Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
13:00 | 09/10/2017

Ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία Μ. Παραβολιδάκης εξηγεί τη σύνθεση και τη μεθοδολογία των ειδικών ομάδων καταστολής που χειρίστηκαν την υπόθεση της απαγωγής.

Μια άλλη ανάγνωση πάνω στο κομμάτι του χειρισμού της υπόθεσης της απαγωγής Λεμπιδάκη από την ΕΛΑΣ έδωσε ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία Μανώλης Παραβολιδάκης, σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ Ηρακλείου. 

[custom:google-ads]

Ο κ. Παραβολιδάκης που πρωτοστάτησε στην συγκρότηση των ειδικών δυνάμεων της Κρήτης και έστησε την Ομάδα Ειδικών Αποστολών και την Ομάδα αντιμετώπισης οργανωμένου εγκλήματος μίλησε για τα ειδικά χαρακτηριστικά αυτής της υπόθεσης αλλά και για την οργάνωση και λειτουργία των ειδικών κατασταλτικών ομάδων στην Κρήτη σημειώνοντας ότι η αστυνομία του νησιού δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει από τις υπηρεσίες της υπόλοιπης χώρας.

"Η υπόθεση των Ζωνιανών το 2007 άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο βλέπαμε τα πράγματα καθώς απέναντι στο οργανωμένο έγκλημα η αστυνομία δεν είχε μια ειδική ομάδα που θα λειτουργούσε στα πλαίσια αντίστοιχα των υπηρεσιών της ΕΛΑΣ κεντρικά. Στήσαμε την Ομάδα Ειδικών Αποστολών που αποτελείται από 25 άτομα που αποτελούν τον επιχειρησιακό βραχίονα σε μεγάλες υποθέσεις.", είπε ο ίδιος.

"Η υπόθεση Λεμπιδάκη ήταν μια δύσκολη υπόθεση για την ΕΛΑΣ. Η υπηρεσία που λειτουργεί στα Χανιά δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτε από την αντίστοιχη υπηρεσία της Αθήνας. Στην ανάλυση των πληροφοριών υπήρχε συνδρομή από την Αθήνα. Αλλά στα Χανιά λειτουργεί ένα ανεξάρτητο γραφείο που αναλύει τις πληροφορίες και στη συνέχεια τις δίνει έτοιμες στην Υπηρεσία Οργανωμένου Εγκλήματος.", τόνισε ο αντιστράτηγος.

"Όλες οι οργανωμένες επιχειρήσεις στην Κρήτη από την ομηρεία του δραπέτη Σελιανακη ως τη σύλληψη του φυγόποινου Καρανικόλα στα Χανιά φέρνουν τη σφραγίδα αυτών των υπηρεσιών!", συμπλήρωσε.

"Σε επιχειρησιακό επίπεδο δεν είχαμε κάποια συνδρομή. Συνδρομή είχαμε στο κομμάτι της ανάλυσης πληροφοριών που και η Κρήτη διαθέτει γραφείο. Έτσι είχαμε την ευκαιρία να έχουμε περισσότερη πληροφόρηση αναφορικά με τη σύνθεση και την κίνηση των απαγωγέων" ανέφερε ενώ συμπλήρωσε "Η Κρήτη διαθέτει τρεις - τέσσερις διαπραγματευτές χρειάζονταν περισσότεροι - η αστυνομία της Κρήτης δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις άλλες υπηρεσίες. Και έτσι βήμα βήμα οδηγηθήκαμε στον απεγκλωβισμό."

Ο κ. Παραβολιδάκης αναφέρθηκε στην ομάδα ειδικών αποστολών που χειρίζονται σοβαρές υποθέσεις ναρκωτικών και όπλων στην Κρήτη. Τα μέλη της ομάδας παρακολουθούν ειδικά σεμινάρια, εκπαιδεύονται σε Ελλάδα και εξωτερικό για να είναι μάχιμοι σε καταδρομικές αποστολές.

Η ομάδα ειδικών αποστολών επιχείρησε στην απαγωγή Λεμπιδάκη. Ο κ. Παραβολιδάκης τόνισε πως η ομάδα είναι ενωμένη και έχει συσπειρωθεί για το καλύτερο αποτέλεσμα αυτά τα 9 χρόνια δράσης. Θεωρείται μάλιστα πως η ύπαρξη της ομάδας έχει λειτουργήσει αποτρεπτικά.

Ο ίδιος σχετικά με το ενδεχόμενο εμπλοκής και άλλων ατόμων στην υπόθεση ανέφερε: "Όλες οι πληροφορίες θα αναζητηθούν από την ανάκριση για την υπόθεση και εκτιμώ ότι θα προκύψουν νέα στοιχεία ".

Δεν παρέλειψε μάλιστα να στείλει ένα μήνυμα προς όλους τους επίδοξους κακοποιούς σημειώνοντας ότι ίσως θα πρέπει να απομακρυνθούν από τη σκέψη να πλουτίσουν μέσα από ληστείες, απαγωγές ή καλλιέργεια κάνναβης.Ο ίδιος τόνισε βέβαια ότι το κομμάτι αυτό δεν αφορά μόνο την αστυνομία αλλά και την κοινωνία που θα πρέπει να αναλάβει ενεργό ρόλο.

Πως φτιάχτηκε η ομάδα για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις και διασυνδέσεις 

"Στην αρχή της οικονομικής κρίσης είχαμε πολλές αυτοκτονίες στην Κρήτη όπου λόγω των οικονομικών χρεών υπήρχαν οι υπόνοιες πως κάποιοι είτε εκβίαζαν είτε ωθούσαν τους αυτόχειρες να κάνουν το απονενοημένο βήμα. Έτσι λοιπόν αποφασίσαμε να παρακολουθούμε κάποια τηλέφωνα με εισαγγελική άδεια πάντα και να προσπαθούμε να συσχετίσουμε τις αυτοκτονίες με οικονομικούς εκβιασμούς. ", εξήγησε ο αντιστράτηγος.

"Κάποιες υποθέσεις οδηγήθηκαν στο γραφείο του ανακριτή ωστόσο ο φάκελος των αυτοκτονιών άνοιξε το δρόμο για τη νέα υπηρεσία που πολλά πρόσφερε σε υποθέσεις φυγόδικων, καλλιέργειας ναρκωτικών αλλά και σε ειδικές καταστάσεις.", λέει ο άνθρωπος που άλλαξε το σχεδιασμό της αστυνομίας στο νησί και που δημιούργησε τις δυο επαγγελματικές ομάδες στην ΕΛΑΣ.

Τα Ζωνιανά, οι αυτοκτονίες στην Κρήτη και η αλλαγή στον τρόπο αντιμετώπισης σοβαρών υποθέσεων από την ΕΛΑΣ στην Κρήτη
Τα Ζωνιανά, οι αυτοκτονίες στην Κρήτη και η αλλαγή στον τρόπο αντιμετώπισης σοβαρών υποθέσεων από την ΕΛΑΣ στην Κρήτη

Πηγή: cretalive.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis