Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:38 | 11/12/2017

Η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Αθήνα προέβλεπε βάσει ελληνικού πρωτοκόλλου μετά την άφιξή του να μεταβεί στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη όπου και κατέθεσε στεφάνι.

Εύζωνες, αγήματα, αλλά και η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων έδωσαν το δικό τους ιδιαίτερο στίγμα σε αυτό το εντυπωσιακό τελετουργικό που ανατριχιάζει κάθε επίσημο φιλοξενούμενο στην Ελλάδα.

Σε αυτή την εθιμοτυπική διαδικασία παραβρέθηκε και ο Εύζωνας, Θανάσης Μαντζουράτος, ο οποίος κατάγεται από το Μεσολόγγι και υπηρετεί στον Λόχο Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς.

Ο Θανάσης Μαντζουράτος είναι δεκανέας αλλαγής και ήταν υπεύθυνος για την αλλαγή φρουράς κατά την επίσκεψη του Ερντογάν στη πλατεία Συντάγματος. Μάλιστα, ο Μεσολογγίτης Εύζωνας πρωταγωνιστεί κατά την διάρκεια τηλεοπτικής κάλυψης του γεγονότος λίγα λεπτά προτού εμφανιστεί ο Τούρκος Πρόεδρος.

Να προσθέσουμε ότι ο Θανάσης Μαντζουράτος ήταν, τον περασμένο Σεπτέμβρη, επίσης στους δυο Εύζωνες που προσέφεραν το στεφάνι στον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν.

Η θητεία του Εύζωνα

Ο Θανάσης Μαντζουράτος από το Μεσολόγγι μοιράζεται στο iAitoloakarnania.gr τις εμπειρίες του από τις επισκέψεις Ερντογάν και Μακρόν, αλλά και γενικότερα από την απαιτητική υπηρεσία του Εύζωνα (καλά ζωσμένος).

Για τις επισκέψεις Ερντογάν και Μακρόν τόνισε: «Είναι μια ιδιαίτερη εμπειρία όπου χρειάζεται προετοιμασία εβδομάδων για να λειτουργήσουν όλα βάσει πρωτοκόλλου. Στην επίσκεψη του Μακρόν ήμουν ένας εκ των δυο Ευζώνων που του δώσαμε το στεφάνι. Στην περίπτωση Ερντογάν ήμουν δεκανέας αλλαγής φρουράς. Περίπου δυο εβδομάδες κάναμε έντονες προετοιμασίες για το τελετουργικό της επίσκεψης του Ερντογάν».

Για την θητεία του ως εύζωνας συμπλήρωσε: «Ο Εύζωνας είναι ιδέα και όπως μας λέγανε στην αρχή οι εκπαιδευτές “Εύζωνας δεν γίνεσαι, αλλά γεννιέσαι”. Βέβαια, στεναχωριέμαι επειδή τελειώνω την θητεία μου και στην ιδέα ότι δεν θα ανέβω ξανά ως Εύζωνας στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Είναι μια όμορφη ανάμνηση που θα κουβαλάω για πάντα μαζί μου».


Για την υπηρεσία ενός Εύζωνα στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη θυμάται: «Έχω κάνει 360 ώρες φρουράς στο μνημείο και είναι κάτι που δεν περιγράφεται με λέξεις. Σίγουρα δεν είναι εύκολο ειδικά κατά τα ακραία καιρικά φαινόμενα ή με τους ενοχλητικούς διερχόμενους. Όσον αφορά την πρώτη περίπτωση, έχω κάνει υπηρεσία στο μνημείο με το μάρμαρο να φτάνει τους 50 βαθμούς Κελσίου. Αν και έχουμε θερινή στολή, είναι κάτι πολύ δύσκολο, ενώ υπάρχει παρατηρητής ο οποίος ελέγχει εάν είμαστε καλά, μας φέρνει νερό και μας σκουπίζει τον ιδρώτα. Αντίστοιχα, τον χειμώνα έχουμε μια πιο βαριά στολή με επένδυση για το κρύο και μαύρα γάντια. Από την άλλη, ενώ εμείς πρέπει να είμαστε ακίνητοι, αμίλητοι και αγέλαστοι, έχουμε και κάποιους που έρχονται και μας παρενοχλούν για να λυγίσουμε και να χάσουμε την συγκέντρωσή μας».

Για τις δυσκολίες του Εύζωνα πρόσθεσε: «Όπως θα φαντάζεστε θέλει πολλή δουλειά για να επιτευχθεί αυτό το αγέρωχο βλέμμα και η ακινησία του Εύζωνα. Στην εκπαίδευση περνάμε από τα εξής στάδια: πρώτα της κούρασης, μετά του πόνου και τέλος της αϋπνίας. Συνήθως είμαστε με 2-3 ώρες ύπνου και γενικά έχουμε μάθει να ξεπερνάμε τους εαυτούς μας και τα όριά μας. Σε πολλές περιπτώσεις το μυαλό ξεπερνά το σώμα. Δεν υπολογίζουμε κόπωση, είναι επιλογή μας, αλλά και τιμή μας να βρισκόμαστε εκεί με όποιες δυσκολίες».

Τέλος, ανακάλυψε κάποια μικρά μυστικά του Εύζωνα: «Το κόκκινο χρώμα του φάριου συμβολίζει το αίμα, η μακριά μαύρη φούντα του φάριου συμβολίζει το πένθος και το δάκρυ του Χριστού, ενώ το λευκό που κυριαρχεί στη φουστανέλα την αγνότητα του Εύζωνα και το μπλε την Ελλάδα. Η φουστανέλα έχει 400 πιέτες και συμβολίζει τα τετρακόσια χρόνια σκλαβιάς της πατρίδας μας υπό τον τουρκικό ζυγό. Οι φούντες υπάρχουν διότι παλιά οι Έλληνες πολεμιστές έκρυβαν ένα καρφί σε αυτές ώστε να χτυπούν και να τραυματίζουν τον εχθρό. Επίσης, στη σόλα κάθε τσαρουχιού βρίσκονται καρφωμένα περίπου 60 καρφιά (προκαδούρες), τα οποία είναι υπεύθυνα για τον επιβλητικό ήχο που ακούγεται κατά το βηματισμό ενός εύζωνα. Για να γνωρίζει ο κόσμος τα πόδια οι Εύζωνες τα χτύπανε ώστε να ακούνε οι πρόγονοί μας ότι είμαστε ακόμη ελεύθεροι. Τέλος, αρκετοί αναρωτιούνται πως μπορούμε και κρατάμε αυτή τη στάση και το παγωμένο βλέμμα. Θα θελα να προσθέσω ότι ο καθένας μας περνά από μια φοβερή εκπαίδευση όπου μαθαίνουμε τεχνικές. Στο βλέμμα μεγάλο ρόλο παίζει ο Εύζωνας να συγκεντρωθεί σε ένα αντικείμενο απέναντί του και να βυθιστεί εκεί αδιαφορόντας τι συμβαίνει τριγύρω του. Όπως παραδείγματος χάρη, το καλοκαίρι που έχει ήλιο, εστιάζουμε σε σκοτεινά αντικείμενα ώστε να μπορούμε να καρφώνουμε το βλέμμα μας εκεί μέχρι να τελειώσει η υπηρεσία.».

Πηγή: iaitoloakarnania.gr,   tempo24.news

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Εννιά χρόνια μετά η ΕΛ.ΑΣ. αποζημιώνει την αδερφή του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis