Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
21:39 | 04/10/2021

Επηρεασμένος από την εγκατάλειψη του πατέρα του

Γεννημένος σε ένα μικρό χωριό 3.000 κατοίκων στη βορειοανατολική Αυστρία, ο Γιόχαν, χρησιμοποιούσε το επώνυμο της μητέρας του, ήταν ένας ταλαντούχος μαραθωνοδρόμος, ειδικά στη δεκαετία του '80, ο οποίος πέτυχε πολλές επιτυχίες σε αρκετούς αυστριακούς αγώνες.
 
Η παιδική ηλικία του επηρεάστηκε από την εγκατάλειψη του πατέρα του και η μητέρα του έπρεπε να μεγαλώσει 6 παιδιά. Ο Γιόχαν είχε δίψα για νίκη στους αγώνες στους οποίους συμμετείχε, αλλά αργότερα ο πραγματικός εθισμός οδηγήθηκε από την εμμονή να διαπράξει ληστείες τραπεζών.
 
Διάσημος για τα εγκλήματά του
Έγινε διάσημος στα πρωτοσέλιδα για την υπόθεση που αφορούσε τον μεγαλύτερο αριθμό αστυνομικών που απασχολούνταν στην αναζήτησή του. Συνολικά 450 αστυνομικοί, 34 σκυλιά υπηρεσίας και τρία ελικόπτερα χρησιμοποιήθηκαν για τον εντοπισμό του.
 
Ας τα πάρουμε, όμως, από την αρχή. Στις 25 Οκτωβρίου 1977, ο πρώην φοιτητής μηχανικής, κάνει το πρώτο χτύπημα στην τράπεζα Volksbank στο Pressbaum της Αυστρίας. Από εκείνη τη ληστεία, πήρε 5.000 ευρώ.

Η σύλληψη κα η φυλακή

Μετά το περιστατικό, ο αθλητής συνελήφθη από την αστυνομία σε τρένο, στον δυτικό σταθμό της Βιέννης, χάρη στην περιγραφή που έδωσε στους πράκτορες ένας υπάλληλος της τράπεζας.
Καταδικάζεται σε 7 χρόνια φυλάκιση και κατά τη διάρκεια της κράτησης του συνέχισε την προπόνησή του ως μαραθωνοδρόμος, χάρη στην εγκατάσταση ενός διαδρόμου μέσα στο κελί του.
 
Η σχέση με υπάλληλο που τον βοηθούσε
 
Αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους έπειτα από έξι χρόνια και γράφτηκε στο γραφείο απασχόλησης για διορθωτικά προγράμματα. Εκεί, ήρθε σε επαφή με μια υπάλληλο με την οποία ξεκίνησε μια ιστορία αγάπης, αποφασίζοντας να μετακομίσει στο σπίτι της στη Βιέννη.
 
Στις 13 Αυγούστου 1985, ο Καστενμπέργκερ επιχειρεί επίθεση στην Τράπεζα Raiffeisen στο Χάφνερμπαχ, αλλά για να αποφύγει την αναγνώριση, όπως συνέβη την πρώτη φορά, αποφασίζει να φορέσει μάσκα με το πρόσωπο του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ρόναλντ Ρίγκαν. Είχε μαζί του και ένα κυνηγετικό όπλο. Παρά τη μεταμφίεση, η αστυνομία τον έβαλε αμέσως στο στόχαστρο. Ο Καστενμπέργκερ ξέφυγε με ένα ψεύτικο άλλοθι που του παρείχε η φίλη του.
 
Η δολοφονία του καπνιστή συνάδελφου του
Την ίδια μέρα, ωστόσο, ο Γιόχαν έγινε δολοφόνος αφού σκότωσε τον Έβαλντ Πόλχαμερ, ο οποίος ήταν επίσης εγγεγραμμένος στο πρόγραμμα αποκατάστασης. Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, ο φανατικός μη καπνιστής και αντι-αλκοολικός Καστενμπέργκερ είχε ζητήσει από τον συνάδελφό του, αρκετές φορές να σταματήσει το κάπνισμα. Οι άντρες είχαν τσακωθεί και ο Καστενμπέργκερ επισκέφτηκε τον Πόλχαμερ στο σπίτι του.
Όταν ο 28χρονος μηχανικός άνοιξε την εξώπορτα, πυροβολήθηκε εν ψυχρώ. Η γυναίκα του και ο εξάχρονος γιος του πετάχτηκαν από το κρεβάτι, αλλά βρήκαν μόνο το πτώμα. Ο Γιόχαν καταδικάστηκε αργότερα.

Ξέφευγε τρέχοντας από την Αστυνομία

Από το 1986 έως το 1988, ο Γιόχαν σημείωσε πολλές τράπεζες και ληστείες σε καταστήματα, καταφέρνοντας πάντα να ξεφύγει με τις αθλητικές του ικανότητες. Κατάφερνε να αποφύγει την αστυνομία με την ταχύτητά του, τρέχοντας για μίλια μέχρι να εξαφανιστούν τα ίχνη του.
Εκμεταλλευόμενος την ευκολία του στο τρέξιμο και την απίστευτη σωματική διάπλαση του αθλητή, καταφέρνει να κερδίσει έναν σημαντικό ορεινό μαραθώνιο στην Αυστρία, τον Kainach Mountain Marathon, με τερματισμό στα 2000 μέτρα, αποκτώντας το αδιαμφισβήτητο παγκόσμιο ρεκόρ 3:16: 07.

Επικήρυξη για τη σύλληψή του

Το 1988 ο αγώνας του Γιόχαν Καστενμπέργκερ τελειώνει. Ο Πρόεδρος της Βιεννέζικης Αστυνομίας έδωσε εντολή στους υφισταμένους του να εκδώσουν ένταλμα με την ταυτότητα του δρομέα του Μαραθωνίου και προσφορά ανταμοιβής για όσους τον βρουν.
Συνελήφθη έπειτα από αναγνώριση από έναν αστυνομικό, σε βίντεο του συστήματος παρακολούθησης μιας τράπεζας που «επισκέφτηκε» ο Γιόχαν. Παράλληλα, συλλαμβάνεται και η κοπέλα του, ως ένοχη ότι τον συγκάλυψε με αφορμή την πρώτη ληστεία, μετά την αποφυλάκισή του το 1985.

Δραπέτευσε πηδώντας από το παράθυρο

Με αφορμή την ανάκριση, ο Καστενμπέργκερ ξαφνιάζει τους πάντες. Δραπετεύει πηδώντας από το παράθυρο, προσγειώνεται στην οροφή ενός σταθμευμένου αυτοκινήτου και φεύγει τρέχοντας σαν τρελός σε όλη την πόλη.
Τις επόμενες μέρες, καταφέρνει να αποφύγει μια απόπειρα σύλληψης, δραπετεύοντας ξανά, κρυμμένος στο δάσος.

Αυτοκτόνησε για να μην συλληφθεί

Η ιστορία του τελειώνει όταν, αφού έκλεψε ένα αυτοκίνητο και έσπασε ένα οδόφραγμα της Αστυνομίας που είχε αρχίσει να πυροβολεί το αυτοκίνητο. Τότε, πήρε το όπλο που είχε κλέψει από έναν αστυνομικό και για να αποφύγει τη σύλληψη, αυτοκτόνησε με ένα χτύπημα στο κεφάλι, στις 15 Νοεμβρίου 1988.
 
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis