Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
11:22 | 15/01/2015

 

Ενοχος για απλή συνέργεια σε λαθρεμπορία και συμμετοχή σε συμμορία, είχε καταδικαστεί ο 54χρονος πρώην ΕΚΑΜίτης, και του είχε επιβληθεί κάθειρξη 7 ετών. Έμεινε στη φυλακή για περίπου ένα χρόνο και αποφυλακίστηκε καθώς του είχε δοθεί αναστολή εκτέλεσης της ποινής.

Ποιος όμως ήταν ο ρόλος του στην υπόθεση; Στις 20 Μαρτίου του 2013 είχαν κατασχεθεί 450.000 πακέτα λαθραίων τσιγάρων, τα οποία τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είχαν παράνομα εισάγει μέσω θαλάσσης στη Λακωνία, ενώ το ύψος των  διαφυγόντων δασμών και φόρων, είχε υπολογιστεί ότι ανερχόταν στο ποσό του 1.500.919,04 ευρώ.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, είχε κατασχεθεί μία νταλίκα, δύο φορτηγά και ένα επιβατηγό όχημα, καθώς και ένα πλωτό σκάφος.

Ο αριθμός των κατηγορουμένων ήταν 30, καταδικάστηκαν οι 24, εκ των οποίων, τέσσερα άτομα για άμεση συνέργεια σε λαθρεμπορία, έντεκα και για απλή συνέργεια σε λαθρεμπορία, δύο και για λαθρεμπορία κατά συναυτουργία και οι επτά μόνο για συμμετοχή στη συμμορία.

Μεγαλύτερες ποινές επιβλήθηκαν σε όσους καταδικάσθηκαν για άμεση συνέργεια στη λαθρεμπορία και στους δύο υπαξιωματικούς του Λιμενικού. Απ’ όσους καταδικάσθηκαν, το δικαστήριο αποφάσισε πέντε να οδηγηθούν στις φυλακές, ενώ για τους υπολοίπους η έφεση είχε αναστέλλουσα δύναμη έως την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.

Τα λαθραία τσιγάρα είχαν ξεφορτωθεί  από πλοίο που είχε φτάσει στην περιοχή ταξιδεύοντας από Τουρκία και μετά συνέχισε προς Σύρο και Μήλο. Δύο ημέρες μετά κατελήφθη από τις λιμενικές αρχές, την ώρα που προσπαθούσε να εκφορτώσει λαθραία τσιγάρα σε άλλο πλοίο.

Οι επτά συλληφθέντες προφυλακίσθηκαν, όμως τα τηλέφωνα συνέχιζαν να «μιλούν» και ο κοριός της ΕΛ.ΑΣ. αποκάλυψε το ρόλο κι άλλων ατόμων. Λίγους μήνες μετά, το Νοέμβριο, η Ασφάλεια προχώρησε στην εξάρθρωση όλης της ομάδας, η δράση της οποίας εκτιμάται ότι είχε ξεκινήσει τουλάχιστον από το 2011.

Ο ένας υπαξιωματικός του Λιμενικού, που ήταν και υπεύθυνος Γραφείου Ασφαλείας, κρίθηκε ένοχος για απλή συνέργεια σε λαθρεμπορία δια παραλείψεως και συμμετοχή σε συμμορία, και καταδικάσθηκε σε 9 χρόνια κάθειρξης, χωρίς η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Ο δεύτερος υπαξιωματικός του Λιμενικού κρίθηκε ένοχος για άμεση συνέργεια σε λαθρεμπορία και συμμετοχή σε συμμορία και τουεπιβλήθηκαν 9 χρόνια κάθειρξης, με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Ο ειδικός φρουρός κρίθηκε ένοχος για συμμετοχή σε συμμορία και καταδικάσθηκε σε 3 χρόνια φυλάκισης με 3ετή αναστολή.

Από τους δύο πρώην αστυνομικούς, ο ένας κρίθηκε αθώος, ενώ ο δεύτερος, ο 54χρονος απόστρατος ΕΚΑΜίτης, ένοχος για απλή συνέργεια σε λαθρεμπορία και συμμετοχή σε συμμορία και καταδικάσθηκε σε κάθειρξη 7 ετών.

thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis