Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
21:59 | 24/03/2016

Ενας ευτραφής 42χρονος Μαροκινός, με το παρατσούκλι «Αη Βασίλης» θεωρείται από τις βελγικές διωκτικές αρχές ότι είναι ο στρατολόγος των νεαρών τρομοκρατών που αιματοκύλισαν το Παρίσι και τις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με την Daily Telegraph, το πραγματικό όνομά του είναι Χαλίντ Ζερκάνι και θεωρείται ο μεγαλύτερος στρατολόγος τζιχαντιστών στο Βέλγιο. Πιστεύεται ότι είχε διασυνδέσεις με τον Λατζιμ Λαχράουι, τον άνθρωπο που εκτιμάται ότι έφτιαξε τις βόμβες για τις επιθέσεις στο Παρίσι και ο οποίος ανατινάχθηκε στην τρομοκρατική ενέργεια στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών.

Γεννημένος στο Μαρόκο, ο Ζερκάνι θεωρείται επίσης ότι είχε στρατολογήσει ακόμη δύο τρομοκράτες, τον Χακίμπ Ακρου και τον Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, ο οποίος ήταν ένας από τους εμπνευστές των επιθέσεων στο Παρίσι και ο οποίος σκοτώθηκε στην αστυνομική επιχείρηση στην συνοικία Σεν Ντενί.

Πώς τους έβαλε στην παραονομία

Κατά τη διάρκεια της δίκης του για στρατολόγηση τζιχαντιστών, έγινε γνωστό ότι ο Ζερκάνι κέρδισε το ψευδώνυμο «Papa Noel» χάρη στη συνήθειά του να μοιράζει λεφτά και δώρα σε νέους που στρατολογούσε ως κλέφτες και υποψήφιους μαχητές.
Τους έστελνε σε συγκεκριμένους σιδηροδρομικούς σταθμούς για να κλέβουν αποσκευές και τουρίστες και τους έδινε εντολές για κλοπές σε καταστήματα. Τα κλοπημαία τα χρησιμοποιούσε για να καλύψει τα έξοδα της αποστολής «νεοσύλλεκτων» από την Ευρώπη στη Συρία και το Ιράκ.

Ωστόσο, ο Μοχάμεντ Καρίμ Χαντάντ, αδερφός ενός από τους νεαρούς που είχαν στρατολογηθεί, είχε χαρακτηρίσει τον Ζερκάνι «τσαρλατάνο που χειρίζεται νέους ή παραγκωνισμένους κοινωνικά άνδρες, για λάθος λόγους και πιθανότατα για τις δικές του επιχειρήσεις».

Οι βελγικές αρχές συνέλαβαν τον Ζερκάνι τον Φεβρουάριο του 2014 και τον χρέωσαν ως επικεφαλής τρομοκρατικής ενέργειας. Καταδικάστηκε τον περασμένο Ιούλιο μαζί με 29 άλλους σε 12 χρόνια φυλακή, ωστόσο η κατηγορούσα αρχή ζήτησε να αυξηθεί σε 15 χρόνια η ποινή του, στη δίκη που συνεχίστηκε το Φεβρουάριο. Η ετυμηγορία αναμένεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Διαβάστε περισσότερα στο thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis