Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
14:42 | 24/09/2015

Αναταραχή μεγάλη επικρατεί στα ειδησεογραφικά social media από τις φωτογραφίες που ανάρτησε ο βραχίονας της Αλ Κάιντα στη Συρία, το Μέτωπο Αλ Νούσρα, στις οποίες επιδεικνύει τα ολοκαίνουργια αμερικανικά όπλα που παρέλαβε.

Που βρήκε η Αλ Κάιντα – Αλ Νούσρα ολοκαίνουργια αμερικανικά όπλα; Τα έδωσαν οι ΗΠΑ; Σαφώς και όχι! Ποιος τους εξόπλισε λοιπόν με αμερικανικό οπλισμό;

Η απάντηση, όπως καταγγέλλεται στο Twitter, είναι ότι τα όπλα τα έδωσε οΕλεύθερος Συριακός Στρατός (FSA) που τα πήρε από τους Τούρκους!

Να τα πάρουμε από την αρχή, για τους αναγνώστες μας που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα όσα συμβαίνουν στη Συρία.

Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός προέκυψε από μονάδες του τακτικού στρατού της Συρίας που στασίασαν ενάντια στην κυβέρνηση της Δαμασκού στις 29 Ιουλίου 2011.

Αυτοί θεωρήθηκαν τότε η «δημοκρατική» και μετριοπαθής αντιπολίτευση που έσπευσε η Δύση να υποστηρίξει για την ανατροπή του Προέδρου Άσαντ, που είναι σύμμαχος της Ρωσίας και του Ιράν.

Το όλο παιχνίδι το συντόνιζε η Τουρκία, που φυσικά και δεν ενδιαφέρεται για εκδημοκρατισμό της Συρίας, αλλά για να την μετατρέψει σε προτεκτοράτο της.

Όσο περνούσε όμως καιρός και ο πόλεμος κρατούσε και γινόταν όλο και πιο άγριος, στη Συρία προέκυψαν και άλλες αντικυβερνητικές δυνάμεις, ενώ κάποια στιγμή στο «παιχνίδι» μπήκε και η Αλ Κάιντα ως Μέτωπο Αλ Νούσρα και αργότερα το Ισλαμικό Κράτος.

Στην πορεία του χρόνου οι τζιχαντιστές, Αλ Κάιντα – Αλ Νούσρα και Ισλαμικό Κράτος, αναδείχτηκαν στις μεγαλύτερες και ισχυρότερες ένοπλες οργανώσεις ενώ οι «μετριοπαθείς» σχεδόν εξαφανίστηκαν, με πολλούς μετριοπαθείς οπλαρχηγούς να εντάσσονται είτε στην Αλ Κάιντα είτε στο Ισλαμικό Κράτος.

Σήμερα, ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός (FSA) στην ουσία βρίσκεται υπό τη σκέπη της Αλ Κάιντα έχοντας συστήσει από κοινού τη συμμαχική δύναμη που ονομάζεται Στρατός της Κατάκτησης (Τζαΐς Αλ Φατέχ), στην οποία συμμετέχουν και μικρότερες τζιχαντιστικές οργανώσεις. Η δύναμη αυτή ελέγχει εδάφη στη βορειοδυτική Συρία (Χαλέπι – Ιντλίμπ) και στα νοτιοδυτικά της Δαμασκού.

Παρά το γεγονός ότι ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός (FSA) είναι σύμμαχος των τζιχαντιστών της Αλ Κάιντα, συνεχίζεται ο εξοπλισμός και η υποστήριξή του από την Τουρκία και έτσι εμμέσως εξοπλίζεται και η Αλ Νούσρα – Αλ Κάιντα από το ΝΑΤΟϊκό οπλοστάσιο.

Όλοι αυτοί θεωρούνται επίσης σύμμαχοι της Τουρκίας και εναρμονίζονται πλήρως με τους σχεδιασμούς της Άγκυρας για εισβολή στη βόρεια Συρία και δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» εντός της Συρίας, με την οποία θέση συμφώνησε τελευταίως και η Βουλγαρία να την υποστηρίξει ως πρόταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση (σχετικά εδώ: Ύποπτο παιχνίδι της Βουλγαρίας με την Τουρκία για εισβολή «οθωμανών» στη Συρία).

Έτσι, λοιπόν, όπλα που υποτίθεται προορίζονται για την ανύπαρκτη μετριοπαθή αντιπολίτευση της Συρίας, καταλήγουν στην Αλ Κάιντα μέσω του FSA.

Ειδικά τώρα, που συριακός στρατός εξοπλίστηκε από τη Ρωσία και περνά στην αντεπίθεση, η παράδοση αμερικανικού οπλισμού στην Αλ Κάιντα ήταν άμεση για να αντισταθεί.

Το πιο ενδιαφέρον είναι, ότι αντί όλα αυτά να γίνονται στα «κρυφά», για τα προσχήματα, η Αλ Κάιντα αδιαφορώντας για τις συνέπειες δημοσίευσε όλο υπερηφάνεια τα νέα αμερικανικά της όπλα.

Είναι οι φωτογραφίες που ακολουθούν:

 

nusra1

 

nusra2

nusra3

Τμήμα ειδήσεων pronews.gr

http://www.defencenet.gr/
 
 
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis