Οι διαρρήξεις σπιτιών και οι ληστείες μπορεί να είναι πλέον στην ημερήσια διάταξη του αστυνομικού δελτίου, ωστόσο η ίδια η αστυνομία μιλάει για μείωση περιστατικών σε σύγκριση με το 2017.
“Σύμφωνα με τα στατιστικά για το έτος 2017, υπάρχει μια σημαντική μείωση, της τάξεως του 13%, σε ληστείες σε σπίτια. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν και αρκετές συλλήψεις, πάνω από 4.000 για διαρρήξεις, κλοπές και ληστείες μόνο σε σπίτια. Υπάρχει προσπάθεια από την πλευρά μας, σίγουρα όμως και οι πολίτες πρέπει να λαμβάνουν τα μέτρα τους. Εμείς επενδύουμε σίγουρα στην πρόληψη και θα πρέπει και ο κόσμος να κάνει πέντε πράγματα που θα αποτρέψουν το ληστή να μπει στο σπίτι του” ανέφερε ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας, κ. Θεόδωρος Χρονόπουλος, μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6.
Έντονη κριτική δέχθηκε η συμβουλή της Ελληνικής Αστυνομίας προς τους πολίτες να προσποιηθούν ότι κοιμούνται, αν αντιληφθούν ότι κάποιος άγνωστος βρίσκεται εντός της οικίας τους. Ο κ. Χρονόπουλος υπεραμύνθηκε αυτής της οδηγίας, ενώ χαρακτήρισε ως ένα από τα πιο “τραυματικά εγκλήματα” τη συνάντηση του ληστή με τον ένοικο.
“Αυτές οι οδηγίες είναι διεθνείς πρακτικές που ακολουθούμε από άλλες αστυνομίες προηγμένων χωρών. Αυτό που μας ενδιαφέρει κυρίως είναι να προφυλάξουμε τη ζωή μας, το υπέρτατο αγαθό. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να κρατήσουμε τη ψυχραιμία μας εκείνη τη στιγμή. Είναι από τα πιο τραυματικά εγκλήματα να έρθεις μέσα στο σπίτι σου φάτσα με τον ληστή, με το διαρρήκτη. Είναι ισχυρό το σοκ. Ωστόσο, αυτό που θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας, είναι να διαφυλάξουμε το αγαθό της ζωής τόσο της δικής μας όσο και της οικογένειάς μας, που βρίσκεται μέσα. Η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Να ζητήσουμε από τον καθένα να είναι ευπροσάρμοστος; Δεν ξέρουμε με ποιον έχουμε να κάνουμε εκείνη τη στιγμή, αν είναι μόνος του. Υπάρχει πάντα ο κανόνας του «συν ένα», δεν έχουμε όλη την εικόνα, ενώ οι ληστές έχουν το στοιχείο του αιφνιδιασμού” είπε ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας στην εκπομπή “Εντός ΘΕΜΑτος” με τον Γιώργο Λαμπράκο και τον Παναγιώτη Σουρέλη.
Δυσμενώς έχουν σχολιαστεί τα μειωμένα αντανακλαστικά της Ελληνικής Αστυνομίας να ενημερώσει άμεσα τους πολίτες και τους δημοσιογράφους για σοβαρές υποθέσεις, όπως για παράδειγμα την έκρηξη χειροβομβίδας κοντά στο αστυνομικό τμήμα της Καισαριανής, που έγινε γνωστή από ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου. Ορισμένοι μάλιστα κάνουν λόγο για σκόπιμη τακτική, που έχει ως στόχο την παρουσίαση μιας διαφορετικής πραγματικότητας από αυτή που βιώνουν οι πολίτες στον τομέα της ασφάλειας.
“Ο πολίτης που πήγε στο νοσοκομείο δεν είχε αντιληφθεί ακριβώς τι είχε γίνει, νόμιζε ότι είχε σπάσει μια λάμπα και είχε κάποια θραύσματα. Από το νοσοκομείο έμαθε ότι είναι θραύσματα χειροβομβίδας. Απλά υπήρχε καθυστέρηση μερικών ωρών μέχρι να αντιληφθούμε ακριβώς έχει γίνει” απάντησε ο κ.Χρονόπουλος όσον αφορά στη συγκεκριμένη υπόθεση, τονίζοντας ότι “δεν υπάρχει κανένας λόγος η Ελληνική Αστυνομία να κρύψει κάτι. Όλα είναι στο φως. Αναγράφονται όλα τα περιστατικά στην ιστοσελίδα μας, υπάρχουν στατιστικά ανά εξάμηνο, ανά μήνα στην Αττική. Ενδεχομένως γίνεται λόγος για δυο-τρεις μεμονωμένες περιπτώσεις που υπήρξε καθυστέρηση στην ενημέρωση και όχι ότι δεν υπήρχε ενημέρωση”.
10.000 έλεγχοι για τα βεγγαλικά του Πάσχα - 26 συλλήψεις
Η Ελληνική Αστυνομία εντείνει τους ελέγχους για την αντιμετώπιση του φαινομένου της παράνομης κατασκευής, εμπορίας, κατοχής και χρήσης κροτίδων, φωτοβολίδων και βεγγαλικών, που το Πάσχα γνωρίζει έξαρση. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Χρονόπουλος, από τις 16 Μαρτίου έως τις 2 Απριλίου πραγματοποιήθηκαν στο σύνολο της Επικράτειας 10.000 έλεγχοι και κατασχέθηκαν 39.900 κροτίδες, περισσότερα από 22.000 πυροτεχνήματα, ενώ συνελήφθησαν 26 άτομα που βαρύνονται με κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος. “Τα αυτοσχέδια εκρηκτικά είναι ακόμη χειρότερα, δεν έχουν καθόλου προδιαγραφές. Την τελευταία 15ετία έχουμε 11 νεκρούς, 58 ακρωτηριασμένους και 46 ελαφρύτερα τραυματισμένους” ανέφερε ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας.
Διαβάστε περισσότερα στην ιστοσελίδας protothema.gr