Ξεκαθαρίζει το ομιχλώδες τοπίο των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα που είναι σε συνάρτηση με τις πολιτικές εξελίξεις.
Όπως αναφέρουν πηγές κοντά στην κυβέρνηση, φαίνεται να είναι οριστική η εξάμηνη «τεχνική» παράταση του Μνημονίου με την Τρόικα να αδιαφορεί για το εάν υπάρξουν πολιτικές επιπτώσεις στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, Σαμαράς-Βενιζέλος αποφάσισαν να φέρουν πιο νωρίς - αρχές Ιανουαρίου - τις διαδικασίες για την προεδρική εκλογή.
WSJ: Αμέσως μετά τα Χριστούγεννα η προεδρική εκλογή
Σύμφωνα με δύο αξιωματούχους, έναν από την ΝΔ και έναν από το ΠΑΣΟΚ που μίλησαν στην Wall Street Journal, η Ελλάδα εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε προεδρικές εκλογές νωρίτερα από ότι προγραμματιζόταν.
«Εξετάζουμε τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών, μετά τα Χριστούγεννα» δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και πρόσθεσε: «Είμαστε σε ένα φαύλο κύκλο. Εφ 'όσον υπάρχει πολιτική αβεβαιότητα, οι δανειστές μας θα απαιτήσουν ακόμη σκληρότερα μέτρα».
«Οι πρόωρες προεδρικές εκλογές θα διευκολύνουν την κατάσταση. Θα δώσουν στις αγορές και στους επενδυτές μεγαλύτερη σαφήνεια» δήλωσε στην εφημερίδα κομματικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.
Μέχρι τέλος Γενάρη η εκταμίευση
Εφόσον η κυβέρνηση αποδεχθεί την εξάμηνη παράταση (για την ακρίβεια πρέπει να την ζητήσει η ίδια...) τότε θα υπάρξει η «τεχνική» συμφωνία των επιτελείων κυβέρνησης-τρόικα πριν την τηλεδιάσκεψη της 15ης Δεκεμβρίου.
Στη συνέχεια θα απαιτηθεί νόμος για τις προαπαιτούμενες ενέργειες, επιβεβαίωση του νόμου αυτού από τους εταίρους μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου. Τότε μόνο θα υπάρξει η εκταμίευση από τον EFSF και ολοκλήρωση των διαδικασιών για την προληπτική γραμμή στήριξης (ECCL) από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΔΝΤ περί τα τέλη Ιανουαρίου.
Το χρονοδιάγραμμα για τον Πρόεδρο
Αν όλα κυλήσουν έτσι, τότε το χρονοδιάγραμμα των εσωτερικών πολιτικών εξελίξεων θα διαμορφωθεί ως εξής:
Η πρώτη ψηφοφορία για την ανάδειξη του διαδόχου του Κάρολου Παπούλια, όπου απαιτούνται 200 ψήφοι, θα γίνει είτε 7 είτε 12 Ιανουαρίου, με πιθανότερο το δεύτερο σενάριο.
Θα ακολουθήσουν, άλλες δύο ψηφοφορίες ανά πενθήμερο, όπως προβλέπει το Σύνταγμα: Στις 17/1 όπου απαιτούνται πάλι 200 ψήφοι για να εκλεγεί πρόεδρος και η τρίτη στις 22/1 όπου απαιτούνται 180.
Αν εκλεγεί τότε ο διάδοχος του Κάρολου Παπούλια, η κυβέρνηση ανασαίνει και αρχές Φεβρουαρίου, θα αρχίσει να μεθοδεύει την οριστική έξοδο από το πρόγραμμα.
Ωστόσο το κλίμα δεν θα είναι εύκολο για την συγκυβέρνηση. Οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν για Πρόεδρο, υπό καθεστώς παράτασης μνημονίου – έστω και «τεχνικού χαρακτήρα». Αν σήμερα φαντάζει δύσκολο, μπορεί κανείς να εικάσει πόσο περισσότερο θα είναι εφόσον ανακοινωθεί επισήμως η παράταση του προγράμματος μέχρι τον Ιούνιο. Και μάλιστα με την δέσμευση της κυβέρνησης ότι μέχρι τότε θα έχει λάβει όποια μέτρα απαιτούνται σε περίπτωση που ξεφύγει η εκτέλεση του προϋπολογισμού.
Η επίσπευση διευκολύνει και τον Βενιζέλο
Σε κάθε περίπτωση, η επίσπευση των διαδικασιών για την προεδρική εκλογή θα διευκολύνει εξ αντανακλάσεως και τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Και τούτο διότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα επιχειρήσει να εκμεταλλευθεί το χρόνο και να προηγηθεί – εκεί κοντά των Φώτων - Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Παράταξης που θα έχει «πανηγυρικό» χαρακτήρα, εξηγώντας ότι δεν προλαβαίνει να προχωρήσει σε Συνέδριο.
Στόχος είναι να αναβαπτιστεί εσωκομματικά και να συσπειρώσει το κόμμα ενόψει πιθανών εκλογών. Υπό το βάρος των τελευταίων εξελίξεων πάντως, ορισμένοι αρχίζουν να εκτιμούν ότι ο Ευ. Βενιζέλος θα κάνει «στροφή» προς το ΠΑΣΟΚ για να συσπειρώσει το μάξιμουμ των «παπανδρεϊκών».
iefimerida.gr