Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
09:14 | 08/02/2022

Στις ενέργειες και τις δράσεις του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την προώθηση των ίσων ευκαιριών σε εργασιακούς χώρους αναφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές Ραλλία Χρηστίδου, Ειρήνη Αγαθοπούλου, Σία Αναγνωστοπούλου, Σωκράτης Βαρδάκης, Βασίλης Βασιλικός, Χριστόφορος Βερναρδάκης, Καλλιόπη Βέττα, Χρήστος Γιαννούλης, Θεόδωρος Δρίτσας, Τάνια Ελευθεριάδου, Εμμανουήλ Θραψανιώτης, Χαρά Καφαντάρης, Σπυρίδωνας Λάππας, Κυριακή Μάλαμα, Χάρης Μαμουλάκης, Κωνσταντίνος Μάρκου, Ιωάννης Μουζάλας, Ιωάννης Μπαλάφας, Κωνσταντίνος Μπάρκας, Θάνος Μωραΐτης, Αικατερίνη Νοτοπούλου, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Θεοπίστη Πέρκα, Γιώτα Πούλου, Ιωάννης Ραγκούσης, Ιωάννης Σαρακιώτης, Νικόλαος Συρμαλένιος, Μερόπη Τζούφη, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, Σωκράτης Φάμελλος, Νικόλαος Φίλης, Δημήτριος Χαρίτου και Γεώργιος Ψυχογιός με θέμα «Ενημέρωση και κατάρτιση για έμφυλα ζητήματα και θέσπιση μηχανισμού καταγγελιών έμφυλης βίας στις Ένοπλες Δυνάμεις».

«Το υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχέδιου Δράσης για την προώθηση ίσων ευκαιριών σε εργασιακούς χώρους έχει ορίσει Εθνικό Αντιπρόσωπο ο οποίος συμμετέχει στην «Επιτροπή για τις Γυναίκες στις Δυνάμεις του ΝΑΤΟ», συνεργάζεται με το υπουργείο Εξωτερικών για τη σύνταξη Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τις Γυναίκες, την Ειρήνη και την Ασφάλεια, που βρίσκεται σε άμεση συνάφεια με το σχετικό ψήφισμα του ΟΗΕ ενώ συλλέγει στοιχεία μέσω των αντίστοιχων Τμημάτων των Γενικών Επιτελείων, στο πλαίσιο της συμμετοχής της χώρας στην Επιτροπή Κοινωνικού Φύλου του ΝΑΤΟ και υποβάλλει σε ετήσια βάση συνολική έκθεση - αναφορά στην καθ' ύλην αρμόδια Ειδική Επιτροπή της Συμμαχίας» υπογράμμισε ο Ν. Παναγιωτόπουλος.

Επιπλέον, επισήμανε ότι το υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας, «εντάσσει στα Προγράμματα Εκπαίδευσης των Γενικών Επιτελείων, στο πλαίσιο της εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλλων 2021-2025, εκπαιδευτικές δραστηριότητες, μηδέ των ΑΣΕΙ και ΑΣΣΥ εξαιρουμένων».

«Επιπρόσθετα», πρόσθεσε ο υπουργός, «όλες οι στρατιωτικές μονάδες, υπηρεσίες και πολεμικά πλοία διοικούνται από αντίστοιχους διοικητές, διευθυντές και κυβερνήτες, οι οποίοι σύμφωνα με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο υποχρεούνται να παραλαμβάνουν, να διερευνούν και να διαχειρίζονται κάθε σχετική αναφορά σε θέματα βίαιων ή/και παρενοχλητικών συμπεριφορών, επιδεικνύοντας, μάλιστα, μηδενική ανοχή σε αυτές με απόλυτο σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια».

Σε περίπτωση καταγγελίας αντιεπαγγελματικής συμπεριφοράς ή/και παρενόχλησης, ο Ν. Παναγιωτόπουλος ξεκαθάρισε ότι «το περιστατικό γίνεται αντικείμενο πειθαρχικής και δικαστικής έρευνας από την υπηρεσία, τις στρατιωτικές δικαστικές αρχές και τα εθνικά δικαστήρια, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και τις θεσμοθετημένες διαδικασίες».

Αναφερόμενος στους άμεσους στόχους και προθέσεις του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας, ο Ν. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι «είναι η πραγματοποίηση εκστρατειών ευαισθητοποίησης, εφαρμογής ειδικών προγραμμάτων κατάρτισης και εσωτερικών κανόνων σχετικά με τις πειθαρχικές κυρώσεις για όσους εμπλέκονται σε κάθε μορφή κακοποίησης και παρενόχλησης».

Για το στρατιωτικό και το πολιτικό προσωπικό του υπουργείου, ο Ν. Παναγιωτόπουλος συνέχισε ότι «ενημερώθηκε για τη διεξαγωγή της ημερίδας του ΕΚΔΔΑ, σύμφωνα με την οποία η συμμετοχή εκάστου ενδιαφερομένου αποτελεί προσωπική ευθύνη για τη διεκπεραίωση των απαιτούμενων ενεργειών για τη συμμετοχή του».

«Επιπρόσθετα», συνέχισε, «δόθηκε η δέουσα βαρύτητα παρακολούθησης της εν λόγω ημερίδας με επιτελή του γραφείου ισότητας του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας, καθώς αποτελεί πρωταρχικό μέλημα της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας η διαρκής ενημέρωση για τις εξελίξεις σε θέματα ισότητας φύλου, ώστε να αναλαμβάνονται όλες οι απαιτούμενες δράσεις με σκοπό να αποτελέσουν οι παράμετροι του φύλου μέρος του σχεδιασμού, της εφαρμογής, της εποπτείας και της αξιολόγησης των σχεδιαζόμενων πολιτικών και προγραμμάτων».

Το υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας συμμετέχει στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης 2021 - 2025, στο οποίο αναλύονται εκτενέστερα όλες οι προγραμματισμένες δράσεις, πρόσθεσε ο υπουργός ενώ συμπλήρωσε ότι το υπουργείο «θα διεξάγει ενημερώσεις και επιμορφώσεις σε διοικητές - διευθυντές σε θέματα αντιμετώπισης και διαχείρισης αναφορών παρενόχλησης και κακοποίησης, προκειμένου να αντιμετωπίζουν φαινόμενα αντιεπαγγελματικών συμπεριφορών και να διαμορφώνουν κλίμα ίσων ευκαιριών εντός του εργασιακού περιβάλλοντος».

Ακόμη, είπε, μεταξύ άλλων, ότι «θα ενισχυθούν οι ομάδες ψυχοκοινωνικής μέριμνας, με ένταξη στο πρόγραμμά τους ενημερώσεων και ημερίδων, προκειμένου να ενισχυθεί η κουλτούρα του σεβασμού προς τον/την συνάδελφο ή/και τον/την υφιστάμενο/η και τη γενικότερη ευαισθητοποίηση για τις έμφυλες διακρίσεις στον επαγγελματικό χώρο».

«Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας τάσσονται αναφανδόν υπέρ των εξωγενών πρωτοβουλιών ευαισθητοποίησης επί της πρόληψης και της αντιμετώπισης της σεξουαλικής παρενόχλησης και εκφοβισμού, προερχόμενες από τη Συμμαχία, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την κυβέρνηση, Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς και εκπαιδευτικά ινστιτούτα, ενώ θα εξεταστούν, εφόσον υποβληθούν, και αντίστοιχες προτάσεις από συνδικαλιστικές ενώσεις στελεχών» καταλήγει στην απάντησή του ο Ν. Παναγιωτόπουλος.

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis