Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
18:51 | 22/03/2021

Ερώτηση κατέθεσαν 32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, με πρωτοβουλία του βουλευτή Δ. Αθήνας Π. Κουρουμπλή.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη


Θέμα: «Παράνομη η χρήση των πτυσσόμενων γκλοπ από αστυνομικούς.»

Στις 7 Μαρτίου 2021 στην κεντρική Πλατεία της Νέας Σμύρνης παρακολουθήσαμε ένα κρεσέντο αστυνομικής βίας ενάντια σε απλούς πολίτες, οικογένειες και παιδιά χωρίς καμία αφορμή και με δικαιολογία την τήρηση των μέτρων για την πανδημία.

Οι καταγγελίες αυτών των βιαιοτήτων έγιναν ομόφωνα από όλα τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης. Ένα όμως από τα πράγματα που παρατηρήσαμε όλοι μέσα από τα βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας ήταν ότι οι αστυνομικοί που ξυλοκοπούσαν ένα νεαρό πεσμένο στο έδαφος χρησιμοποιούσαν πτυσσόμενα γκλοπ.

Με τον νόμο 2168/1993 η κατοχή πτυσσόμενων γκλοπ, μεταλλικές γροθιές κτλ απαγορεύονται ρητά και για τους πολίτες αλλά και για τους αστυνομικούς.

Σε διάφορες φωτογραφίες και βίντεο που υπάρχουν στο διαδίκτυο όμως δείχνουν αστυνομικούς να χρησιμοποιούν τέτοιους είδους όπλα που δεν αποτελούν μέρος της επίσημης στολής τους και του οπλισμού τους. Μπορούμε όλοι να καταλάβουμε πόσο επικίνδυνα είναι αυτού του είδους τα όπλα και αντιθέτως δεν μπορούμε να καταλάβουμε με ποια λογική και πως επιτρέπεται να φέρουν και να χρησιμοποιούν οι αστυνομικοί αυτού του είδους τον οπλισμό.

Στο διαδίκτυο επίσης μπορούμε να βρούμε πλήθος φωτογραφιών και βίντεο με αυτοκόλλητα ναζιστικού περιεχομένου κυρίως
σε κράνη ή στην στολή αστυνομικών. Είναι νόμιμο να φέρει ένας αστυνομικός στο κράνος τους την στολή του ή σε οποιοδήποτε μέρος του οπλισμό του τέτοιου είδους αυτοκόλλητα;

Οι στολές και ο οπλισμός των αστυνομικών δυνάμεων είναι συγκεκριμένος και ορισμένος από τους νόμους. Δεν είναι στην
διακριτική ευχέρεια και επιλογή των αστυνομικών. Αντιθέτως στην υποχρέωση τους είναι να φέρουν τα διακριτικά στις στολές τους που επίσης πολλές φορές καλύπτουν ή αφαιρούν για να μην υπάρχει η αναγνώριση τους.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Η κατοχή και χρήση των πτυσσόμενων γκλοπ και σιδερογροθιών από την Ελληνική Αστυνομία είναι παράνομη, σε τι ελέγχους και σε τι κυρώσεις έχετε προχωρήσει για τους αστυνομικούς που έχουν βρεθεί να χρησιμοποιούν τέτοιου είδους οπλισμό όπως στα βίντεο της 8ης Μαρτίου στην πλατεία της Νέας Σμύρνης;

Οι αστυνομικοί είναι παράνομο να φέρουν χαρακτηριστικά ναζιστικά στα κράνη και στις στολές τους, σε τι ελέγχους έχετε προχωρήσει και τι κυρώσεις έχουν υπάρξει στους αστυνομικούς που έχουν φωτογραφηθεί με αυτά;


Είναι υποχρέωση των αστυνομικών να φέρουν τα επίσημα διακριτικά τους επάνω στις στολές του. Για ποιο λόγο δεν συμβαίνει αυτό και σε τι κυρώσεις έχετε προχωρήσει
στους αστυνομικούς που δεν φέρουν καθ’ όλη την διάρκεια της υπηρεσίας τους τα επίσημα διακριτικά στις στολές τους;

 

Οι ερωτώντες βουλευτές


Κουρουμπλής Παναγιώτης


Σπίρτζης Χρήστος


Αγαθοπούλου Ειρήνη


Αραχωβίτης Σταύρος


Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος


Βαγενά Άννα


Βαρδάκης Σωκράτης


Βέττα Καλλιόπη


Δρίτσας Θεόδωρος


Ζαχαριάδης Κώστας


Ζεϊμπέκ Χουσεϊν

Θραψανιώτης Μανόλης


Καλαματιανός Διονύσης


Κασιμάτη Νίνα


Κατρούγκαλος Γιώργος


Μάλαμα Κυριακή


Μαμουλάκης Χάρης


Μάρκου Κώστας


Μπάρκας Κωνσταντίνος


Μπουρνούς Γιάννης


Νοτοπούλου Αικατερίνη


Παπαηλιού Γιώργος


Πέρκα Θεοπίστη


Πούλου Παναγιώτα


Σκουρολιάκος Πάνος


Σκούφα Μπέττυ


Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος


Φάμελλος Σωκράτης


Φίλης Νικόλαος


Χαρίτου Δημήτρης


Χρηστίδου Ραλλία


Ψυχογιός Γεώργιος

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ειδική Έκπτωση στα ασφάλιστρα αστυνομικών από την idirect.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis