Αυτήν τη φορά κρίθηκε προφυλακιστέος μετά από έρευνα που κράτησε περισσότερο από έναν χρόνο και κατηγορητήριο-φωτιά που κάνει λόγο για «μίζα» περίπου 3,2 εκατ. μάρκων, ποσό που φέρεται να εισέπραξε από γερμανική εταιρεία η οποία προμήθευε το νοσοκομείο με νοσοκομειακό και ξενοδοχειακό εξοπλισμό.
Ο Αν. Μαρτίνης είχε συλληφθεί και το 2014 για χρέη του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» προς το ΙΚΑ ύψους 6,5 εκατ. ευρώ, κάνοντας λόγο για άδικο διασυρμό του. Αυτήν τη φορά, όμως, οι κατηγορίες είναι βαρύτατες για τον 75χρονο οφθαλμίατρο και τη σύζυγό του Γεωργία, η οποία αφέθηκε ελεύθερη με εγγύηση 600.000 ευρώ.
Οι εισαγγελείς διαφθοράς ύστερα από έρευνα διαπίστωσαν «χορό» εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία εμφανίζονται ως μίζες προς τον Αν. Μαρτίνη. Ακολουθώντας τη διαδρομή των χρημάτων ανακάλυψαν ότι αυτά κατέληγαν αρχικά στην Ελβετία και στη συνέχεια σε offshore εταιρείες στη Λιβερία ώστε να χαθούν τα ίχνη.
Η συγκεκριμένη συναλλαγή αφορούσε την προμήθεια του νοσοκομειακού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού στο «Ερρίκος Ντυνάν» το 1998 από τη γερμανική εταιρεία Χοσπιτάλια Ιντερνάσιοναλ, ύψους 12 δισ. δραχμών (36 εκατ. ευρώ). Το εισαγγελικό πόρισμα αναφέρει ότι ο πρώην πρόεδρος του «Ερρίκος Ντυνάν» εξαπάτησε τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για να προτιμηθεί η εταιρεία, που υπερκοστολόγησε τη σύμβαση και το επιπλέον ποσό, σύμφωνα με τις εισαγγελικές εκτιμήσεις, αποτελούσε μίζα προς τον πρόεδρο του νοσοκομείου. Τα επιπλέον 3,2 εκατ. μάρκα ?όπως αναφέρει η εισαγγελική έρευνα- τα οποία εκταμιεύτηκαν από τους λογαριασμούς της γερμανικής εταιρείας φέρεται να έφτασαν σε λογαριασμό του ζεύγους σε ελβετική τράπεζα.
Στη συνέχεια, τα χρήματα αλλάζουν συνεχώς λογαριασμούς, ενώ το 2001 ένα μέρος του ποσού, και συγκεκριμένα 1,1 εκατ. μάρκα, καταλήγει στην offshore εταιρεία Στέιτ Εντερπράιζις με έδρα τη Λιβερία, που φέρεται να ανήκει στον Ανδρέα και στη Γεωργία Μαρτίνη.
Εξαφάνιση... τεράστιων ποσών
Η αντίδραση του πρώην ισχυρού άνδρα του «Ερρίκος Ντυνάν» προς τους δημοσιογράφους σχετικά με τις κατηγορίες που του προσάπτει η εισαγγελική έρευνα, λίγο πριν μπει στο γραφείο του ανακριτή, είχε μια δόση... βρετανικού σαρκασμού: «Συνηθισμένο δεν είναι;» διερωτήθηκε προσπαθώντας να δώσει την εντύπωση ότι δεν τον αγγίζουν οι κατηγορίες. Βέβαια, τα τελευταία χρόνια πλήθαιναν οι φήμες και τα αποδεικτικά στοιχεία για κακοδιαχείριση στο «Ερρίκος Ντυνάν», αφού τα πορίσματα των ελεγκτικών μηχανισμών είχαν αναφορές για τεράστια ποσά που... εξαφανίζονταν και για δαπάνες που δεν μπορούσαν να δικαιολογηθούν.
Ομως, σε κάθε περίπτωση η διοίκηση και ο πρόεδρος του νοσοκομείου παρέμεναν στο απυρόβλητο. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι σημαντικό ρόλο διαδραμάτισαν οι διασυνδέσεις του Αν. Μαρτίνη, ο οποίος είχε διαμορφώσει ισχυρούς δεσμούς με πολιτικούς, δημοσιογράφους και μέλη της οικονομικής ελίτ τα τελευταία 30 χρόνια. Βασικό όχημα ήταν η μεγαλύτερη και ιστορικότερη ΜΚΟ της χώρας, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, και οι εξυπηρετήσεις παντός είδους στον τομέα της υγείας μέσω του «Ερρίκος Ντυνάν».
«Φιλανθρωπία, υγεία και πολιτική ήταν το χρυσό τρίγωνο που διαμόρφωνε το ιδανικό περιβάλλον για έναν ευφυή άνθρωπο σαν τον Αν. Μαρτίνη να εξασφαλίζει ανοχή και την προστασία των ισχυρών όταν συναντούσε προβλήματα», σημειώνει στο «Εθνος της Κυριακής» πρώην εργαζόμενος στο νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Ο Ανδρέας Μαρτίνης εμφανιζόταν πάντα καλοντυμένος, συνήθως με μπλέιζερ, κάπνιζε πούρα και συνοδευόταν αρκετές φορές από προσωπική ασφάλεια πριν ακόμα αρχίσουν να κυκλοφορούν οι φήμες για κακοδιαχείριση στον ΕΕΣ και στο «Ερρίκος Ντυνάν».
Οπως σημειώνουν όσοι γνωρίζουν το ζεύγος Μαρτίνη, η σύζυγός του Γεωργία προέρχεται από πλούσια οικογένεια η οποία δραστηριοποιούνταν στον ναυτιλιακό τομέα. Αλλά όσοι θυμούνται τον Ανδρέα Μαρτίνη ως απλό οφθαλμίατρο στο Κοργιαλένειο-Μπενάκειο νοσοκομείο (πρώην Ερυθρός Σταυρός) στις αρχές της δεκαετίας του '80 αναφέρουν ότι από τότε είχε ακριβά γούστα.
Αναρριχήθηκε γρήγορα στην ιεραρχία της οφθαλμολογικής κλινικής του Ερυθρού Σταυρού ως υπεύθυνος και κατόπιν ως διευθυντής έχοντας τη φήμη ενός κατηρτισμένου γιατρού που ενέτεινε την επιστημονική δραστηριότητα της κλινικής. «Εφερε καλούς γιατρούς στο νοσοκομείο του ΕΕΣ μέχρι και το 1988 που εντάχθηκε στο ΕΣΥ και απέκτησε ισχύ με την πάροδο των χρόνων», αναφέρουν πρώην εργαζόμενοι του νοσοκομείου.
Ακολουθώντας την παράδοση του ΕΕΣ, στην αρχή της καριέρας του, βοήθησε πολλούς φτωχούς γιατρούς και νοσηλευτές από την επαρχία, αφού με εισήγησή του το νοσοκομείο έδινε οικονομικές ενισχύσεις σε μαθητευόμενους από την περιφέρεια. Είχε τη φήμη του αυστηρού και ιδιόρρυθμου ανθρώπου που όμως έδινε λύσεις. «Περίμενα έναν μήνα για να τον συναντήσω στα τέλη της δεκαετίας του '80 για να του ζητήσω να νοσηλευτεί ο πατέρας μου στο νοσοκομείο», αναφέρει στο «Εθνος της Κυριακής» πρώην εργαζόμενος του νοσοκομείου. «Οταν όμως τον συνάντησα, όχι μόνο δέχτηκε να έρθει ο πατέρας μου στον Ερυθρό Σταυρό, αλλά τον έβαλε και σε δωμάτιο πρώτης θέσης με πορσελάνινα σερβίτσια που προκαλούσαν εντύπωση σε μία φτωχή οικογένεια από την ελληνική περιφέρεια», συμπληρώνει.
Εντονο παρασκήνιο
Αρχές της δεκαετίας του '90 αρχίζει την ενασχόλησή του με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό αξιοποιώντας τα ηγετικά του προσόντα. Αναλαμβάνει την ηγεσία μίας εκ των μεγαλυτέρων ΜΚΟ που διέθετε σημαντική περιουσία και περισσότερα από 3.500 κληροδοτήματα. Εκείνη την περίοδο δικτυώνεται με πολιτικά πρόσωπα και κυριαρχεί στην ηγεσία του ΕΕΣ, αφού οι καλά γνωρίζοντες τα εσωτερικά της ΜΚΟ αναφέρουν ότι επί των ημερών του υπήρξε έντονο παρασκήνιο και επικρατούσε ομερτά στον κλειστό χώρο του Οργανισμού. Στα κρεβάτια του «Ερρίκος Ντυνάν» στις πρώτες θέσεις νοσηλεύτηκαν πρωτοκλασάτα στελέχη της αθηναϊκής ελίτ, ενώ με την πάροδο των χρόνων στο ΔΣ του νοσοκομείου συμμετείχαν πρόσωπα που συνδέονταν με πολιτικά κόμματα οι οποίοι φημολογείται ότι λάμβαναν αστρονομικά ποσά για να μην κάνουν τίποτα.
Παράλληλα, το «Ερρίκος Ντυνάν», με σύμβαση που υπογράφει με το Κοργιαλένειο-Μπενάκειο νοσοκομείο, χειρουργεί ασθενείς του κρατικού νοσοκομείου που μεταφέρονται μέσω της υπόγειας σήραγγας μεταξύ των δύο κτιρίων, αλλά, σύμφωνα με καταγγελίες, κάθε επέμβαση χρεώνεται στο τριπλάσιο απ' όσο κόστιζε. Οι επεμβάσεις γίνονταν με υλικά που έδινε το κρατικό νοσοκομείο στο «Ερρίκος Ντυνάν» μέσω επίσημης σύμβασης.
Αλλά η κακοδιαχείριση και οι ατασθαλίες ξεφεύγουν πέρα από κάθε έλεγχο επί προεδρίας Αν. Μαρτίνη και στον Ερυθρό Σταυρό. Ενδεικτικό είναι το πόρισμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το έτος 2009 όπου κάνει αναφορά περί «άτακτης χρηματικής διαχείρισης» αναφορικά με την εκταμίευση 1,5 εκατ. ευρώ από το ταμείο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, χωρίς όμως να είναι δυνατό να εντοπιστεί πού τελικώς διατέθηκε το ποσό αυτό αφού δεν εμφανίζεται πουθενά! Πρόκειται για χρήματα από το Κληροδότημα Νέγρη που έδωσε ο ΕΕΣ επί προεδρίας Μαρτίνη στο Ιδρυμα «Ερρίκος Ντυνάν», πρόεδρος του οποίου ήταν ο ίδιος, για την κατασκευή νέου κτιρίου 5.500 τ.μ. στον χώρο μεταξύ εξωτερικών ιατρείων και νέας πτέρυγας ως δωρεά του ΕΕΣ στο νοσοκομείο Κοργιαλένειο-Μπενάκειο.
Παρ’ όλα αυτά, όπως αποκαλύπτεται από το Ελεγκτικό Συνέδριο, «κανένα παραστατικό δεν αποδεικνύει κατασκευαστικές εργασίες εν εξελίξει ή περάτωση του έργου», με αποτέλεσμα η τύχη του 1,5 εκατ. ευρώ να «αγνοείται» σε μια χρονιά κατά την οποία ο ΕΕΣ έλαβε από το υπουργείο Υγείας ως επιχορήγηση συνολικά το ποσό των 23.350.000 ευρώ, ενώ το ακάλυπτο έλλειμμα έφτανε τα 21.214.802,92 ευρώ ως σωρευτικό αποτέλεσμα και προηγούμενων ετών.
Αλλά ο Ανδρέας Μαρτίνης είναι και γνωστός μπον βιβέρ με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τα υψηλά μπουρμπουάρ που άφηνε στα εστιατόρια που επισκεπτόταν. Εργαζόμενοι στον Κυανού Σταυρό, όπου νοσηλεύτηκε ο Ανδρέας Μαρτίνης στα τέλη της δεκατίας του '90, θυμούνται ότι με την ολοκλήρωση της νοσηλείας του άφησε ένα υπέρογκο για την εποχή ποσό της τάξης των 100.000 δρχ. για να τα μοιραστούν οι εργαζόμενοι της βάρδιας. Βέβαια, με την πάροδο των χρόνων τα υψηλά φιλοδωρήματα και η φιλοξενία σε ακριβά ξενοδοχεία του Ανδρέα Μαρτίνη χρεώνονταν στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, ο οποίος... χρηματοδοτούνταν από τα ποσά των εράνων και τις επιχορηγήσεις.
Στο πόρισμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου στον ΕΕΣ για την οικονομική χρήση του 2009 αναφέρονται χαρακτηριστικά τα εξής φιλοδωρήματα που χρεώνονταν στον ΕΕΣ: 366 ευρώ σε κατάστημα εστίασης επί συνολικού ποσού λογαριασμού 934 ευρώ, με εντολή προέδρου. Σε γνωστό εστιατόριο ποσό 470 ευρώ με φιλοδώρημα 230 ευρώ και 316,05 ευρώ φιλοδώρημα σε ψαροταβέρνα επί λογαριασμού 683,95 ευρώ. Σε γνωστή ψαροταβέρνα της Καλαμαριάς, ο πρόεδρος του φιλανθρωπικού οργανισμού έδωσε φιλοδώρημα σε άλλο γεύμα του το 60% του συνολικού ποσού, αφήνοντας 243,90 ευρώ, σε λογαριασμό 456,10 ευρώ. Ο πρώην πρόεδρος του ΕΕΣ άφηνε φιλοδώρημα και σε ξενοδοχεία. Για τιμολόγιο ύψους 2.658 ευρώ σε γνωστό ξενοδοχείο άφησε... tip 342 ευρώ. Σύμφωνα με το Ελεγκτικό Συνέδριο, «οι δαπάνες για φιλοδωρήματα δεν προβλέπονται από διάταξη νόμου και συνιστούν μη νόμιμη επιβάρυνση εξόδων».
Νίκος Β. Τσίτσας
[email protected]
Πουρμπουάρ τα... ενοίκια
Ενας σερβιτόρος από την Αρτα που εργαζόταν στο Πολύγωνο πριν από το 2001 θυμάται χαρακτηριστικά ότι μετά από πέντε επισκέψεις του Ανδρέα Μαρτίνη και της παρέας του στο μαγαζί είχε καταφέρει να βγάλει τα... ενοίκια της κόρης του που σπούδαζε στην επαρχία για έναν ολόκληρο χρόνο.
ethnos.gr