«Έχει παρατηρηθεί ότι υπάρχει αυξημένη κατανάλωση του λεγόμενου «αερίου του γέλιου» (laughing gas), σε τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας, για αυτό το λόγο, εμείς θα εντατικοποιήσουμε τους ελέγχους και θα τους συνεχίσουμε με αμείωτο ρυθμό καθ' όλη τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. κ. Θεόδωρος Χρονόπουλος, στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm», σχολιάζοντας τη νέα "μόδα" της εισπνοής του υποξειδίου του αζώτου, κυρίως από νέους, που έχει λάβει όπως φαίνεται, ανησυχητικές διαστάσεις στην Ελλάδα.
Θεωρείται μια ήπια ναρκωτική ουσία, χωρίς ωστόσο να έχει μπει στον κατάλογο των ναρκωτικών ουσιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογράμμισε ο κ Χρονόπουλος, διευκρινίζοντας ότι «ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών δεν έχει μέχρι στιγμής ταξινομήσει το συγκεκριμένο αέριο, ως προς την επικινδυνότητά του».
«Πρόκειται για άχρωμο, άφλεκτο και σταθερό αέριο με πολύ ελαφριά γλυκιά οσμή και γεύση. Διοχετεύεται σε μπαλόνια απ' όπου εισπνέεται από τον χρήστη και λόγω της ευφορίας που προκαλεί η κατανάλωσή του, χρησιμοποιείται για ψυχαγωγικούς σκοπούς», εξηγεί ο ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. τονίζοντας ότι «από τη χρήση του επέρχεται ζάλη, ενδεχομένως και απώλεια μνήμης, ενώ σε συνδυασμό με αλκοόλ χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα επικίνδυνο».
Ο κ. Χρονόπουλος αναφέρθηκε στην εισαγγελική παρέμβαση από τον εισαγγελέα εφετών Θεσσαλονίκης, για ελέγχους και για τυχόν διακίνηση του λεγόμενου «αερίου του γέλιου» σε περιοχές της Β. Ελλάδας και σημείωσε ότι « χθες είχαμε άλλη μία σύλληψη ενός προσωρινά υπεύθυνου καταστηματάρχη στο Λαγανά της Ζακύνθου, με 9 επιπλέον αμπούλες και τις προηγούμενες ημέρες είχαμε ακόμα 17 συλλήψεις Ελλήνων και αλλοδαπών, υπεύθυνων καταστημάτων στη Ζάκυνθο και στην Κέρκυρα».
Σχολιάζοντας το περιστατικό στην Κρήτη, με την 18χρονη Βρετανίδα η οποία νοσηλεύεται στην εντατική και ορισμένοι συνέδεσαν τη νοσηλεία της, με τη χρήση του «αερίου του γέλιου», ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. είπε ότι «επρόκειτο για περίπτωση μηνιγγίτιδας» και συμβούλεψε τους γονείς που έχουν θορυβηθεί, να έχουν συχνή και ποιοτική επικοινωνία με τα παιδιά τους, για να τα προστατέψουν από ανησυχητικά φαινόμενα όπως το «laughing gas».
Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου
ΑΠΕ-ΜΠΕ (το άρθρο δημοσηεύτηκε την 19-07-2017)