως αναφέρεται στη δικογραφία της υπόθεσης, όλα ξεκίνησαν ύστερα από πληροφορίες που περιήλθαν σε γνώση της Αστυνομίας και ανέφεραν ότι «δύο ομάδες Αφγανών, απαρτιζόμενες έκαστη από τουλάχιστον 10 μέλη, αποσκοπούν στην επικράτηση στο κέντρο των Αθηνών αλλά και σε σημεία της Πάτρας και στην εδραίωσή τους, όπως και στη διακίνηση μεταναστών και στην εκβίαση ομοεθνών καταστηματαρχών αποσπώντας οικονομικό όφελος».

Το Newsbomb.gr καταγράφει το «ημερολόγιο» της βίας και των αιματηρών ξεκαθαρισμάτων στην Αθήνα, όπως και τις απειλές με φράσεις «δε θα μου γλιτώσεις, θα σε σκοτώσω».

Οι αστυνομικοί έπιασαν το νήμα από την 14η Ιουνίου 2018, όταν δολοφονήθηκε στην πλατεία Βικτωρίας 26χρονος Αφγανός. Τότε η Αστυνομία είχε συλλάβει για το έγκλημα έναν 35χρονο σήμερα Αφγανό, ενώ αναζητούνταν ο συνεργός του. Στις καταθέσεις που έλαβαν οι αστυνομικοί αναφερόταν ότι ο συνεργός στο έγκλημα που διέφυγε της σύλληψης «είναι από την περιοχή της Καμπούλ όπου μένουν σκληροί άνθρωποι», ενώ προέκυψε ότι είχε πολλά και διαφορετικά στοιχεία ταυτότητας.

Η επόμενη επίθεση που μπήκε στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ. σημειώθηκε στις 13 Νοεμβρίου 2021 στην οδό Σερίφου 42 στα Πατήσια και είχε θύμα έναν 20χρονο Αφγανό, ο οποίος δέχτηκε πυρά στην κοιλιακή χώρα και στα πόδια. Στη συνέχεια, καταγράφηκε αιματηρό επεισόδιο στις 25 Ιανουαρίου 2022, όταν τρία άτομα της συμμορίας μαχαίρωσαν τέσσερις φορές 24χρονο Αφγανό στην Κυψέλη. Το θύμα μαχαιρώθηκε στο λαιμό, στη θωρακική περιοχή, στην πλάτη και στο χέρι. Κατάφερε να ζήσει καταφεύγοντας σε διπλανό καφέ , όπου ζήτησε βοήθεια.

Το επόμενο «χτύπημα» έλαβε χώρα το μεσημέρι της 26ης Φεβρουαρίου 2022, όταν τρία άτομα της μίας ομάδας που επέβαιναν σε αυτοκίνητο μάρκας Opel προσέγγισαν Αφγανό και τον πυροβόλησαν δύο φορές, με τη μία βολίδα να πετυχαίνει το θύμα στον μηρό και να τον τραυματίζει θανάσιμα.

Η συνέχεια ήρθε στις 27 Φεβρουαρίου 2022 σε καφετέρια στη λεωφόρο Ιωνίας με θύμα έναν 35χρονο Αφγανό, ο οποίος ξυλοκοπήθηκε άγρια και χτυπήθηκε με αιχμηρό αντικείμενο στην κρανιοεγκεφαλική χώρα. Στο νοσοκομείο οι γιατροί διαπίστωσαν ότι ο 35χρονος υπέστη ράγισμα στο κρανίο. Παρά ταύτα ο ένας από τους δράστες πήγε σε δεύτερο χρόνο και βρήκε ξανά το θύμα, απειλώντας τον με τη φράση: «Αυτή τη φορά μπορεί να γλίτωσες, την επόμενη όμως θα σε σκοτώσω».

Από την έρευνα προέκυψε ότι ο συγκεκριμένος δράστης είχε ζητήσει σε προγενέστερο χρόνο από το θύμα χρήματα απειλώντας τον ίδιο και την οικογένειά του ότι θα χάσουν τη ζωή τους εάν δεν του παραδώσουν χρήματα. Ο 35χρονος αρνήθηκε να ενδώσει στον εκβιασμό και τότε δέχτηκε την άγρια επίθεση στην καφετέρια.

Στις 19 Μαρτίου 2022 σε κατάστημα στην πλατεία Αγίου Νικολάου, μέλος της μίας ομάδας πυροβόλησε 17χρονο από το Λίβανο. Σε προγενέστερο χρόνο ο δράστης είχε προσεγγίσει το θύμα και του είχε ζητήσει χρήματα χτυπώντας τον στο κεφάλι με γροθιές.

Συνολικά η Ασφάλεια εξιχνίασε δύο δολοφονίες αλλά και ακόμα πέντε απόπειρες ανθρωποκτονίας, όπως και τρεις περιπτώσεις εκβίασης.

Αναλυτικότερα, σε επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε πρωινές και απογευματινές ώρες της περασμένης Πέμπτης σε Άγιο Παντελεήμονα και Κυψέλη, σε συνεργασία με αστυνομικούς της Ο.Π.Κ.Ε, συνελήφθησαν συνολικά 9 μέλη των εγκληματικών ομάδων, ενώ στις δικογραφίες που σχηματίστηκαν περιλαμβάνονται ακόμα 10 άτομα.

Όπως αναφέρει σε επίσημή της ανακοίνωση η ΕΛ.ΑΣ., «οι δύο συμμορίες δρούσαν με σκοπό την επικράτησή τους στο κέντρο της Αθήνας και την εδραίωσή τους στην εκβίαση καταστηματαρχών, αποσπώντας με αυτόν τον τρόπο οικονομικό όφελος.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, κατασχέθηκαν 8 κινητά τηλέφωνα και 2 οχήματα.

Σε βάρος των εμπλεκόμενων σχηματίστηκαν δύο δικογραφίες για τα –κατά περίπτωση- αδικήματα της συμμορίας, ανθρωποκτονίας κατά συναυτουργία, απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά συναυτουργία, εκβίασης, φθοράς κατά συναυτουργία, απειλής κατά συναυτουργία, απλές σωματικές βλάβες κατά συναυτουργία και παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ενώ οι έρευνες, για την ανακάλυψη των συνεργών τους και τη διακρίβωση της συμμετοχής τους και σε άλλες αξιόποινες πράξεις, συνεχίζονται».

Αλέξανδρος Καλαφάτης

newsbomb.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis