Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
16:57 | 26/04/2015

Είναι 93 χρονών. Δηλώνει μετάνοια, αρνείται τη συμμετοχή του στη φρίκη και δίνει μαρτυρίες που σοκάρουν. Αθώος ή ένοχος;

Του Τάσου Θεοδωρόπουλου

Πολύ πιθανό, επειδή στον τίτλο αναφέρω το «o τελευταίος» να υπάρχουν κι άλλοι. Όμως τόσα χρόνια μετά, στα 90φεύγα, δύσκολα να τους βρεις και ακόμα πιο δύσκολα να ζουν. Ο Όσκαρ Γκρένινγκ, παρά το προχωρημένο της ηλικίας του, αποφάσισε να εξιλεωθεί από τα αμαρτήματα του παρελθόντος στο δικαστήριο. Μολονότι πολλοί συζητάνε για την επιλογή των «αμαρτημάτων» του που ομολογεί και όσα εκείνος κρύβει. Εφ’ όσον δηλώνει ότι δεν υπήρξε ενεργός συμμέτοχος στις δολοφονίες, απλά «συμπαρουσιαστής».

Κατηγορείται για τη συμμετοχή του στη δολοφονία 300.000 ανθρώπων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης που υπηρέτησε μεταξύ των οποίων και το κολαστήριο του Άουσβιτς. Αναλαμβάνοντας μεταξύ άλλων, να μαζέψει τα πολύτιμα υπάρχοντα των κρατουμένων και να τους οδηγήσει στο θάλαμο αερίων. Η δίκη που ξεκίνησε την Τρίτη στη Γερμανία, προκαλεί ήδη σοκ με τον Γκρένινγκ να ισχυρίζεται ότι δεν συμμετείχε στις μαζικές εξοντώσεις. Όμως πως κάποιος μετράει τη συμμετοχή; Είναι ένοχος αυτός που πατάει το κουμπάκι του γκαζιού ή αυτός που παρακολουθεί και συμμετέχει στη διαδικασία;

Oι μαρτυρίες ανθρώπων που ζουν ακόμα και επιβίωσαν από την κόλαση του Άουσβιτς είναι ανατριχιαστικές. Όπως ακριβώς τις φαντάζεσαι. Και ακόμα χειρότερα όσον αφορά τα «ιατρικά» πειράματα του περιβόητου Δρ Μένγκελε που έκανε πάνω τους. Σε όλες αυτές τις διαδικασίες ο Όσκαρ Γκρένινγκ, μολονότι δεν τις προκάλεσε, ήταν παρών. Οδηγώντας τα  θύματα στο θάνατο και τη φρίκη.

Ο Γκρένινγκ παραδέχτηκε στο δικαστήριο τον εαυτό του, ως «ηθικά ένοχο». Eιρωνεία της ζωής, τα τελευταία χρόνια εργαζόταν ως ασφαλιστής. «Yπάρχει ένας ωκεανός αλήθειας αλλά με πολλά νησιά ψέματος», δήλωσε ο Τόμας Γουόλτερ που αντιπροσωπεύει πολλά θύματα των στρατοπέδων συγκέντρωσης». O ίδιος ο Γκρένινγκ, πέφτοντας συχνά σε αντιφάσεις, θυμάται ότι κάθε φορά που έφταναν τρένα κρατουμένων από την Ουγγαρία, σκεφτόταν «έχουμε νέα παραλαβή από μπέικον».

Mία από τις γυναίκες που επέζησαν από την κόλαση του Άουσβιτς, η Εύα Κορ που σήμερα είναι 81 ετών, θυμάται ότι με το που κατέβηκαν από το τρένο του θανάτου, αμέσως οι γονείς της και δύο αδελφές της, οδηγήθηκαν στον θάλαμο αερίων. Ενώ εκείνη και η 10χρονη δίδυμη αδελφή της, επέζησαν, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως πειραματόζωα του Μένγκελε που τις εμβολίαζε με διάφορες ασθένειες για να δει τις αντοχές τους.

Η Κορ παρ’ όλα όσα πέρασε και τις εικόνες που δεν πρόκειται ποτέ να σβηστούν από το μυαλό της.  δήλωσε απλά και τίμια: «Ευχόμουν  η κατάθεση του Γκρένινγκ να αποτελέσει αφορμή ώστε να μεταπείσει το κομμάτι της παραπλανημένης νεολαίας  από το να γίνουν νεοναζί.

Παρ’ όλα αυτά είμαι ικανοποιημένη με την κατάθεσή του. Είναι καλύτερο από το να μην έκανε καμία κατάθεση. Κι αυτό ίσως είναι ότι καλύτερο έχει κάνει στη ζωή του.  Πόσο θλιβερό μπορεί να είναι όμως κάτι τέτοιο»;

Πηγή: ToraTora.gr

koolnews.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis