Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
13:20 | 23/04/2016

Αν και το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία κάνει σε όσους πολίτες και δημοσιογράφους επικρίνουν την πολιτική του ίδιου και της κυβέρνησής του, «την ζωή ποδήλατο» με παραπομπή σε δίκες, εν τούτοις το υπουργείο Υγείας στην γειτονική χώρα προχώρησε πρόσφατα σε μια καινοτόμο ενέργεια.

Με σχετική ανακοίνωση το υπουργείο Υγείας της Τουρκίας εξήγγειλε ότι θα διανείμει 300.000 ποδήλατα, πρωτίστως σε παιδιά και εφήβους, αλλά και στους δήμους όλης της χώρας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση η ενέργεια του υπουργείου έχει στόχο να ενθαρρύνει τους νέους ανθρώπους στην σωματική άσκηση και να προτρέψει τους δήμους να κατασκευάσουν ποδηλατόδρομους, με διττό στόχο, οι πολίτες να υιοθετήσουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και να προστατευθεί το περιβάλλον.



Στην ανακοίνωση αναφέρονται και τα αποτελέσματα έρευνας του 2010 που διεξήγαγε το υπουργείο με τίτλο: «Υγεία και Διατροφή στην Τουρκία», με βάση την οποία το 71,9% των Τούρκων δεν ασχολούνται με κανενός είδους σωματική άσκηση. Το υπουργείο υποστηρίζει ότι η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας ευθύνεται για το 25% όλων των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού και του παχέος εντέρου, για το 27% όλων των μορφών διαβήτη και για το 30% των καρδιακών ασθενειών.

Στην πρώτη διανομή θα δοθούν 65.000 ποδήλατα σε μαθητές και οικοτροφεία σε όλη την χώρα ενώ η διανομή θα ολοκληρωθεί ανάλογα με την δυνατότητα παράδοσης των εργοστασίων κατασκευής ποδηλάτων. Ως πρώτη ημέρα διανομής ορίστηκε συμβολικά η 23η Απριλίου, «ημέρα εθνικής κυριαρχίας και ημέρα για το παιδί» στην Τουρκία.



Στις 23 Απριλίου του 1920 συνήλθε για πρώτη φορά η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση στην Άγκυρα και οι Τούρκοι θεωρούν ότι η πράξη αυτή θεμελιώνει την εθνική κυριαρχία. Σύμφωνα με την παράδοση, ο Ατατούρκ «χάρισε» την εθνική κυριαρχία στα παιδιά, το μέλλον της χώρας, η 23η Απριλίου είναι αργία, αλλά τα παιδιά πηγαίνουν στα σχολεία, από όπου ξεκινούν παρελάσεις στους δρόμους των πόλεων και των χωριών.

 

 

 

http://www.protothema.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis