Ο Ραούλ Κάστρο έτοιμος για διάλογο χωρίς ταμπού με τις ΗΠΑ

NEA ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΥΒΑ
Ο Ραούλ Κάστρο έτοιμος για διάλογο χωρίς ταμπού με τις ΗΠΑ

Ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο δήλωσε σήμερα έτοιμος να μην εξαιρέσει κανένα θέμα από τον διάλογο με την Ουάσινγκτον και ότι βλέπει στην προσέγγιση με τις ΗΠΑ την άρση ενός «εμποδίου» που υπάρχει εδώ και μισό αιώνα.

«Ο λαός της Κούβας χαιρετίζει αυτήν την δίκαιη απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Επικυρώνει την άρση ενός εμποδίου στις σχέσεις ανάμεσα στις χώρες μας», δήλωσε ο Ραούλ Κάστρο κατά την ομιλία με την οποία έκλεισε την εξάμηνη κοινοβουλευτική σύνοδο.

«Επαναλαμβάνουμε ότι είμαστε έτοιμοι για έναν διάλογο με όρους σεβασμού και αμοιβαιότητας για τις διαφορές μας», είπε δηλώνοντας ότι δέχεται να συζητήσει για οποιοδήποτε θέμα για την Κούβα, αλλά και για τις Ηνωμένες Πολιτείες επίσης» και τονίζοντας ότι η Κούβα δεν θα υποχωρήσει ως προς τις σοσιαλιστικές της αρχές.

«Οπως εμείς δεν έχουμε ζητήσει ποτέ από τις Ηνωμένες Πολιτείες να αλλάξουν το πολιτικό τους σύστημα, θα ζητήσουμε σεβασμό για το δικό μας», είπε ο πρόεδρος της Κούβας.

«Θα είμαστε σε επαγρύπνηση για να διαφυλάξουμε τον σεβασμό απέναντι στην εθνική μας ανεξαρτησία και την αυτοδιάθεση», προειδοποίησε ο Ραούλ Κάστρο παραπέμποντας στον αδελφό του Φιντέλ, τον οποίο διαδέχθηκε το 2006.

Ο Κάστρο δήλωσε επίσης ότι η Κούβα αντιμετωπίζει «έναν μακρύ και δύσκολο αγώνα» πριν από την άρση του αμερικανικού οικονομικού εμπάργκο εναντίον της, εν μέρει διότι ισχυροί κύκλοι κουβανο-αμερικανών εξορίστων θα αποπειραθούν «να σαμποτάρουν τη διαδικασία» της εξομάλυνσης.

Την Τετάρτη, οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Κούβας έκαναν την ιστορική ανακοίνωση για την πρόθεσή τους να εξομαλύνουν τις σχέσεις των δύο χωρών. Οι πρώτες επίσημες επαφές αναμένεται να ξεκινήσουν τον Ιανουάριο.

Αμερικανοί αξιωματούχοι θα επισκεφθούν τον επόμενο μήνα την Αβάνα για να αρχίσουν συνομιλίες για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών και ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα ασκήσει πιέσεις για θέματα ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων τους προσεχείς μήνες.

Χθες, ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου πριν από το τέλος του έτους ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες των αντιφρονούντων και των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως προς το γεγονός ότι η Κούβα εξακολουθεί να κυβερνάται από «ένα καταπιεστικό καθεστώς».

«Η Κούβα θα αλλάξει, είναι αναπότρεπτο, αλλά δεν προβλέπω αλλαγές από τη μία ημέρα στην άλλη», πρόσθεσε ο αμερικανός πρόεδρος.

Ο Ραούλ Κάστρο επιβεβαίωσε σήμερα ότι θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής Βορείου και Νοτίου Αμερικής στον Παναμά τον Απρίλιο, προσδιορίζοντας έτσι τον χρόνο της πιθανής πρώτης συνάντησής του με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Πηγή:hellasforce.com